Czas na kolejny post z winem w tle. Do steków wybrałem wino Celebro Argentina . Na etykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje
Gotuj z MisiemCzyli kolejna potrawa po quesadillas ( klik ), którą zrobiłem ze względu na nazwę;-) Lubię ostre potrawy, a chili „chodziło za mną” już od dłuższego czasu. Jak podaje
Gotuj z Misiemczęsto. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuKochani, jeżeli lubicie mięso mielone, chili con carne :) to znaczy że ten obiad jest dla Was. Pokochacie go. Nie należy do mojej ulubionej półki obiadów
Smaki EdytyMiałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski
Przepisy AleksandryMniam mniam :) Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli
Przepisy AleksandryWykonanie: Ewa Rybińska, Zdjęcie: Aleksandra Rybińska Ostatni z przepisów mojej mamusi :). Moja mama umieściła go na www.polska-gotuje.pl: Naleśniki z sosem bolońskim . To ostatnimi czasy mój ulubiony
Przepisy AleksandryKolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować. Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie
Przepisy AleksandryEtli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to
Przepisy AleksandryMoussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne
Przepisy AleksandryRosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja
Przepisy Aleksandryproste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli
Ratunku obiadprzy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Sos: 2 puszki pomidorów
Obiad za dychęobrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy
MiksturownikMożna podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano
Miksturownik