Zdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin, z pomidorów, wiśni i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;) Składniki:30 gałązek świeżej mięty, 1/2 kg cukru, łyżka
Z miłości do słodkościDŻEM MORELOWY Konfitury można przygotowywać ze wszystkich gatunków owoców, ale najczęściej przyrządzamy je z truskawek, wiśni i moreli. W dobrze wysmażonych konfiturach owoce są całe, szkliste i nie wypływają na powierzchnię syropu. Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek. Polecam(...)200ml wody, gdy się zagotuje, usuwamy pianę z powierzchni, dodajemy morele, od czasu do czasu mieszając, powoli doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu, syrop gotujemy, aż zgęstnieje, ponownie dodajemy morele, gotujemy, mieszając, aż dżem stanie się gęsty, zdejmujemy z ognia. Gotowy, gorący dżem morelowy nakładamy do idealnie czystych, bardzo ciepłych słoiczków i zamykamy
Moja Książka Kucharskamnie firmy Kotayi - jest cudowna!!!) 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej w 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków migdałowych syrop klonowy (opcjonalnie, ale jest bardzo zdrowy, mniej kaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy(...)wiśniowy, składamy posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i skrapiamy syropem klonowym. MMMNNNIIIAAAMMM!!!!!!!! Aaaaaaa! No chyba, że bardziej przypadnie Wam do gustu wersja mojego M, czyli na usmażonego jeszcze ciepłego naleśnika rozprowadzić łyżkę Nutelli, polać ją sosem wiśniowym, naleśnika złożyć, posypać...itd;-) Achhh! Wiadomo czekolada cudownie komponuje się z wiśniami;-) No dobrze kochani, to tyle, dajcie cynka, koniecznie, jak Wam smakowało
Restauracyjka Literackaboków tortownicy. Ciasto da się przekroić nitką bawełnianą lub ostrym i długim nożem. Syrop do nawilżenia biszkoptu: ½ szklanki ciepłej wody ¾ szklanki dobrej jakości syropy wiśniowego Łączymy razem i studzimy. Konfitura wiśniowa: opakowanie mrożonych wiśni ½ szklanki cukru. Gotujemy razem, aż cukier się rozpuści, a konfitura zgęstnieje. Studzimy. Bita śmietana: 0,5 litra dobrze chłodzonej śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru(...)wanilię. Po ubiciu delikatnie wkręcamy serek mascarpone, małymi partiami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Składamy ciasto Z biszkoptu delikatnie odcinamy górę. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy bitą śmietanę z mascarpone. Konfitura z masą zrobią ładne esy-floresy. Na sam wierzch dajemy sporo owoców, u mnie to były gruszki i słodkie śliwki
ladykitchenwanilię , zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 1 miesiąc. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier, zbierz szumowiny. Wiśnie przecedź przez gazę. Do ciepłego ( ale nie gorącego ! ) syropu wlej nalew z odcedzonych owoców i wymieszaj. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące
Przepisy i porady kulinarneminut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt można wykorzystać do zrobienia tortu z czerwoną porzeczką (link) czy np. tortu w wiśniami i whisky (link) . Po przekrojeniu najczęściej nasączam go syropem z kwiatów czarnego bzu . SMACZNEGO
Wielopokoleniowoktóre moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku np. gruszki, wiśnie czy brzoskwinie, trzeba wcześniej skarmelizować lub ugotować w syropie. Składniki: -1/2 kg mąki pszennej -1 jajko całe i jedno żółtko -25 dag masła lub margaryny -4 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku
Kulinarne przemyslenianiedźwiedziego pomidorki koktajlowe w oliwie pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy syrop z fiołków śliwki w occie winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie
królestwo garówserka mascarpone 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao 30 - 40 dag wiśni Dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Nasączenie - w gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i do smaku dodajemy syropu barmańskiego. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier(...)Biszkopty zanurzyć pojedynczo na bardzo krótko w zimnej kawie z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy połowę kremu waniliowego. Wyrównać. Na krem wyłożyć wiśnie. Następnie na wiśniach układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i przykryć resztą masy. Całość posypujemy starta gorzka czekoladą. Na koniec wkładamy do lodówki na kilka godzin. Rada: zamiast kawy
Ciastka - domowe słodkościjednak codziennie potrząsamy naczyniem. Po tygodniu zlewamy ekstrakt wiśniowy do butelek, owoce tym razem zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok, 2 tygodnie. Następnie syrop zlewamy mieszamy 1 litrem przegotowanej zimnej wody i z odlanym wcześniej ekstraktem. Wiśnie nasączone alkoholem możemy wykorzystać do deserów. Naczynie zamykamy, odstawiamy na co najmniej jeden miesiąc. Nalewkę filtrujemy do butelek pozbywając się osadu (np. przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLodówkowa quinoa (Paul's Quinoa) na wiśniowym jogurcie sojowym podana z wiśniami, surowymi pistacjami i kremem z białej czekolady słodzona ciemnym syropem z agawy (Maya Gold
Poranek na słodkocukru Przygotowanie: Wiśnie umyć i odsączyć. Za pomocą drylownicy lub nożyka do warzyw( ja robiłam nożykiem) wypestkować. Wyparzone słoiki napełnić wiśniami ale nie uciskać. Zagotować wodę z cukrem i gorący syrop rozlać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut. Źródło przepisu Smaczna Pyza
Ala piecze i gotujeboooski!!! A do tego łatwy w przygotowaniu i efektowny.SKŁADNIKI (na 4 porcje) 80 dkg mrożonych owoców (u mnie 2 opakowania mrożonki porzeczka, malina, wiśnia i truskawka) 3/4 szklanki miodu ( w oryginale był "Złoty Syrop")Biały chleb tostowyOpakowanie lodów waniliowychPuszka mleka kondensowanego 150 ml śmietany kremówkiPRZYGOTOWANIEOwoce wkładam do garnka z grubym dnem, dodajemy miód i gotujemy na średnim ogniu około
Magiczna kuchnia Darii