Etli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to
Przepisy AleksandryMoussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne
Przepisy AleksandryRosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja
Przepisy Aleksandryproste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli
Ratunku obiadprzy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej Sos: 2 puszki pomidorów
Obiad za dychęobrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 min. Warzywa wyjmujemy. Po kolejnych 15 min. wyjmujemy udka, a wołowinę gotujemy do miękkości.Na 5 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Wystudzone mięso mielimy. Dodajemy jajka, orzechy, sól, pieprz i rozmaryn. Wyrabiamy masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy
MiksturownikMożna podawać z tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano
Miksturownikciekawostkami dzielił się ze zgromadzonymi Grzegorz Łapanowski. Grzegorz Łapanowski mówił jak łączyć i wykorzystywać w kuchni lokalne specjały. Zgromadzeni widzowie poczęstowani zostali: - sałatką Najsztuba - pstrągiem z kiełbasą - stekami z wołowiny - risotto z grzybami leśnymi Było naprawdę smacznie ! Na tzw. Dużej Scenie Smaku mogliśmy podziwiać pokazy: - Ojców Oblatów z Kodnia, którzy serwowali pyszną jagnięcinę - Jean Bos przygotował "Królewską dziczyznę" - Pensjonat Uroczysko
kolorowotorcikowoChili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej. Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera BBQ (21,90 zł) i poprosiłam o średnio wysmażonego. Mąż zamówił stek Angus (też miał być
Pasja SmakuMiałam ochotę zrobić bifteki - czyli greckie kotlety mielone, ale niestety nie miałam wołowiny. A z wieprzowiny już nie wyjdą takie fajne. Pozostałam jednak przy greckich dodatkach. Pyszne, letnie kotlety. Pamiętajcie że : Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej
Pasja Smakusumie to bardziej siekany łosoś z przyprawami, bo tatar to raczej wołowina. Albo łosoś a’la tatar. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że pyszne, lekkie i dobre pod alko Swoją drogą to nazwa tatar wcale nie pochodzi od Tatarów, tylko … Czytaj dalej
slodkokwasnaplRewelacyjny , soczysty kotlet z grilla - lub jak ktos woli hamburger. Rozpływa się w ustach, nie jest suchy :) I świetnie sprawdza się jako obiad . Naprawdę warto
Smaki Edytyokresie jesienno-zimowym. Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy
Smaczne Zdroweargentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro . Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów. Składniki
Ala piecze i gotujesoli do peklowania 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 łyżek oleju rzepakowego pikantna wołowina w winie - zestaw przypraw Kamis Przygotowanie: Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć do wystudzenia
Ala piecze i gotuje