wołowina - 6415 przepisów (strona:368/428)

Kurczak i warzywa w bulionie 180

manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam

Buniabaje w kuchni
Łopatkowe spaghetti wg Buni 156

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami   w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę

Buniabaje w kuchni
,,Indykomięs,, z warzywami 184

Nazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem indyczo -warzywnym). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zraziki wołowe w sosie pomidorowym z tymiankiem 161

W zasadzie to takie najprostsze zraziki na bazujące na przepisie na takie w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa

Buniabaje w kuchni
Rosół aromatyzowany świeżą papryką 167

jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulasz z batatami 164

Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję z nimi. Najsmaczniejsza gulaszowa i gulasz jest z wołowiny , ale co tu ukrywać jest droższa/y i dłużej się gotuje . Z wieprzowiny robi się zdecydowanie krócej ,a jest równie pyszny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Burgery na obiad ( nie w bułce ) 196

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Chyba się rozpędziłam

Buniabaje w kuchni
Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw 192

zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię potem na drugie danie w jakimś sosie. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem 182

Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych

Buniabaje w kuchni
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 362

zdrowe obiady? Przepisy na małokaloryczne, dietetyczne obiady? Poniżej znajdziesz listę dań – zarówno przepisy na zupy jak i dania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM   Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy

Kulinarne Przeboje
Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami 1458

Post Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 202

przybyłych tu kolonizatorów, a potem  emigrantów, którzy osiedlali się tu w różnych epokach. Mięsa. Jest to mieszanka bez wątpienia intrygująca, suta i bogata.  Na stole dominuje oczywiście wołowina przyrządzana na wiele sposobów i w  naprawdę ogromnych ilościach, jednak zdarza się, że na stołach pojawia się  lżejsze mięso, jakim si drób. Zważywszy na możliwości jakie mieli pasterze

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 164

wieprzowiny) fot. Madame Edith SZPARAGI Z POMIDORKAMI CHERRY I KOPREM WŁOSKIM KACZKA Z OWOCAMI  (ananasem karmelizowanym oraz świeżym i pomarańczą,  z konfiturą z botwinki) POLSKA SEZONOWA WOŁOWINA Z SALSA VERDE PĘCZOTTO Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ SANDACZ Z SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ NA PUREE Z KALAFIORA OŚMIORNICE W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW TRUFELKI CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI Z TATAREM Z TRUSKAWEK

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 186

Prócz tego, została stworzona STREFA WIELKOPOLSKIEGO SMAKU, gdzie każdego dnia dzieci mogły wziąć udział w licznych warsztatach artystycznych. W niedzielę za to, PQS zorganizowało warsztaty dla dzieciaków w przyrządzaniu wołowiny. Każdy mógł się poczuć jak kucharz. fot.: Karmel-itka. Niestety ja mogłam uczestniczyć tylko w dwóch dniach tego wydarzenia.   ****** 15.08.2013, czwartek. 15.08 w czwartek pełniłam straż wraz z dziewczynami

W kuchni Karmel-itki
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2482

idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego dodać to, na co tylko mamy ochotę. Można z niego zrobić wykwintne danie, dodając na przykład owoce morza, czy wołowinę. Możemy też je wykorzystać do pozbycia się resztek jedzenia z lodówki. Opcji jest wiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram się dodać jak najmniej

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania