wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery. Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów. Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione(...)przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu . Wiśnie to "bomba" witamin i minerałów . Na przykład żelaza mają więcej niż jabłka. Średnia zawartość witaminy C w 100 gramach owoców to 12 mg, ale wiśnie rosnące na północy Europy mogą jej mieć 2-3 razy więcej niż południowe odmiany. Nieco ponad
potrawyregionalneDostałam od mamy słoiki ze smażonymi pigwami i pomyślałam ,że zrobię zdrowe ciasto a jak zdrowe to ze zdrowymi dodatkami typu otręby ,płatki owsiane ,ciemny cukier
Wypieki Renesyna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny na buty do kostki i wyjąć z szafy szalik, zaproszę Was na czekoladowe ciasto(...)cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do wypieków 3 łyżki mleka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 25 g zimnego masła 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz: 250 g słodkich śliwek węgierek Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzoneJesień już za progiem. W powietrzu czuć chłód, zapowiedź nadchodzących dni. Tegoroczne lato gościło jednak u nas długo. Nie pamiętam, żeby wrzesień był taki ciepły. Największym
Codzienna kuchnia niecodziennaWspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek. Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki(...)Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK 750 ml wrzątku Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam
Takie tam pichceniePudding chia to świetna alternatywa deserowa. Jest zdrowy i słodki.. Wygląda ciekawie i co najważniejsze.. jego przygotowanie zajmie nam max. 5 min (poza chłodzeniem
CzarnawisienkaSzukając w sieci inspiracji do dodatków jakich można użyć do wypieku babeczek, natknęłam się na przepis z przyprawą do piernika. Posiadając taką przyprawę dzięki koleżance blogerce Karolinie, która przyniosła mi ją z ostatniego spotkania Opolskiej Blogosfery, na którym niestety nie było mi dane być, postanowiłam pokombinować. Skorzystałam z mojego sztandarowego przepisu na Muffinki wzbogacając go o nowe dodatki. Efekt końcowy palce(...)naturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao (przesianego) 1łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szkl.oleju 1/2 szkl. mleka skórka pomarańczowa 1 garść rodzynek 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę A jaki to zrobić: Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie suche produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami
Kuchnia w opałachświeżych drożdży, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem, Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem, Wykonanie:Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło(...)przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut. Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Anioły w kuchniużyłam naturalnego) Kruszonka: 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g wiórków kokosowych 80g jasnego brązowego cukru 90g miękkiego masła Dodatkowo: lody waniliowe 1. Do miski wsypać rabarbar, dodać jabłka, rodzynki, cukier z wanilią, mąkę i miód, wymieszać ( patrz FILM ). Masę rabarbarową przełożyć do żaroodpornego naczynia (moje miało średnicę 23-24cm). Kruszonka: 2. Wymieszać razem mąkę, wiórki kokosowe(...)bardzo się nie spiekła ( patrz FILM ). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 4. Po wyjęciu z piekarnika kruszonkę odstawić do przestygnięcia. Najlepiej podawać jeszcze ciepłą z lodami waniliowymi. Udanych wypieków
Mała CukierenkaKolejna propozycja po najprostszym cieście z rabarbarem , czekoladowych babeczkach z rabarbarem , buchtach z jego dodatkiem i kruchej, rabarbarowej tarcie na wypiek z jego zastosowaniem. Uwielbiam szarlotki, bo są soczyste i pyszne, a ta z dodatkiem rabarbaru jest rewelacyjna. Słodkie ciasto skrywające kwaskowate, jabłkowo-rabarbarowe wnętrze. Klasyk w nowej odsłonie. Polecam!!! Składniki na szarlotkę z rabarbarem(...)tego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieupieczenia ciasta. By można później usiąść z kubkiem cappucino przy oknie i rozkoszując się wypiekiem patrzeć jak deszcz dzwoni cichutko o szyby... Uwielbiam ten charakterystyczny zapach jesiennych wypieków, który unosi się w całym domu pod postacią szarlotek, cynamonu czy orzechów... Dzisiejszy torcik z pewnością zalicza się do tych jesiennych ciast. Cynamonowy spód, jabłkowa masa oraz cynamonowa śmietanka. Bardzo(...)Biszkopt cynamonowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki
My simple kitchenJak już szaleć to szaleć. Robiłam ostatnio porządek w gazetach z przepisami i natknęłam się na serowe ciastka. Nie czekałam długo by je zrobić bo powiem
Piekielna Kuchnia PatiPiekłam na najniższym poziomie piekarnika. Nadzienie: 5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać. 6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać. 7. Gotowe nadzienie wyłożyć(...)minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 9. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenkasmażyłam około 4 godzin każdą porcję.Włożyłam wszystkie wysmażone porcje do brytfanna Toscana od Florina, przykryłam ją i zostawiłam na noc.Na drugi dzień zaczęłam ostatni proces smażenia. Jabłek wyraznie ubyło, wyparowal z nich sok, ale zrobiły się gęste i słodsze.Smażyłam 3 godziny , pod przykryciem, bez mieszania- i tak im nic nie będzie w końcu to brytfanna(...)gęste i szybko zakręcałam. Odwróciłam do góry dnem i zostwiłam na całą noc.Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło !Taki mus , jak wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak powideł, jest nieastąpiony do naleśników lub wyjadania prosto ze słoiczka łyżeczką i w razie choroby na eliminację zalegającego kataru- to sekret węgierskiej pani pediatry, którą moje dzieciaki
Z Kuchni Do KuchniMacie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja Mama podpatrzyła u naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam(...)szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany 18% 4 żółtka 1 całe jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia odrobina drożdży MASA JABŁKOWA: 15-20 średnich jabłek (najlepsza jest antonówka) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/3 kostki
Cakes By Kejt