Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może
Mania GotowaniaDziś w roli głównej kurczak z makaronem Chow Mein i sosem hoisin, prawdziwie ekspresowe danie. Przy okazji chciałabym wam polecić sos, który użyłam do dania. Zazwyczaj
Mania GotowaniaKl opsy podbiły moje serce, kiedy skosztowałam tych podawanych w Ikea. Raz udało mi się odtworzyć je ale niestety nie sfotografowałam mojego dzieła. Przepis z pewnością
Mania Gotowaniamięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu
Mania GotowaniaKolejna potrawa prosto z Maroka. Z uwagi na moją akcję kulinarną związaną z kuchnia tego kraju, ostatnio kuchnia marokańska dominuje na blogu. Mam nadzieje, że uda
Mania Gotowaniakapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Mania Gotowania„Jak” to słowo klucz. Nie identyczne, ale bardzo podobne Chcieliśmy dobrych wołowych klopsików, mięciutkich, ale sprężystych. Lekko przypieczonych, ale nie za twardych. No i
slodkokwasnapltrawiennych. Obniża ciśnienie we krwi oraz poziom cholesterolu. Chude mięso Zawiera dużo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Najlepszym mięsem jest filet z piersi z kurczaka oraz niewielka ilość wołowiny i cielęciny. Jajka Spokojne mogę obalić mit, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Jest to jedna wielka bzdura! Zawierają bardzo dużo ilość białka, które szybko się trawi i sprawia długą
Truskawkowa FiestaPost Zrazy wołowe zawijane pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeWprawdzie przepis już kiedyś zamieszczałam, jednak nie mogę się oprzeć aby zrobić to jeszcze raz. Makaron wychodzi przecudowny! Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych
Brzuszki Łakomczuszkistała się chrupiąca. Po chwili na połówki dodajemy ser, czekamy aż się rozpuści. W tym czasie przygotowujemy sos (łączymy wszystkie składniki i mieszamy) oraz kroimy dodatki do kanapki (uwaga wołowina musi być pokrojona w cieniutkie plastry). Wyjmujemy bułkę z piekarnika, nakładamy wszystkie składniki i wkładamy jeszcze chwilę do piekarnika. Wyjmujemy, polewamy sosem i smacznego! Kanapkę można podawać z jajkiem sadzonym
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzepyszny obiad z najlepszymi chrupiącymi plackami ziemniaczanymi I sosem chrzanowo- pietruszkowy. Palce lizać.:) Myśle , że miłośnicy placków będą zachwyceni- sos jest o delikatnym
Smaki EdytyNiesamowite połączenie kuchni polskiej z azjatycką. Sos słodko - kwaśny dopełnia w sposób niesamowity tą pyszną potrawę. Jestem pewna- że smak tego obiadu pozostanie z Wami
Smaki EdytyDuży kawał wołowiny to jest to. Każdego mięsożercę od czasu do czasu nachodzi na niego nieodparta ochota. Dobry stek to dobre mięso. Dodatki spokojnie można wówczas ograniczyć do minimum. Tak też zrobiłam – olej rzepakowy, świeżo mielony pieprz i rozmaryn. Po usmażeniu mięsa – sól morska. Ważne by mięso przed położeniem na patelnię miało temperaturę pokojową. Ważne by patelnia była
OstryKęsW zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś
OstryKęs