wisnie w syropie - 489 przepisów (strona:25/33)

Nalewka wiśniowa ( białoruska, wytrawna ). 169

wiśni ( najlepiej wiśni dzikich ) spirytus 50 %  Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz, wydryluj, wsyp do słoja lub gąsiorka. Do wiśni dodaj 12 dkg drobno potłuczonych pestek z wiśni. Zalej wszystko spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 miesięcy. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź(...)butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia trunku. Odstaw naleweczkę w chłodne, ciemne miejsce jeszcze na kilka miesięcy, aby dojrzała. Możesz dosłodzić ją do smaku syropem z cukru i wody

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto ucierane o smaku wiśniowym. 195

Kandyzowanie to jedna z metod konserwacji owoców. Polega ona na wielokrotnym smażeniu owoców w syropie powstałym z cukru i wody. Za każdym smażeniem dodajemy coraz więcej cukru niż poprzednio, a następnie suszymy i przechowujemy w szczelnym opakowaniu. Takie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy dekoracji wypieków. Składniki: Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 2 kisiele wiśniowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego 1 łyżka wody Wszystkie składniki utrzeć w razie potrzeby dodać wody. Dodatkowo wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia, kisiele i mąkę ziemniaczaną. Wszystko utrzeć, dodać roztopione chłodne masło i połączyć wszystkie składniki. Formę keksówkę 36x12

O kuchni z uczuciem
Ratafia czyli nalewka wieloowocowa 140

dokładać owoce, cukier i alkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone(...)płyn i spróbować na słodkość. Jeśli za mało słodkie, to owoce zasypać cukrem i odczekać kilka dni aż się rozpuści, po czym zlać syrop przez gazę i połączyć z uprzednio zlanym alkoholem. • Całość przelać do butelek przez lejek z gazą, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce

To co kocham
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 6 przepisów na zdrowe słodkie śniadania 271

drobnej tarce czekoladą i orzechem brazylijskim, lekko polane miodem. Skyr i owoce leśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji   W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru , granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem(...)Podajemy od razu. To śniadanie im dłużej stoi, tym bardziej się rozwarstwia (woda oddziela się od owoców i rozrzedza skyr). Grillowany ananas 1 średniej wielkości dojrzały ananas 3 łyżeczki syropu z agawy 1 łyżeczka mielonego cynamonu do podania – 100g jogurtu waniliowego, 40g granoli owocowej bez cukru   Ananasa obieramy, kroimy na 6 plastrów (po 3 na porcję), wycinamy twarde środki

Karo in the Kitchen
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 206

starsza tym lepsza. Dziś mamy piekarki i gotowe ciasto korę. Baklavę robi się bardzo szybko.  Nasze ciasto piekło się ok 40 minut. Wypieczoną baklavę należy polać gorącym syropem cukrowym. Płyn powienien mocno nasączyć ciasto. Nasza baklava była o smaku cytynowym. Cytryna świetnie zbalansowała słodycz ciasta. Przygotowaliśmy sałatę szopską. Pyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem(...)Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje honorowe miejsce. Słowo "gibanica" pochodzi od arabskiego gban - ser. Przepisy na gibanicę są różne: z makiem, wiśnią, kapustą, szpinakiem, dynią lub kaszą manną. Gibanicę w Serbi je się o każdej porze dnia i jest przekąską, którą można szybko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości. Gibanica 500 g kory

AZgotuj!
Kruszaniec vel Pleśniak 256

smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku do pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać(...)papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego, na białe ciasto zetrzeć kulkę ciasta brązowego. Na kakaowe ciasto nałożyć dżem lub owoce z kompotu (bez syropu - syrop wypić :) ). Na owoce nałożyć pianę z białek a na nią zetrzeć kulkę ciasta białego. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka: prostokątna

Mania Wypiekania
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 162

wykorzystanie, zarówno w koktajlach mlecznych, tradycyjnej owsianki jak i jeden ze składników placuszków itd. itd. Dziś rano jadłam ją z jogurtem naturalnym wymieszanym z herbatą matcha i malinami z syropu, które robiłam zeszłego lata. Było przepysznie! Moje klimaty. Wszystkie składniki do tej granoli nabyłam w jednym miejscu, w sklepie Skworcu . Dla mnie osobiście to ogromna skarbnica  fajnych, ciekawych(...)brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Płatki

Blondynka Gotuje
Pieczona owsianka z owocami – szybkie ciasto owsiane 321

pieczenia. Dodajemy starte jabłko i oba rodzaje płatków owsianych. Dokładnie mieszamy i przelewamy masę do formy. Na masie rozkładamy mrożone owoce jagodowe – u mnie to gotowa mieszanka jagód, borówek, wiśni, jeżyn, malin, truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek. Wstawiamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut (czas podany jest dla wysokiej kwadratowej formy o wymiarach 24/24cm(...)powinny zdążyć się podprażyć i zrumienić, ale się nie przypalą. Upieczoną owsiankę wyjmujemy piekarnika, dajemy jej kilka minut przestygnąć. Wycinamy z formy, kroimy na porcje. Podajemy ciepłą, z dodatkiem syropu klonowego, jogurtu waniliowego lub świeżych owoców. UWAGA Owsianka jest miękka – tylko jej wierzch jest chrupiący. Wyjmujcie porcje z formy szeroką łopatką, delikatnie. Nie zamieniajcie w przepisie podanych proporcji płatków błyskawicznych

Karo in the Kitchen
Wegańska sałatka owocowa z galaretką, krówkami i kremem orzechowo - kakaowym 167

cennym źródłem składników mineralnych. 3/ Nie mają w sobie mleka krowiego, czyli ani laktozy, ani kazeiny. Idealny produkt dla alergików. Dodatkowo biały cukier zastąpiono cukrem kokosowym. 4/ Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego. 5/ Są źródłem błonnika. 6/ Zawierają zdrowy tłuszcz kokosowy, który nie ma w sobie cholesterolu i tłuszczów trans. 7/ Nie mają żadnych sztucznych dodatków – są maksymalnie naturalne(...)SUPER KRÓWKA krem orzechowo-kakaowy  SUPER KRÓWKA kawałek zimnego arbuza białe i ciemne winogrona listki mięty biały i czarny sezam Przygotuj trzy rodzaje galaretki- u mnie wiśnia, agrest, poziomka. Zamiast tradycyjnej wody użyj gorącego naparu z mocnej herbaty - będzie miała intensywniejszy smak i kolor. Do naczynia wlej jeden kolor, odczekaj ,aż stężeje, wlej na niego następny ,a potem kolejny

Z Kuchni Do Kuchni
smaczna na słodko z dżemami Stovit i goframi kolacja... 162

jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe z portalu "zobacz TUTAJ-streetcom" w paczce otrzymałam 10 słoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam trzy smaki: wiśnia, cztery owoce i owoce lasu, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów(...)smaczna na słodko...............SMACZNEGO!!! Naturalnie owocowe zawierają tylko to, co dla zdrowia dobre. To pyszny mix owoców z dodatkiem soku z cytryny i aceroli, w którym nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu bez konserwantów

W Mojej Kuchni Lubię
Batony BeHarmony - bio, wegan, bez glutenu :) 197

batony owocowe o wadze 40 g. Pięć pysznych i ciekawych smaków, które skrywają dużą ilość owoców.  W kolejnym wpisie poznacie batony Regeneo i Energeo. ARONIOWY  daktyle * migdały * wiśnie * koncentrat z soku aronii (9%) Zawartość owoców: 62,5% Trzeba przyznać, że smak bardzo intrygujący. Osobiście nigdy wcześniej nie jadłam i chyba nawet nie widziałam batona o smaku aronii. Aronię(...)tutaj jest to właśnie zauważalne, ale w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na ogólny smak. Batonik jest przyjemnie słodki, owocowy, mięciutki. Bardzo dobry! Z MARAKUJĄ  daktyle * orzechy nerkowca * syrop z agawy * suszone owoce mango * susz z marakui 9% (sok z marakui, mąka kukurydziana) * proszek z mango  Zawartość owoców: 63% Można napisać, że jest to batonik w wersji tropikalnej

Zdrowie na języku :P
Ratafia - lato zamknięte w nalewce. 219

zestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała.  Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki czerwone, wiśnie, morele, agrest, brzoskwinie, gruszki i śliwki węgierki - po 0,5 kg Cukier - 1/4 szklanki do każdej warstwy. wódka (lub spirytus) - po 200 - 250 ml do każdej porcji owoców. Wykonanie(...)Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam, wyciskam też na prasie owoce. Ten syrop mieszam z wytrawną nalewką do smaku - zależnie od okazji, przy której będzie ona degustowana. Ratafia powinna być gotowa ( zgodnie z tradycją

Smaki Ewy
Smaczny projekt - testujemy Zott Natur 183

nawet 5-6%. Słodzone są bowiem tylko dodatki. I słodkość całości zależy właśnie od rodzaju dodatku i jego poziomu słodkości. Skład dodatków jest dobry, ale nieidealny. Nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, gumy guar, a przynajmniej w żadnym nie zauważyłam, nie ma też innych złych czy wątpliwej reputacji dodatków. Pokręcić nosem można przy składnikach typu skrobia modyfikowana lub mączka chleba świętojańskiego(...)tych jogurtach, więc mogę przymknąć oko, szczególnie, że ilość barwnika jest bardzo niewielka. Warianty Zott Natur: Musli czekolada i banan Musli tropicalne Musli orzechowe Chrupiące miodowe musli Soczysta wiśnia Słodka jagoda Rajska brzoskwinia Słoneczna truskawka Czyli 4 z musli i 4 z owocami. Osobiście najbardziej polubiłam te z owocami, bo z musli jogurt był dla mnie za suchy

Anioszek w kuchni
pyszne naleśniki z naturalnie owocowymi dżemami Stovit na obiad... 160

jako Ambasador kampanii Stovit Naturalnie owocowe z portalu "zobacz TUTAJ-streetcom" w paczce otrzymałam 10 słoiczków dżemów Naturalnie owocowych w różnych smakach i 15 ulotek dzisiaj wypróbowałam trzy smaki: wiśnia, cztery owoce i owoce lasu, wrażenie smakowe pyszne, konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista od razu można dżemy użyć do pieczywa, tostów, gofrów, naleśników, lodów, do tortów(...)kawę zbożową z mlekiem...............SMACZNEGO!!! Naturalnie owocowe zawierają tylko to, co dla zdrowia dobre. To pyszny mix owoców z dodatkiem soku z cytryny i aceroli, w którym nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania