wołowina - 6514 przepisów (strona:367/435)

Steki marynowane w winie i chutney z żurawiną 243

Czas na kolejny post z winem w tle. Do steków wybrałem wino Celebro Argentina . Na etykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje

Gotuj z Misiem
Chili con carne 328

Czyli kolejna potrawa po quesadillas ( klik ), którą zrobiłem ze względu na nazwę;-) Lubię ostre potrawy, a chili „chodziło za mną” już od dłuższego czasu. Jak podaje

Gotuj z Misiem
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 307

często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli 12 łyżeczek oleju rzepakowego listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
Zapiekanka z mielonego 320

 Kochani, jeżeli lubicie mięso mielone, chili con carne :) to znaczy że ten obiad jest dla Was. Pokochacie go. Nie należy do mojej ulubionej półki obiadów

Smaki Edyty
PANINI Z MIELONYM MIĘSEM I WARZYWAMI 350

Miałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski

Przepisy Aleksandry
ZRAZY, KLUSKI ŚLĄSKIE, YORKSHIRE PUDDING I PYSZNE BURACZKI 291

Mniam mniam :) Zaprosiłam na niedzielny obiad trzy moje koleżanki. Postanowiłam zrobić typowy polski posiłek, ale żeby nie poczuły się obco...dodałam do tego yorkshire pudding, czyli

Przepisy Aleksandry
NALEŚNIKI PO BOLOŃSKU 4001

Wykonanie: Ewa Rybińska, Zdjęcie: Aleksandra Rybińska Ostatni z przepisów mojej mamusi :). Moja mama umieściła go na www.polska-gotuje.pl: Naleśniki z sosem bolońskim . To ostatnimi czasy mój ulubiony

Przepisy Aleksandry
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 150

Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować. Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie

Przepisy Aleksandry
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 174

Etli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to

Przepisy Aleksandry
MOUSSAKA 333

Moussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne

Przepisy Aleksandry
DOMOWY ROSÓŁ DROBIOWO-WOŁOWY 356

Rosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja

Przepisy Aleksandry
Meksykańskie chilli po polsku 260

proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli

Ratunku obiad
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 179

przy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Sos: 2 puszki pomidorów

Obiad za dychę
Pasztet mięsno - warzywny. 206

obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy

Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 295

Można podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano

Miksturownik