obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy
MiksturownikMożna podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano
MiksturownikStroganow wieprzowy ma nad oryginalnym wołowym jedną przewagę - czas przygotowania. Wiadomo, że wołowina potrzebuje go dużo więcej:) Tymczasem ten jest "szybki";) Danie inspirowane przepisem z książki Gordona Ramseya "Szef kuchni po godzinach", chociaż wprowadziłam drobne zmiany:) Np. dlatego, że brandy nie stoi w moim barku na co dzień! Autor twierdzi, że jest to porcja dla czterech osób, ja lubię
Kraina Tysiąca Smakówbędą ciekawą propozycją nie tylko na kempingi, ale i na wyjazdy na narty, a nawet imprezy w ogrodzie czy po prostu szybkie, domowe obiady . Danie obiadowe - sycąca sałatka z wołowiną. Uwagi? Niektórzy z Was zdążyli się pewnie już zorientować, że mam zboczenie na punkcie jakości tłumaczenia , a ta niestety pozostawia tutaj wiele do życzenia. Dłuższe fragmenty tekstu, mimo że zawierają
Kraina Tysiąca Smakówgulaszu. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na piwie Burgundowe Trzy Słody. Postanowiłam przygotować pęczotto z wołowiną - właściwie to bardziej a'la stroganow ;) Zdjęcia wyszły mi zupełnie nie takie jak chciałam i tak sobie później myślałam, że głupia jestem, bo na konkursy trzeba przygotowywać potrawy fotogeniczne
Kraina Tysiąca Smakówciekawostkami dzielił się ze zgromadzonymi Grzegorz Łapanowski. Grzegorz Łapanowski mówił jak łączyć i wykorzystywać w kuchni lokalne specjały. Zgromadzeni widzowie poczęstowani zostali: - sałatką Najsztuba - pstrągiem z kiełbasą - stekami z wołowiny - risotto z grzybami leśnymi Było naprawdę smacznie ! Na tzw. Dużej Scenie Smaku mogliśmy podziwiać pokazy: - Ojców Oblatów z Kodnia, którzy serwowali pyszną jagnięcinę - Jean Bos przygotował "Królewską dziczyznę" - Pensjonat Uroczysko
kolorowotorcikowoChili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej. Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera BBQ (21,90 zł) i poprosiłam o średnio wysmażonego. Mąż zamówił stek Angus (też miał być
Pasja SmakuMiałam ochotę zrobić bifteki - czyli greckie kotlety mielone, ale niestety nie miałam wołowiny. A z wieprzowiny już nie wyjdą takie fajne. Pozostałam jednak przy greckich dodatkach. Pyszne, letnie kotlety. Pamiętajcie że : Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej
Pasja Smakusumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne, lekkie i dobre pod alko Swoją drogą to nazwa tatar wcale nie pochodzi od Tatarów, tylko … Czytaj dalej
slodkokwasnaplRewelacyjny , soczysty kotlet z grilla - lub jak ktos woli hamburger. Rozpływa się w ustach, nie jest suchy :) I świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto
Smaki Edytyokresie jesienno-zimowym. Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy
Smaczne Zdroweargentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki
Ala piecze i gotujesoli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia
Ala piecze i gotujesztuk mięsnych szaszłyków na patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitamy! Nadeszła zima! My nie zwątpiłyśmy w to ani na chwilę i wiedziałyśmy, że sobie o nas przypomni! (; U nas przyszła wczoraj wieczorem, dzisiaj od rana
Symfonia Smaków