mąki pszennej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier(...)kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować jak na roladę. Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie
Niespełnione zdolności kulinarnejajek 1 1/2 szklanki cukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną(...)pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci
kgwjanczewoSkładniki: (na 2 porcje) 330 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki 100% soku jagodowego 2 łyżeczki wiśni w syropie, świeżych owoców lub tak jak u mnie wiśni z Naturalnie Owocowe ulubione wafelki – u mnie wafelki Pałeczki kakaowe Cukry Nyskie bita śmietana i listki świeżej mięty do podania(...)lodówki lub do zamrażalnika (jeśli Wam się spieszy i chcecie mieć naprawdę zimny deser – ja użyłam tej opcji). Masa tylko lekko stężeje, będzie gęstsza kremowa. Podajemy z wiśniami w syropie, świeżymi lub tak jak u mnie z Naturalnie Owocowe, porcją bitej śmietany i wafelkiem oraz świeżą miętą. Smacznego
Słodkie okruszkiWitamy :) Dzisiaj szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Składniki: 1 ciasto francuskie wiśnie w syropie sezam migdały cukier Ciasto kroimy na kwadraty. Nakładamy na każdy jedną wisienkę, polewamy delikatnie sokiem z wiśni i posypujemy sezamem, migdałami i cukrem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż się upieką :) Na pewno Wam posmakują. Jeśli nie macie wiśni w syropie możecie użyć np. z kompotu
vegetaniepuszczą sok (ja odstawiam na ok. 8 godz. lub na noc). Po tym czasie zlewamy oddzielamy wiśnie od soku. Wiśnie przekładamy do wyparzonych słoiczków a sok zagotowujemy. Gorącym syropem zalewamy wiśnie w słoiczkach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20-30 min. w zależności od wielkość słoiczków. Takie wiśnie idealnie nadają się deserów i przeróżnych mas oraz wypieków
Domowy Smak Jedzeniaszklanka śmietanki kremówki 30% (250 ml) 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Cejlońskiego (jeśli dodasz zwykły cynamon, dodaj go max. półtorej łyżeczki) 200- 300 g zmiksowanych wiśni syrop cynamonowy *opcjonalnie bezy cynamonowe Do rondelka wlałam 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypałam cukier, cynamon i na wolnym ogniu podgrzewałam mleko do momentu rozpuszczenia cukru. Nie wolno dopuścić(...)pozostawiłam w maszynie do lodów i nadal się w niej mieszała, dolałam do niej zmiksowane wiśnie z odrobiną cukru i mieszałam nadal. Kiedy masa lodowa wiśniowa ładnie zgęstniała przełożyłam ją do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki. Tym razem lody podałam w talerzu na syropie cynamonowym. Lody można wykonać również bez maszyny do lodów, jednak konsystencja i puszystość będzie się trochę
Blondynka Gotujebardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór. Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek brzoskwini, jedną wiśnię z syropu
vegetaniePowiedziałabym, że to zwykłe domowe ciasto z wiśniami własnej produkcji :) Wykorzystałam wiśnie w syropie, które miałam jeszcze w spiżarce. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe / śmietankowe 3 łyżki cukru 1 kostka masła krem typu nutella Warstwa wiśniowa(...)galaretki wiśniowe rozpuszczone w 1/2 litra wrzątku wiśnie z syropu (dałam 2 małe słoiczki wraz z syropem) KLIK Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodawać cukier, a potem żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Upiec biszkopt w 180 st.C. 2. Budyń ugotować na mleku. Całkowicie wystudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć
Kuchnia domowa Anipół blachy :D a nie powinnam... ;P Jeśli chodzi o ilość cukru to dostosuj do własnych upodobań. Dałam tyle, by sernik był lekko słodki, biorąc pod uwagę, że wiśnie z syropu są słodzone. Ale jeśli lubisz bardziej słodkie wypieki to śmiało - dosyp więcej ;) Składniki: 1 kg sera 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1 cukier o smaku cytrynowym (można zastąpić waniliowym(...)dodać skórkę otartą z cytryny) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 150 g wiśni w syropie (lub konfitury wiśniowej) Dodatkowo: biszkopty (lub herbatniki/kruchy spód) Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry i krótko miksujemy (około minutę). Jajka mają być rozkłócone tak, by nie było widocznych "strzępków" żółtka, ale nie ubite
Kolorowy Przepisownikjest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru; 2 łyżki mielonych migdałów; 12 dkg mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżka proszku do pieczenia; 20 dkg maku(suchego(...)wody; 3 łyżki rumu; Zimną przegotowaną wodę wymieszać z rumem i odstawić. Składniki na krem: 30 dkg białej czekolady; 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%); 1 szklanka wiśni w syropie; dżem wiśniowy; Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, po czym powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Na tortownicy ułożyć pierwszy blat ciasta
In my kitchenznalazła się śmietana. Dużo śmietany. W zasadzie sama śmietana, gdyż po przeprowadzeniu rewizji w lodówce, okazało się, że wszystkie pozostałe składniki mam. Mąka, masło, cukier, jajka, a nawet wiśnie w syropie własnej roboty. Będzie ciacho! - ogłosiłam, - Styropianowe:) Niektórzy nazywają go śmietanowcem, sernikiem bez sera, zamiast śmietany używa się jogurtu greckiego, a do masy czasem dodaje się wiórki kokosowe. Masa śmietanowa(...)dobrego jogurtu greckiego) 3/4 szklanki cukru 4 białka (z dużych jaj) 1 op. dużego budyniu śmietankowego (lub 1 zwykły budyń + 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej) słoik wiśni w syropie (700ml) cukier puder do oprószenia Przygotować ciasto: mąkę, proszek i cukier puder przesiać, posiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 5 kawałków, każdy uformować w kulę, owinąć folią
Obiad gotowykażdej kawy 5 łyżek syropu wiśniowego bita śmietana Przygotowanie: 1) Wiśnie wrzucić do wysokiego naczynia, kiedy zaczną się lekko rozmrażać dodać syrop wiśniowy i wymieszać blenderem. 2) Wiśnie z syropem nałożyć do wysokich szklanek. 3) Mleko podgrzać (do ok. 60 stopni), spienić za pomocą spieniacza do mleka i przelać do szklanki z przygotowanymi wiśniami (dla każdej porcji osobno). 4) Przygotować
Fitsweet.meWitajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)garść posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki
Kuchnia domowa Anigram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty smaruję masłem(...)dodaję do niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte. Batonika czekoladowego
Mango Papajapieczenia5 żółtek3 łyżki cukru pudruPianka:5 białek1 niepełna szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju Owoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób przygotowania: 1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku(...)cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!Polecam
Kuchnia domowa Ani