serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Żurek wielkanocny Składniki: Zakwas na żur Wędzone żeberko - kawałek 5cm Włoszczyzna – 1 pęczek Biała kiełbasa – 200g Kiełbasa wiejska – 200g Jajka – 8-10 sztuk Woda – 1-2 szklanki Czosnek – 2 ząbki Liść
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zakwas na żurek wielkanocny Składniki: Mąka żytnia typ 2000 – 1 szklanka Czosnek – 2 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 3 sztuki Woda przegotowana – 2 szklanki Słoik, gaza Wykonanie: Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę
Kuchnia Bon Appetitserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z powidłami z płatków róży i gorzką czekoladą Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa marcepanowa do ozdobienia: Surowa
Kuchnia Bon Appetitserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek wielkanocny z masą daktylową i koksem Składniki – ciasto: Masło – 250g Cytryna (skórka) – 1 sztuka Cukier puder – 200g Żółtko – 2 sztuki Sól – szczypta Składniki – masa daktylowa: Suszone daktyle – 2 szklanki Kakao
Kuchnia Bon Appetitciasno zwijamy i owijamy folią aluminiową - wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy jako przekąskę lub dodatek do kanapki, idealna również na Wielkanocne śniadanie
Alutka-GotujeWitam Kochani :-) Święta Wielkanocne już za kilka dni, dlatego też dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na wypiek bez którego nie mogą obyć się święta-chodzi oczywiście o babkę :-) Wypiek tradycyjny, obecny na naszych świątecznych stołach od zawsze. Mamy różne rodzaje bab, parzone, piaskowe, biszkoptowe, drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Święta wielkanocne coraz bliżej, więc i pora zacząć przygotowywać bardziej świąteczne wypieki :-) Oczywiście w formie próby. dziś przychodzę do Was z ciastem, które uchodzi za bardzo czasochłonne i dość trudne, ale wcale tak nie jest. To znaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani, Wielkanoc coraz bliżej Ja właśnie skończyłam piec pierwsze wielkanocne pierniczki :-) Fajne wyszły :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-) Ciasto to funkcjonuje pod nazwą Charlotte Royale, robi się je w misce, która wykłada się pokrojoną na plasterki roladą biszkoptową, a całość wypełnia się dowolnym
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Święta Wielkanocne lada dzień, wiec już najwyższy czas na świąteczne pichcenie :-) Mam dla Was kilka fajnych rzeczy, i będę je po kolei zamieszczać na blogu. Dziś chcę Wam zaprezentować przepis na bardzo pyszne krokieciki, które przygotowuje się łatwo, szybko i przyjemnie. Smakują rewelacyjnie. Bardzo polecam Wam ten przepis :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NALEŚNIKI (każdy ma swój wypróbowany przepis
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani Dziś przychodzę do Was z moją kolejną propozycją na Wielkanocne muffinki. Tym razem będa to słodziutkie zajączki, ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt bardzo fajny :-) ZACZYNAMY: SKŁADNIKI Muffinki oraz krem przygotowujemy według tego przepisu: kliknij DODATKI -kilka różowych żelków jelly beans (można kupić w biedronce na wagę) -różowa posypka -czekolada mleczna -suchy andrut
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam kochani Dziś chcę Wam przedstawić kolejną propozycję na dekorację Wielkanocnych muffinek. Jest to chyba najbardziej popularny sposób :-) Do jego przygotowania będziemy potrzebowali: Muffinki oraz krem przygotowane według tego przepisu kliknij Oraz elementy do dekoracji -kolorowe żelki jelly beans -do kupienia w Biedronce na wagę -zielony barwnik spożywczy Krem dzielimy na dwie części, do jednej dajemy zielony
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe
Jacob TastesPasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej Idealne urozmaicenie wielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju
Aromatyczne PodróżeBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa
Aromatyczne Podróżewrażenia. A wracając na ziemię i do kuchni - jeszcze moment i skończy się sezon na cytrusy. To już najwyższa pora nastawić domowy ekstrakt pomarańczowy, żeby zdążył się przegryźć przed wielkanocnymi wypiekami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu Doroty . Bardzo polecam! Ekstrakt pomarańczowy Składniki na 1 ekstrakt (250 ml): skórka z dużego owocu pomarańczy (lub cytryny, limonki) 125 ml wódki 125 ml wody
Posadzone i zjedzone