kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto: 1/2 l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejącaFarsz(...)cienkie placki. Gotowe naleśniki nadziewamy twarogiem i zwijamy w rulony lub składamy na kwadraty. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na talerzu posypujemy je cukrem pudrem, układamy wiśnie w syropie i świeżą bazylię. Zapach i smak jak u Mamy
Apetyczna babeczkawyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę, stopniowo dodając przesiany cukier puder. Gdy masa jest całkowicie gładka dodajemy mielone migdały(...)łyżeczki kakao – mieszamy i przy użyciu worka cukierniczego z tylką ozdabiamy nasz tort. Do ozdoby używamy również startej na tarce jarzynowej – czekolady. Uwieńczeniem są pokrojone na ćwiartki wiśnie w syropie imitujące „pazurki” oraz płatki migdałów. Tort wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, do stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem.Każdy preferuje inne smaki. Nie narzucam nikomu swoich
mojewypiekiinietylkomleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem okrągłej(...)zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, rozsmaruj na serniku, powciskaj w masę osączone z syropu wiśnie-(w sezonie używamy świeżych) posyp wiórkami z białej czekolady lub kolorowej czekolady. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonzastąpić zwykłym białym cukrem) 5 łyżek mleka lub mleka skondensowanego lub wody 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni) Syrop miodowy z sezamem 1/4 szklanki płynnego miodu 4 do 5 łyżek wody Przygotowanie syropu Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła. krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 2-3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru), 1 żelatyna fix do deserów, 100 ml wrzątku, 50 ml zimnej wody. dodatkowo: wiśnie w syropie. Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową ksylitolu (cukru). Następnie(...)wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem
Aga w kuchniJeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl Składniki: 1 szkl napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka 3 łyżki nasion chia 2 połówki brzoskwiń w syropie wiśnie z kompoty listki czekoladowe Przygotowanie: Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić. Po około 5 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na około 1 godzinę by nasionka napęczniały. Brzoskwinie
Ala piecze i gotujemakaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :) Źródło: www.tapeciarnia.pl Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka rodzynek(...)łyżki suszonej żurawiny Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać składniki: wiśnie wraz z syropem, bakalie i suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku . Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki i dołożyć do garnka. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki - można je obrać
Grunt to przepis!wiśni 2 kg cukru 1 litr wody Wodę z cukrem zagotować, aby powstał syrop. Włożyć do niego wydrylowane wiśnie i zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić. Odcedzić wiśnie z syropu - sam syrop ponownie zagotować. Ponownie włożyć wiśnie i gotować na dużym ogniu przez około 5 minut. Odstawić na godzinę, aby przestygły lekko, a następnie na minimalnym ogniu, pod przykryciem, dosmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennacukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam mlecznej z mojej ulubionej Cukieterii ) 1 słoik wiśni w syropie (polecam Dagomy ) (***) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie odsączyć z syropu i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie połączyć
Di gotujealkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :)Składniki:wiśnie z nalewki0,5 litra wody0,5 kg cukruSposób przygotowania:1. Wiśnie przekładamy do słoiczków.2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Anidużych kawałeczków składników, jedynie drobinki :) W smaku bajecznie pyszny! Mocno czekoladowy, idealnie słodki, po prostu przepyszny! KWAŚNA WIŚNIA daktyle * nerkowce * kwaśna wiśnia (15%) * syrop daktylowy Faktycznie wiśnię czuć. I to kwaśną :) Baton ma mięciutką strukturę. Jest słodziutki, ale pomieszany z kwaśnym akcentem. Kawałeczki wiśni są dobrze widoczne i wyczuwalne. Batonik
Zdrowie na języku :Pgęstym syropie - istna poezja dla podniebienia.Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki:Biszkopt:4 jajka150 g cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220(...)dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość bardzo powoli wlewamy do gotującego się syropu. Ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia, a następnie wrzucamy wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy
Słodka Stronajajek 4 łyżki cukru waniliowego 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 200 ml kremówki (30%) 1 pełna łyżka żelatyny 5 łyżek mleka 200 g wiśni z syropu Składniki do glazury: 250 g gorzkiej czekolady 3 łyżki masła 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kremówki Do dekoracji: 150 ml kremówki (30%) wiśnie kandyzowane(...)lekko roztopić. Przestudziłam. Śmietanę ubiłam na puch. Białka ubiłam na sztywną pianę. Delikatnie połączyłam z ubitą śmietaną. Stopniowo dodawałam wystudzoną żelatynę. Wszystko wmieszałam do masy czekoladowej. Wiśnie odsączyłam z syropu. Ciasto położyłam na krążek większej tortownicy (średnicy 26 cm) i zapięłam obręcz. Na ciasto wyłożyłam 3 łyżki musu tak, aby musem wypełnić wolną przestrzeń między ciastem
Kuchnia u Krysipomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop z agawy*, sok winogronowy*, zagęszczony sok jabłkowy*, zagęszczacz: mączka chleba świętojańskiego*, sok z cytryny*, wanilia burbońska *, naturalny ekstrakt z gorzkich migdałów Uwielbiam wszelkiego rodzaju konfitury owocowe z migdałową nutą(...)dlatego sos przypadł mi do gustu. Wiśnie amarena w syropie to jak dla mnie jedne z najlepszych tego typu przetworów, więc w tym sosie spodziewałam się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo
Poranek na słodkododać nieco alkoholu do nasączenia, wtedy będzie tylko dla dorosłych :) Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK 200 ml. śmietanki 30 % 250 g. czekolady gorzkiej lub deserowej 1 szklanka wydrylowanych wiśni z syropu cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt upiec w szerokiej blaszce. Jeszcze ciepły wyjąć i delikatnie zrolować za pomocą ścierki albo papieru do pieczenia. Pozostawić do wystudzenia. Śmietankę(...)śmietanki wrzucić połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści (najlepiej się sprawdza trzepaczka rózgowa). Pozostawić do wystudzenia - masa ma być gęsta, ale musi dać się rozsmarować. Wiśnie odcedzić z syropu (można użyć mrożonych, ale należy je wcześniej odcedzić i dać nieco mniej, bo mogą być zbyt kwaśne). Biszkopt delikatnie rozłożyć, posmarować go masą czekoladową, na wierzch wysypać wiśnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie