wielkanocne - 4748 przepisów (strona:148/317)

Pieróg biłgorajski 216

Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany

To co kocham
Sałatka jajeczna z tuńczykiem 148

Przedstawiam Wam dzisiaj sałatkę, która od bardzo dawna gości u nas na świątecznym wielkanocnym stole. Jest wielowarstwowa, ładnie się prezentuje, dobrze smakuje i jest bardzo popularna. Jajka, tuńczyk, ser żółty i majonez to cała tajemnica jej wyśmienitego smaku. Dodatek tuńczyka sprawia, że na Wigilię również można ją podać. Składniki: • 5 jajek • 1 puszka

To co kocham
Babka marmurkowa 125

Królowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem

To co kocham
Ciastka z żółtek gotowanych 125

Kruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać

To co kocham
Ciasteczka od serca 136

które własnoręcznie wykonała moja zdolna córcia Monika. Prawda, że piękne? Nie tylko piękne, ale też przepyszne. Z tego przepisu można zrobić dwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki kukurydzianej • 2 łyżki kakao • kilka kropli

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 169

ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć radełkiem na ok. 6 sztuk

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 184

Dobrze schłodzony, zestalony żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie dobrze. To propozycja na śniadanie, kolację czy zdrową, dietetyczną przekąskę. Taka terrina będzie również smaczną dekoracją wielkanocnego stołu. Ja użyłam ricotty, czyli miękkiego włoskiego sera o delikatnej konsystencji, który produkowany jest z serwatki, ale można użyć każdy inny ser o konsystencji śmietankowej

To co kocham
Pierś indyka pieczona w całości 142

grubsze plastry może być podana na gorąco, a w cieńsze jest idealna do kanapek. Zdrowa wędlina bez konserwantów! Polecam również na świąteczny stół wielkanocny do sosu chrzanowego. Składniki: • 1 filet z indyka ok. 1,5 kg Marynata • 4 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki miodu płynnego • 1 łyżka octu winnego • sól, pieprz

To co kocham
Mazurek czekoladowy 153

mazurku Snickers przedstawiam Wam mazurek czekoladowy. Ciasto bardzo kruche, masa mocno czekoladowa i dekoracja koszyk z kwiatami, to typowo wielkanocny mazurek. Jeśli myślicie, że jest ubiegłoroczny, albo, że mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed

To co kocham
Wykwintny sos chrzanowy 139

chrzan zgodnie z tradycją symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Wkładamy więc go do koszyczka ze święconką, stawiamy na wielkanocnym stole i przyrządzamy z nim różne potrawy. Ja zrobiłam sos chrzanowy, bardzo delikatny, aksamitny i aromatyczny. Ten sos można przygotować wcześniej, wstawić w słoiczkach do lodówki

To co kocham
Ptasie gniazdka 136

okazji Świat Wielkanocnych życzymy wszystkim sympatykom bloga To co kocham, aby ten wyjątkowy czas był pełen wiary, nadziei i miłości, a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym, wiosennym nastroju. Życzymy smacznego jajka w barszczu, ostrego chrzanu, pięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego

To co kocham
Sernik adwokacki 171

zostawić jeszcze na 15 minut. • Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. • Przed podaniem udekorować jajeczkami wielkanocnymi lub innymi cukierkami

To co kocham
Koreczki z kiełbasy i ananasa 240

Trochę się zagapiłam, a tu już Wielkanoc za pasem i przepisy Wielkanocne czas Wam przedstawić. Dzisiaj bardzo szybka przekąska z kiełbasy i ananasa, bo jak Wielkanoc to kiełbasa, szczególnie biała. Ja zrobiłam z białej i wędzonej kiełbasy, no i nie wiem, która jest smaczniejsza w tej przekąsce. Smakuje

To co kocham
Ciastka ryżowe z serem 155

pszenną. Ciasteczka nie mogą być zbyt wypieczone, bo stają się wtedy twarde, trzeba więc uważać, aby ich zbytnio nie przypiec. Ciastka pisanki mogą być miłym i smacznym prezentem wielkanocnym dla rodziny, gości czy znajomych. Składniki: • 250 g mąki ryżowej • 50 g mąki ziemniaczanej • 1 jajko • 200 g ricotty • 100 g masła • 1 cukier waniliowy Dekoracja • 1 czekolada gorzka

To co kocham
Biała kiełbasa z płatkami czosnku 155

odpowiada mi cienka, krucha i wędzona. Jednak przyrządzona w ten sposób, z płatkami czosnku i przyprawą, jest bardzo smaczna i powinna zagościć na wielkanocnym stole. Składniki: • biała, cienka, surowa kiełbasa • 5 ząbków czosnku • 4 łyżki oliwy • 1 łyżeczka gruboziarnistej przyprawy do grilla Wykonanie: • Surową kiełbasę położyć w naczyniu do zapiekania

To co kocham