Przepyszna! Niby prosta, ale to właśnie w tej prostocie tkwi cały sekret :) CYNAMON kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (60%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * olejek cynamonowy (1%) * karob * cynamon * sól himalajska Spodziewałam się intensywnego aromatu cynamonowego, jednak czekolada nie pachnie nim prawie wcale. Jedak w smaku(...)cynamon to jakoś inne warianty smakowe bardziej mnie zauroczyły :) WIŚNIA I WANILIA kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * wiśnie (14%) * wanilia (1%) * karob * cynamon * sól himalajska Mimo 60% zawartości kakao jest bardzo, bardzo miękka. Nie pachnie raczej ani wiśniowo ani waniliowo
Zdrowie na języku :PPołowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z kawą i łyżką masła. Wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Wystudzić i utrzeć z masłem. Wiśnie odsączyć z syropu. Zagotować go i zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić. Dodać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji) i odstawić do stężenia. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta makowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki, sok z cytryny, syrop z agawy. Cherry lime lemonade slush - świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy. Blackberry Long Island tea - w ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki
Kulinarne przygody Gatityprzykład pysznym syropem pomarańczowym. Również jogurt naturalny będzie zupełnie inaczej smakował z dodatkiem ulubionego syropu Paola. Na podwieczorek możesz przygotować budyń kokosowy i polać go aromatycznym, pachnącym syropem o smaku wiśni. Zamiast posypywać placki z jabłkami cukrem pudrem, można osłodzić je kilkoma kroplami syropu gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepysznymi Malinami w syropie od firmy Eterno . Zapraszam :) Składniki : 500 ml mleka sojowego około 12/13 łyżek drobnych błyskawicznych płatków owsianych 2 łyżeczki cukru do smaku suszone owoce ( wiśnie, maliny, żurawina ) Maliny w syropie Eterno do polania Wykonanie : Mleko wlać do garnka i zagotować, dodać cukier i płatki owsiane.Ciągle mieszając na małym ogniu gotować aż owsianka zgęstnieje. Przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliszybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci proponuję pominąć ziarna kakaowca, i przynajmniej część(...)syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać. W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej i ekstrakt, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w gładką masę. Wlać ją do płatków, dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewysmarowania kokilek 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 opakowania mrożonych wiśni 1 łyżka syropu trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli(...)kilka rozmrożonych wiśni. Wkładamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. 6. W tym czasie resztę wiśni przesypujemy do rondelka i smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy. 7. Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym
Kuchnia w czekoladzieWystarczy na noc zalać mlekiem płatki i chia a rano dodać ulubione dodatki. Składniki: 1 szkl mleka 0,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki nasion chia syrop z agawy bio wiśnie z kompotu bez pestek banan granat Przygotowanie: Płatki i nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić na całą noc. Rano płatki dosłodzić syropem z agawy. Na dnie
Ala piecze i gotujejajka 150 gramów mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa: 150g gramów zmielonego twarogu 50g cukru 1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru) Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim
Di gotujesmakiem zjeść ;-)) Jak przygotować kawę latte? SKŁADNIKI: - 3 łyżeczki kawy Inki Bio Klasyczna - 100 ml mleka migdałowego -70 ml mleka krowiego 3,2% tłuszczu - 3 łyżki wiśni skąpanych w rumie (bądź w syropie rumowym) - 1 łyżeczka płynnej czekolady - 2-3 szczypty cynamonu - 2-3 krople sosu(...)kawy o smaku migdałowego Krok po kroku wykonanie: - zaparz kawę Inka w filiżance do espresso, następnie przelej do metalowego dzbanuszka - przygotuj wysoką szklankę, na dnie umieść wiśnie w rumie (bądź w syropie rumowym), dodaj płynną czekoladę i razem wymieszaj - do dzbanuszka wlej dwa rodzaje mleka, za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie, spień mleko, tak aby powstała gęsta piana. Metalowy dzbanek
SMYKWKUCHNIodsaczamy z syropu i delikatnie miksujemy.Ciasteczka amaretti kruszymy i na chwile zamaczamy je w syropie wisniowym.Na dno kazdej ze szklaneczek lub pucharkow nakladamy polowe wisni. Na nie ukladamy pokruszone amaretti. Nastepnie kladziemy czekoladowa smietane pozostawiajac troche na ostatnia warstwe. Potem cala biala smietane, pozostale wisnie i reszte masy czekoladowej. Wszystko wyrownujemy i posypujemy kakao.Smacznego
Przysmaki Karolkiracji tego, że ta kawa wygląda wprost fenomenalnie, to użyłam do jej wykonania Inki by każdy mógł się poczęstować (moje dzieci bardzo lubią). Na spód włożyłam wiśnie w gęstym syropie a zaś na wierzchu znajdziemy piankę mleczną, tak gęstą niczym bita śmietana. Składniki na 2 szklanki: garść wiśni bez pestek (mogą być mrożone, trzeba rozmrozić) garść brązowego cukru 2 łyżeczki
Poezja Smaków - blog kulinarnydrobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy(...)Odkładam ok. 2/3 do wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam. Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka
Wielopokoleniowoskładniki się połączą. Składniki na konfiturę w wiśni: 1 kg wiśni, 1 kg cukru Wiśnie umyj, osącz, oderwij ogonki i wydryluj nad głębokim naczyniem, aby spływał do niego sok. Następnie przełóż owoce do rondla i zasyp cukrem na noc. Nazajutrz smaż bez dodatku wody. Część syropu możesz odlać do butelek(...)pasteryzować, a w reszcie smażyć wiśnie na bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka, którą powinnaś zdejmować. Kiedy wiśnie będą szkliste, przełóż je wraz z gorącym syropem do słoików i zapasteryzuj. Żeby zapobiec wysuszeniu wiśni, w trakcie ich smażenia możesz dodać preparat żelujący do przetworów. Konfitura z wiśni gotowa! A teraz składamy: Blaty
ClauditteMissCookingZdrowe i niesamowicie pyszne! Składniki: 200g masła 150g cukru pudru 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka drylowanych wiśni (odsączonych z syropu) Masło ubijamy z pudrem na biały puch, dodajemy jajko i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i miksujemy. Na koniec dodajemy odsączone wiśnie
Gotowanie i blogowanie