przyczyny, ale jeśli nie masz sernika to też się obejdzie ! Dodaj kandyzowane mango i winogrona. Następnie wisnie suszone premium oraz ananas kandyzowany. Następnie wlej około 2 łyżek wódki, lub innego ulubionego alkoholu, lub nalewki..jak nie lubisz- nie możesz- dodaj syropu do deserów też jest super! Cała wódka weszła w...sernik! I tam pozostała. Ciekawe wrażenia smakowe. Ognisty sernik
Z Kuchni Do Kuchniracuchy z jagodami, racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami, racuchy z kawałkami śliwek, racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady, racuchy z suszonymi owocami. Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem pokruszonych orzechów. Składniki
Zasmakuj Kuchnisyropu, mniej więcej 10-15 minut. Nie zapominamy przy tym co jakiś czas dość energicznie zamieszać. Syrop zostawiamy do ostygnięcia, przelewamy do ceramicznego lub szklanego naczynia(np. dzbanuszka) i polewamy nim ciepłe pankejki. Podajemy warstwowo z ulubionymi dodatkami - u nas przesłodkie wiśnie z babcinego soku oraz świeży tymianek. Smacznego
Symfonia Smakówszklanki płatków owsianych 0,5 szklanki ziaren (słonecznik, dynia) 0,5 szklanki suszonych owoców – użyłam wiśni 2 łyżki masła 4 łyżki miodu Masło mieszamy z miodem, podgrzewamy i mieszamy do całkowitego połączenia. Płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy, zalewamy gorącym syropem, mieszamy łyżką. Ciepłą mieszankę ugniatamy ręką, by syrop dobrze zmieszał się z płatkami. Blaszkę wykładamy papierem
Gotowanie i blogowaniemężowi na listę ;) I tutaj muszę wymienić hurtową ilość czekolady (zbliżają się moje urodziny), dobry jakościowo syrop klonowy, odjechane dżemy, co do których mam pewność, że nie tknie ich nikt inny poza mną. Kupiłam gruszkę z limonką i pieprzem oraz konfiturę z wiśni z kardamonem.Oprócz tego spory zapas mąki, w tym owsianej i ryżowej, mojej ulubionej emeryckiej kawy, brązowego
bistro mamanaleśniki zazwyczaj jadamy z konfiturami, mamy ich całą spiżarnię, do wyboru do koloru - truskawki, wiśnie, mirabelki, dynia, róża i wiele wiele innych. Jednak korzystając z sezonu na czerwone, sycylijskie pomarańcze postanowiłam kilka sztuk "poświęcić" do przygotowania crêpes suzette czyli płonących naleśników z syropem z pomarańczy! Jeśli jesteście ciekawi jak zazwyczaj jadamy czerwone pomarańcze to pewnie się nie zdziwicie
Pora coś zjeśćszklanki cukru kryształu4 jajka1 szklanka siekanych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejKrem:syrop z ananasa (zalewa z puszki)3 łyżki cukru kryształu3 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanejDodatkowo:2 galaretki cytrynowe (u mnie 1 cytrynowa, 1 agrestowa)1 puszka ananasów1 kostka masłakandyzowane wiśnie / czereśnie (można pominąć)Sposób wykonania:1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1 szklanką cukru.2. Białka
Kuchnia domowa Anichrupiącą skórką. Składniki: - 2 gruszki - 500 g owoców mieszanych ( ja dałam mrożone truskawki, wiśnie i jagody) - 200 ml dżemu z owoców leśnych - 1,5 szklanki mąki - 80 g margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 120 ml mleka - 2 łyżki syropu klonowego - 3 łyżki cukru + do posypania - 1 żółtko Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skóry
Kulinarne życiełyżki płatków tropikalnych crunch, zalewamy masą bananowo- śmietankową, w każdym pucharku układamy po 10 wiśni wydrylowanych (mogą być takie np. z kompotu), zalewamy pozostałą masą, na sam wierzch kroimy po 2 suszone śliwki i po jednej suszonej fidze. Polewamy albo odrobiną ajerkoniaku, bądź syropem klonowym, ewentualnie syropem z pędów sosny. Rewelacja! P.S. Taki deser musicie potraktować jako pełny posiłek
SMYKWKUCHNIMuffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam
nietadietanimi kamionkowe foremki, wcześniej natłuszczone i posypane bułką tartą. W osuszone połówki brzoskwiń nakładamy wiśnie, układamy je w foremkach, zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35 minut. Możemy podać z masłem i bułką tartą, syropem klonowym, sokiem lub zjeść bez dodatków. Smacznego
Maminek kulinarnykakaowe sproszkowany karob masło kokosowe nektar z agawy (istnieje też gama czekolad słodzonych syropem ryżowym) Następnie dodawane są dziko rosnące, suszone owoce, orzechy, olejki eteryczne i żywność zaliczana do kategorii superfoods, tj: różowa sól himalajska maca algi niebiesko-zielone chipsy kokosowe suszone złote wiśnie i czereśnie suszone jagody goji orzechy brazylijskie, nerkowca, laskowe i włoskie Dostępnych smaków
Poranek na słodkospirytusu 100% 1 i 1/2 kg cukru 1. Owoce aronii i liście z wiśni myjemy, a następnie gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania. 2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. 3. Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia
Apetyczna babeczkacukru, sok z 2 cytryn. Przygotowanie: Wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na gazie sok wiśniowy. Od momentu zagotowanie gotujemy jeszcze ok. 20 minut. Gorący syrop przecedzamy przez sitko i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy
Aga w kuchnischłodzone. Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Wiśnie drylujemy, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie wiśnie miksujemy i chowamy do lodówki. Rabarbar kroimy w 2 cm kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści delikatnie(...)cukier się skarmelizuje. Wtedy wrzucamy do niego owoce w kawałkach, mieszamy i gotujemy do momentu kiedy sok z owoców delikatnie odparuje i otrzymamy owoce w karmelowym syropie. Patelnię zdejmujemy z kuchenki, studzimy i wkładamy do lodówki. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko i chwilę miksujemy, po czym miskę wstawiamy
Kulinarne przygody Gatity