stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól, kilka kropli olejku waniliowego i miksuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą(...)półkę i piekę około 90 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Chleb z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje:). Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze ChlebDługo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na
Słodka Kraina Wypieków"Z całą pewnością o tym torcie można powiedzieć jedno - jest mało kaloryczny. Bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle lekki i soczysty, w sam raz do niedzielnej
Wiem co jemSzarlotkę lubi chyba każdy. Dlaczego ? Bo szarlotka to wspomnienie pysznych babcinych wypieków... Bo szarlotka , to słodycz dziecięcych lat...Bo szarlotka , to najwspanialsze ciasto na świecie ! Też tak uważacie ? W takim razie przepis poniżej jest dla Was :) Składniki: ( na dużą prostokątną blachę ) 2 i 3/4 szklanki mąki krupczatki ( ewentualnie tortowa ) 200 g masła 1 szklanka cukru pudru(...)jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5-2 kg kwaśnych jabłek 0,5 szklanki cukru 1 -1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę
kolorowotorcikowoMamy jesień, no a co za tym idzie nadszedł okres fantastycznych szarlotek. Tutaj znajdziecie mnóstwo przepisów na te najlepsze ;) Do szarlotki idą nie tylko jabłka, no, ale i cynamon! Czy wiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat? Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć! Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu(...)nich opowiem ;) Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom czy też świątecznym wypiekom. Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród przypraw. W medycynie stosuję się go od pięciu tysięcy lat, a j uż w starożytnych tekstach chińskich widnieją wzmianki o cynamonie, jako leku przeciw przeziębieniom oraz kłopotom trawiennym oraz jako antidotum
Ostra na Słodkomoże komuś się przyda przepis na strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki(...)Składniki: 500 g mąki 75 g masła 30 g drożdży 70 g cukru szklanka mleka szczypta soli 1 jajko na nadzienie: 100 g maku 100 ml mleka 5-6 jabłek 2 łyżki cukru 3-4 łyżki rodzynek Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, który nigdy nie zawodzi. ;-) Przedstawiam śniadanie, którzy pokochali wszyscy. Zrobiłam trzy porcje a następnego dnia miałam zamówienie na kolejne trzy. Muesli sprawdzi się też jako deser. Bez chwili zawahania, polecam! Składniki na 2 porcje: 100g płatków owsianych 100ml mleka 50ml soku owocowego (w oryginale sok jabłkowy, u mnie ekologiczny sok malinowy bez cukru Symbio(...)mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 nieduże jabłko starte na tarce ze skórką cukier do smaku (u mnie 3 łyżeczki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio ) sok z 1/4 cytryny kilka sztuk orzechów (u mnie ekologiczne orzechy nerkowca Symbio ) ziarenka z 1/4 średniej wielkości granatu (lub dowolne sezonowe owoce) 1. Płatki owsiane wymieszane z cukrem zalewamy zimnym mlekiem i sokiem. Mieszamy, przykrywamy
Szefowa kuchniDzisiaj pokażę Wam ciasto, do którego przymierzałam się ponad pół roku. Podpatrzyłam je u Aggie, ale zapomniałam zupełnie o nim. Dopiero robiąc porządki w zakładce "ulubione
Codzienna kuchnia niecodziennawilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest je co jakiś czas wymienić na świeże. SKŁADNIKI 300g(...)300g mąki żytniej, TYP 720, a jeśli nie możecie jej znaleźć – 300g pełnoziarnistej mąki Lubella ‘3 zboża’ 250g miodu naturalnego płynnego, wielokwiatowego 90g drobnego cukru do wypieków 100g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek mleka (dowolnego) 1 jajko XL (waga powyżej 74g – moje miało 95g i dwa żółtka) lub dwa małe jajka S (poniżej 53g) 2 czubate łyżeczki sody
Karo in the KitchenCały dzień "chodziło "za mną coś słodkiego, ale nie bardzo wiedziałam co, no i nie miałam też ochoty na długie stanie w kuchni o 18 znalazłam
Słodka Kraina Wypiekówpracy, robienie granoli nie ma nic wspólnego z pracą. Nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a wyczarujesz składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów, także do wypieków (wypieki na bazie granoli z pewnością pojawią się na blogu). Granolę można przygotować na wiele sposobów, tak więc nie musisz zbytnio przywiązywać się do poniższego przepisu. Ja wrzuciłam do miski(...)łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
Roślinna - blog wegańskiOjczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej
My Chcemy JeśćWypasione bo w wersji all inclusive :)Wszędzie widzę crumble, zmobilizowało mnie to do zrobienia własnego, bo co się będę do cudzych zdjęć ślinić .... :)Do brytfanki wrzucilam
Z butelką mleczka w tlediecie bezglutenowej. Osoby, które są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zastąpienie cukru ksylitolem - miałam, ale nie dałam, bo nie zafiksowałam się aż tak w fit wypiekach ;) ale chyba następne ciasto spróbuję nim posłodzić, nawet tak dla siebie - dla porównania :) Kasza jaglana jest najzdrowsza ze wszystkich i z tego powodu (a także, bo lubimy) jaglane desery ostatnio(...)gustu :) jak kiedyś nie robiłam, tak teraz się rozkręcam ;) a to dlatego, że tak naprawdę wcale kaszy w deserze nie czuć! A jednak efekt końcowy jest zdrowy i sycący. Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki #Ambition, ponieważ jej ostrze wykonane ze stali nierdzewnej
Kolorowy PrzepisownikWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą(...)twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarny