wołowina - 6415 przepisów (strona:368/428)

Hamburgery 170

Hamburger na obiad? czemu nie :) Dzisiaj zaserwowałam amerykański przysmak całego niemalże świata. Poczytałam troche o hamburgerach I : Mięso do hamburgerów powinno być z wołowiny, ale powinno zawierać troche tłuszczyku -dlaczego? by hamburger był soczysty, po zgrillowaniu. Znawcy amerykańskich hamburgerów twierdzą, że amerykańskie mięso jest tak smaczne, że należy przyprawić tylko solą I pieprzem :) Mój hamburger - dodatkowo zaliczył cebulkę :) Składniki

Smaki Edyty
Mielone na ostro- spicy fried minced beef 155

 Obiad w 15 min :)...tak , tak dzisiaj smakoszy bolognese - zapraszam na thajskie mielone na ostro . Rewelacyjny smak I obiad "na wczoraj" . No to do pracy

Smaki Edyty
Mielone ze szparagami 228

U nas w sklepie zrobił się sezon na szparagami. Chyba cerpiałabym :) gdybym tego nie wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad

Smaki Edyty
Chilli con carne II 188

Amatorów czerwonej fasoli I ostrych przypraw- zapraszam na meksykańską kuchnię- czyli chilli con carne. Mieszanka mięsa mielonego , fasoli , pomidorów I ostrych przypraw  zadowoli każdego

Smaki Edyty
Spaghetti bolognese 146

 Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem

Smaki Edyty
Pilaw z mięsa mielonego 199

 Dzisiaj poszalejemy trochę z ryżem I mięsem mielonym. Pilaw z mięsa mielonego to obiad w 30 min, a smak napewno każdego zaskoczy. Musimy pamiętać dodając

Smaki Edyty
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 252

Mielone :)  , któż z nas ich nie kocha. Dzisiaj proponuję na obiad kotlety nadziewane pieczarkami I serem. Są przepyszne, a z dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki

Smaki Edyty
Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska 240

Dzisiejsza zapiekanka to uczta dla miłośników ostrej i wyrazistej kuchni- jaką oczywiście jest mekasykańska. Powiem tak, ostrość potrawy i delikatność serka i

Smaki Edyty
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 241

 Dzisiejszy obiad to wariacje na temat naleśników :) Przecież nie musi być nudno. A dodatek sosu pieprzowego  nada naleśnikom nowego smaku.  Jest przepysznie

Smaki Edyty
Placki ziemniaczane z drobiowym gulaszem 361

Placki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Nie zawsze jednak mam czas i możliwości   kupienie ładnej wołowiny gulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8   średnich ziemniaków 2 płaskie

Buniabaje w kuchni
Kurczak i warzywa w bulionie 177

manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam

Buniabaje w kuchni
Łopatkowe spaghetti wg Buni 151

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami   w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę

Buniabaje w kuchni
,,Indykomięs,, z warzywami 183

Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem indyczo -warzywnym). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem 158

W zasadzie to takie najprostsze zraziki na bazujące na przepisie na takie w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa

Buniabaje w kuchni
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 164

jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania