wypieki z jabłkami - 1000 przepisów (strona:43/67)

Szarlotka w kratkę na kruchym cieście 265

Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Nadzienie: 5. Jabłka obrać, przepołowić i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić je na kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać. 6. Jabłka postawić na gazie i smażyć przez około 5 minut, aż trochę zmiękną. Dodać mąkę pszenną, wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, skórkę pomarańczową, wymieszać. 7. Gotowe nadzienie wyłożyć(...)minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 9. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Mus jabłkowy 253

smażyłam około 4 godzin każdą porcję.Włożyłam wszystkie wysmażone porcje do  brytfanna Toscana od Florina, przykryłam ją i zostawiłam na noc.Na drugi dzień zaczęłam ostatni proces smażenia. Jabłek wyraznie ubyło, wyparowal z nich sok, ale zrobiły się gęste i słodsze.Smażyłam 3 godziny , pod przykryciem, bez mieszania- i tak im nic nie będzie w końcu to brytfanna(...)gęste i szybko zakręcałam. Odwróciłam do góry dnem i zostwiłam na całą noc.Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło !Taki mus , jak wspomniałam jest idelany do wypieków, ma lekki posmak powideł, jest nieastąpiony do naleśników lub wyjadania prosto ze słoiczka łyżeczką i w razie choroby na eliminację zalegającego kataru- to sekret węgierskiej pani pediatry, którą moje dzieciaki

Z Kuchni Do Kuchni
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 189

Macie takie dania czy wypieki, które kojarzą Wam się z dzieciństwem? Ja mam kilka takich "smaków". Między innymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja Mama podpatrzyła u naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam(...)szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany 18% 4 żółtka 1 całe jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia odrobina drożdży MASA JABŁKOWA: 15-20 średnich jabłek (najlepsza jest antonówka) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/3 kostki

Cakes By Kejt
Zakręcone drożdżówki z jabłkami (do odrywania) 265

Wypieków drożdżowych ciąg dalszy :) Tym razem zapraszam na cieszące i oko i podniebienie zakręcone drożdżówki do odrywania. Są mega pyszne! Referencje od innych próbujących na życzenie :) Bułeczki mają lekko żółty odcień dzięki dodatkowi puree z dyni. Polecam Wam bardzo i jednocześnie uprzedzam, że zapach roznoszący się podczas pieczenia niesamowicie pobudza ślinianki :) Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki ciepłego mleka(...)soli 1 jajko pół szklanki puree z dyni Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki przyprawy do piernika 5 jabłek pokrojonych na plasterki Dodatkowo: pół szklanki cukru pudru trzcinowego pół łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko

Domowa Cookierenka Agi
Sałatka Waldorf 264

dodajemy do selera. Ponownie mieszamy. Dodajemy majonez i mieszamy po raz kolejny i ostatni. Moja sałatka nie wymagała doprawiania, zrobił to… domowy majonez.Oprócz selera, orzechów włoskich i jabłek podstawą mojej sałatki jest właśnie domowy majonez. Może kupny też by nie był zły, ale nie spotkałam jeszcze takiego, który by był na oleju z orzechów włoskich. O sałatce Waldorf(...)walorów smakowych, zdrowotnych… i nie tylko. Kto jeszcze nie próbował, niech żałuje. A jeszcze lepiej, niech spróbuje. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sałatka Waldorf appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Owoce zapiekane pod kruszonką 137

O rety, jakie to było pyszne! Z ciast najchętniej zjadam kruszonkę a mój dzisiejszy twór to właściwie sama kruszonka + owoce. Myślę już o chwili kiedy będę

Szefowa kuchni
Babeczki dyniowe z morelą 184

jestem pewna czy jakiekolwiek inne wypieki smakują mi tak bardzo jak te z dodatkiem dyni. A babeczki dyniowe z domową konfiturą z moreli wyszły obłędne. Dobrze, że miałam świadków podczas gdy je przyrządzałam, bo gdyby było inaczej obawiam się, że mogłabym zjeść wszystkie i nie przyznać się, że coś dobrego było na deser ;) 8 sztuk: 60 g masła(...)mielonych migdałów pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek niesłodzonej konfitury z moreli (użyłam takiej—>KLIK, możecie też dodać pokrojone jabłko lub pomarańczę) Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz puree i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy. Miksujemy na gładko. Do papilotek

Mienta blog
Bułeczki na drugie śniadanie 200

składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić(...)temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)   Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję

prawdziwe jedzenie
Granola 212

Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami. Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych. W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i to co powinno być z założenia zdrowe, wcale(...)porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości 1 jabłko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki suszonych moreli* *skład i proporcje granoli można dowolnie zmieniać według indywidualnych

Kolizje Smaków
Muffiny piernikowe z kawałkami czekolady z polewą czekoladową 153

MUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam! :) SKŁADNIKI(...)roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja dodałam pół na pół) 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. PRZYGOTOWANIE:  W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną

Calzonella.com
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 206

Puszyste drożdżowe, z pysznym nadzieniem, w aromacie przypraw korzennych   Obudziła mnie dziś bladym świtem przemożna ochota na słodki, drożdżowy wypiek. Z upartą "chcicą" się nie dyskutuje, więc zerwałam się z w te pędy z łóżka i natychmiast zabrałam się za pieczenie. Zainspirowałam się luźno pomysłem z bloga Moniki smakołyki , który pokazuje fajny sposób przygotowywania ciasta drożdżowego, poprzez ułożenie(...)CIASTO: 40g drożdży świeżych 75g masła 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko  1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanili ą 500ml - przepis do podejrzenia TU 2 łyżki imbiru kandyzowanego 4 łyżki rodzynek  2 łyżeczki cynamonu    Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu

Grunt to przepis!
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 318

kiedy mama szczęśliwa i zorganizowana. W ten oto sposób, mojego w pełni zorganizowania powstają te oto ciasta. I choć jedne są mniej absorbujące inne bardziej tak wszystkie swoje ostatnie wypieki zaliczam do tych ‚top’owych’, smacznych i co najważniejsze powstających w przeciągu ‚chwili’, pod wpływem impulsu. Tym bardziej jestem z siebie dumna, że przychodzi mi to z taką(...)mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 140 g cukru brązowego 50 g złocistego cukru kryształu 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 4 jajka 3 jabłka 100 g orzechów włoskich Jabłka myjemy, nie obieramy tylko ze skórka ścieramy na grubych oczkach tarki. Orzechy siekamy na kawałki. Mąkę, cynamon, sodę, cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy

Made By Mom And Son
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 233

popracować. Za to jednego możecie być pewni- w Nowym Roku czeka na Was ogrom niespodzianek i nowości na blogu! Nie przegapcie tego! Po całym tym świątecznym misz-maszu wypieków, zapragnęłam klasyki. Szarlotka, lub jabłecznik, jak wolicie to ciasto nazywać, to moje ulubione, takie nigdy nie "przejedzone". Można je przyrządzać na wiele sposobów, a nigdy nie zawodzi(...)podawania do naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELUSkładniki:CIASTO:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 i 1/4 łyżeczki soli6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki2/3 szklanki bardzo zimnej wody3/4 szklanki margarynyWYPEŁNIENIE:3 łyżki mąki

Gotowanie to kochanie
Surówka z jarmużu i żurawiny 173

dokładnie wymieszać z solą. Skrapiamy olejem sezamowym, winem Mirin oraz sokiem wyciśniętym z limonki – mieszamy. Dodajemy skórkę startą z umytej i wyparzonej cytryny oraz żurawinę. Na tarce trzemy jabłko ze skórką. Mieszamy wszystkie składniki.Surówka z jarmużu i żurawiny, to solidna porcja witamin i bardzo cennych składników. O zaletach jarmużu i żurawiny, mam nadzieję, że nie trzeba nikogo przekonywać. Jeżeli(...)Pysznego i na zdrowie.  Ps. Z własnego doświadczenia dodam, że surówka jest najlepsza przygotowana kilka godzin wcześniej. Wydrukuj przepisThe post Surówka z jarmużu i żurawiny appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko