jeśli tylko mamy w domu lub możemy kupić: Cytrusy - pomarańcze, grejpfruty "Suszki" - suszone jabłka, jagody, czarna porzeczka, maliny, żurawina, wiśnie, dzika róża, kwiat czarnego bzu, suszone liście lipy Soki - z malin, jagód, czarnej porzeczki, syrop z kwiatów dzikiego bzu Dodatki aromatyczne - goździki, anyż Inne - syrop klonowy, rozmaryn (mam taki plan!), tymianek, rumianek. Jutro kolejna porcja
bistro mamaprzygotowuje. A to wszystko dzięki daktylom! Tak, to one nadają gęstości i słodyczy. Produktem ubocznym przy produkcji dżemu jest syrop wiśniowo-daktylowy, powinno Wam wyjść ok. 1200-1300 ml. Super, prawda? :) Składniki (na ok. 14 małych słoiczków): 4 kg wiśni 2-2,5 kg suszonych daktyli (w zależności jak słodkie macie wiśnie, ja dałam 2 kg) sok z połowy cytryny
Domowa Cookierenka Agipłaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym, dużym kawałkiem papieru do pieczenia (dno i boki). Na małą patelnię (najlepiej nieprzywierającą) wsypujemy pół szklanki cukru i dwie łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy(...)cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy
Poezja smakuPrzedstawiam bardzo prosty kompot do słoików na zimę. Nie wymaga gotowania, a jedynie zalania gorącym syropem, dzięki czemu owoce nie rozpadają się, zachowując swój kształt. Przepis można stosować nie tylko do agrestu ale również truskawek, wiśni czy czereśni. Owoce z kompotu posłużą jako świetny dodatek do zimowych wypieków. Składniki: (na 4 litrowe słoiki) agrest 1,5l wody 700g cukru(...)prze 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce wsypujemy w słoiku do 3/4 jego wysokości. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Gorącym syropem zalewamy owoce, zakręcamy. Pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez około 25 minut w 100 stopniach C lub tradycyjnie na mokro
Pyry na Gazwyparzamy w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). 4 litry wody gotujemy cukrem. Wiśnie pozbawiamy ogonków i myjemy. Umyte owoce wkładamy do słoików do 3/4 wysokości. Ciepłe słoiki zalewamy ciepłym syropem cukrowym i szczelnie zakręcamy. Na dno wyokiego grnka wyładamy ręczniki papierowe, wkładamy słoiki i zalewamy garnek
KuchniaWeDwoje.plserka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu / 1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. 2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. 3. Mąkę, kakao(...)własnych upodobań ) Składanie :) 1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4 łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową. 2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy
ciemna strona patelniświetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem – ok. 6-8 porcji : 150 g mąki pszennej (1 szklanka(...)oraz 2 łyżki cukru z wanilią. Wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy ok. 10 minut, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się lekko rozpadać. Rabarbar wyławiamy i odkładamy do ostudzenia. Syrop, który został gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, aż lekko odparuje i zgęstnieje. Na podsypanym mąką papierze do pieczenia wałkujemy ze schłodzonego ciasta okrąg o średnicy
Poezja smakuskórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku ( użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka
Gotowanie i blogowaniekrążków ananasa z puszki 8 kandyzowanych wiśni Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki Spód: 1. Utrzeć razem(...)środku tortownicy ułożyć krążek ananasa i po jego bokach przepołowione plastry, ale tak, żeby nie dotykały brzegów tortownicy. W połówki i jeden cały plaster włożyć po kandyzowanej wiśni (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto: 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. 4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać
Mała Cukierenkarodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku (użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski
Gotowanie i blogowaniemożesz też zrobić sernik bez spodu. Wylej masę i wstaw do lodówki na godzinę. - 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek i wiśni (użyj dowolnych owoców mogą być mrożone) -1/4 szklanki mleka - 1 łyżka żelatyny - 50 ml wrzątku - odrobina erytrolu lub syropu z agawy do smaku (dodaj tyle, aby było słodkie dla Ciebie) We wrzątku rozpuść żelatynę dodaj pozostałe składniki i zmiksuj
SMYKWKUCHNImalinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu klonowego lub cukru Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem, masłem kakaowym i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt
Poranek na słodkodają porzeczki ;) Zapraszam do wypróbowania ! Idealny na gorące dni. Składniki: 1,5 szkl wody 1 szkl jagód garść wiśni - wydrylowanych około 0,5l czerwonych porzeczek 0,5 szkl cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego Przygotowanie: Z wody i cukru gotujemy syrop. Gdy syrop sie zagotuje wsypujemy oczyszczone owoce i ponownie czekamy, aż się zagotują. Wszystko blendujemy i przecedzamy przez sitko
Garnkowe fanaberienajcenniejsze? W ten sposób! W bardzo prosty sposób! Składniki -białe i czerwone winogrono -jabłko -gruszka -mandarynka -wiśnie suszone premium, ananas kandyzowany, papaja kandyzowana ,migdał płatki- u mnie te rarytasy pochodzą od SKWORCU -miód akacjowy MIODY POLSKIE -limonki w syropie oraz syrop zielona herbata ETERNO -chipsy kokosowe naturalne niesłodzone -amarantus ekspandowany (popping) -czarny sezam Owoce umyj i pokrój
Z Kuchni Do Kuchnibędzie jak znalazł. Polecam. P.S. Nadarzyła się okazja, aby spróbować Maćka koktajl z liczi, mleka kokosowego i wiśni . Oczywiście nie wahałam się ani chwili :). I całe szczęście, bo był świetny! Składniki: 4 kiwi sok z połowy pomarańczy banan 2 łyżki syropu klonowego (lub inny słodzik) 200 g jogurtu naturalnego 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Kiwi
zadanie-gotowanie