syropie, dżem z czarnej porzeczki, sałatkę z zielonych pomidorów, korniszony i wiele innych. Sorry placki po węgiersku, kartacze, schabowe i wszystkie inne, jeszcze poczekacie na publikację :) Składniki na słoik 1 litrowy: ogórki koper (1 baldach+ gałązka) czosnek ( 2 ząbki na słoik) liście winogrona (3 na słoik) liście por zeczki (3-4 na słoik ) liście wiśni
Gosia gotujemusów, galaretek, konfitur, win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na: jagody; porzeczki; agrest; morele; orzechy włoskie (na nalewki i syropy); kalarepę; fasolkę szparagową; groszek; ogórki. Przetwory w sierpniu Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie(...)najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów). W sierpniu owocują i dostępne są: jeżyny; maliny; owoce czarnego bzu; mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto
Ukojenie Podniebieniawiśni umyć i odsączyć na sicie. Przełożyć do rondla, dodać wodę, połowę cukru, skórkę cienko obraną z cytryn (bez albedo), doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut, odstawić na noc. Pozostałą wodą i cukier zagotować, przestudzić, dodać miód i sok z cytryn, wymieszać żeby się rozpuścił . Aronię odcedzić na sicie, do soku dodać syrop
SzczyptaSmaQsyropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego gęstego ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru kryształu ½ szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych solonych ½ tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej ½ szklanki oleju rzepakowego ½ szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Lukier wiśniowy: 4 łyżki soku wiśniowego ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie
Kuchnia w czekoladzietylko cudowny karmelowy posmak, ale także absolutnie genialny kolor - lukier z tego cukru to po prostu bajka! Nie szczędziliśmy też waniliowego cukru pudru , boskiego muscovado i uzależniającego syropu trzcinowego (klik) - kolejna nowość Diamantu , który idealnie sprawdził się m.in. przy przygotowaniu słodko-słonych orzeszków ( u mnie na blogu używam go także do creme brulee z pasternaku - klik ). Muszę przyznać(...)sprawdzenia i jestem zachwycona! Jakość jest rzeczą oczywistą, ale to co najbardziej zaskakuje (oczywiście pozytywnie) to niezwykle bogata i różnorodna oferta Piątnicy . Wśród bakalii mają takie perełki, jak suszone wiśnie (boskie - uczestnicy wyjadali je garściami!), berberys, miechunkę, brzoskwinie! Plastry kandyzowanego ananasa i imbiru to po prostu bajka! Równie doskonałe okazały się przyprawy i orzechy. Wśród produktów Piątnicy znajdziecie takie cuda
KUCHARNIAtaką nalewkę trzeba będzie długo poczekać. Czas klarowania minimum 6 miesięcy. Wiśnie umyć i wrzucić do dużego słoja zalać spirytusem. Wymieszać, zamknąć słoik. Odstawić na miesiąc. Po miesiącu dodać gałązkę rozmarynu i zamknąć słoik na kolejne 3 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Przelać wszystko przez duże sitko i czysty płyn wlać do czystego słoika. Cukier wrzucić do garnka(...)zalać wodą i zagotować, mieszając. Sumy zdjąć i wyrzucić. Ostudzić i zimny syrop wlać do słoika ze spirytusem. Zostawić w słoju na miesiąc w ciemnym i zimnym miejscu. Najlepiej w piwnicy. Teraz już tylko przelać do czystych butelek i zostawić na kilka miesięcy. Ja właśnie testuję wszystkie moje nalewki rozrobione w 2015 roku
Kuchnia PokoleńPyszny i prosty pomysł na szybki deser? Tak, ta galaretka spełnia wszystkie wymienione kryteria. I przyznam, że lepiej smakuje od tych kupowanych w torebkach, a
Di gotujeowsiane i jaglane, nasiona chia i konopii (nie bójcie się, odurzenie Wam nie grozi), a także słynne jagody goji, których spróbowałam po raz pierwszy. Szczerze mówiąc, suszona żurawina czy wiśnia smakuje mi dużo bardziej, ale wiadomo - o gustach się nie dyskutuje . Do tego dorzuciłam orzechy włoskie i słodkie, słoneczne mango. Granolę przygotowałam z dodatkiem oliwy - dzięki temu jest niewiarygodnie(...)płatków jaglanych 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion konopii 2 łyżki złotego siemienia lnianego 75 g orzechów włoskich 60 g sezamu 125 ml oliwy 125 ml syropu klonowego 80 g suszonego mango 50 g suszonych jagód goji Płatki owsiane i jaglane, nasiona chia i konopii, sezam, siemię i grubo posiekane orzechy dokładnie wymieszać. Oliwę wymieszać z syropem klonowym. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia Krem : 1 puszka zagęszczonego mleka,200 g masła, 1/2 szklanki orzechów (można dodać owoce np. wiśnie) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika.Piec(...)krążki (można przeciąć na 2 nierówne części z tego mniejszą pokroić w drobną kostkę). Przygotować krem. Masło rozetrzeć ze zgęszczonym mlekiem na puszystą masę (ja dodaję trochę syropu wiśniowego, można też dodać sok z cytryny). Posmarować kremem krążek, resztę kremu wymieszać z pokrojonym ciastem i orzechami. Wyłożyć na posmarowany kremem pierwszy krążek. Udekorować i wstawić do lodówki. Krem można przygotować
kulinarnajamka.blogspot.comSzybki deser serowy o smaku truskawkowym a'la domowy serek homogenizowany. W odróżnieniu od kupnego serka homogenizowanego, ten domowy zawiera same naturalne składniki i jest bez konserwantów, barwników oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Nie zawiera również cukru, a słodzony jest miodem. Dlatego idealnie nadaje się dla dzieci na deser, drugie śniadanie czy podwieczorek. Z pewnością dzieci go pokochają bo jest delikatny(...)twarogu chudego 2 łyżki mleka 2 łyżki Truskawki Lio Shake Foods by Ann 1-2 łyżeczki miodu 1 op. (50 g) musli - u mnie: Malina&Wiśnia&Truskawka Foods by Ann Wykonanie: Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko oraz miód i blendujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy sproszkowaną truskawkę liofilizowaną i blendujemy, aż otrzymamy
Kuchnia MagdaLenyzapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg wydrylowanych wiśni 500 ml spirytusu 95% 300 ml wody 500 g cukru Wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy(...)drugiego słoja i zasypujemy je cukrem. Zakręcamy i również zostawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy i dodajemy do alkoholu. Same owoce już nie będą potrzebne. Można je wykorzystać np. do ciasta. Alkohol filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym
Marder&Marder Manufactureszczypta soli kilka herbatników Wykonanie: Pistacje, migdały i orzechy prażymy na suchej patelni. Przesypujemy do miski, a gdy lekko przestygną pozbywamy się suchych skórek, które odpadły z orzechów. Wiśnie kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku podgrzewamy miód z 90 g cukru, mieszamy aż się cukier rozpuści i gotujemy na malutkim ogniu przez 20 minut. Formę skrapiamy wodą i wykładamy(...)tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy herbatnikami. W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne 5 minut. Dodajemy do niej bakalie i delikatnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, bo tylko wtedy stwardnieje
Kulinarne przygody Gatitysposób obniżać ciśnienie krwi. Aronia ma zwolenników i przeciwników ze względu na dosyć cierpki smak. Jeśli komuś to przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Aronię należy po zerwaniu oczyścić, opłukać i osuszyć, ja włożyłam aronię do zamrażalnika. Są tacy co zostawiają aronię na krzaku i czekają do pierwszych przymrozków, ale wg mnie(...)aronii: 5 kg oczyszczonych i przemrożonych owoców aronii 1 kg cukru 4 szklanki wody sok z 1 cytryny Z 1 kg cukru i 4 szklanek wody gotujemy syrop. Do wrzątku wsypujemy owoce aronii, zagotowujemy, wyłączamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzy macie czasem ochotę wypić coś ciepłego, kawowego, słodkiego i bez kofeiny? Ostatnio pijam kawę zbożową Inka, która poprawiam mi samopoczucie :) Polecam kawę Inka z syropem
Ana Mari's worldCzy macie czasem ochotę wypić coś ciepłego, kawowego, słodkiego i bez kofeiny? Ostatnio pijam kawę zbożową Inka, która poprawiam mi samopoczucie :) Polecam kawę Inka z syropem
Ana Mari's world