Wielkanoc to czas pysznych słodkości, które najlepiej smakują w tym okresie. Wielkanocne mazurki, serniki i baby są wyjątkowe, piękne świąteczne cieszą oko jest uzupełnieniem dekoracji świątecznego stołu. U nas najczęściej jest pyszna puszysta babka cytrynowa, która rozpływa się w ustach.Sięgając po kawałek babki często tracimy poczucie ilości. Najczęściej kończy się na kilku kawałkach. babka
Kulinarne pyszności Molkistołach pojawią się baby, mazurki, jajka na wiele sposobów, pasztety, mięsa pieczone, szynki i kiełbasy na wiele sposobów. Dziś chciałam się podzielić recepturą na mini kiełbaski wędzone do żurku wielkanocnego. Inspiracją
Kulinarne pyszności MolkiMoja rodzina uwielbia serniki. Często dla nich robię z różnych przepisów. Czasami wychodzą przepyszne, rozpływające się w ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam. Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 50 g masła 50 g margaryny
Kulinarne pyszności MolkiWyczaruj na świąteczny stół wielkanocny pyszny mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, masą orzechowa z orzechami z polewą czekoladową. Smaki się wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki 100 masła 50 g cukru pudru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 aromat waniliowy masa orzechowa z orzechami Helio klik konfitura z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Helio klik orzechy włoskie Helio klik
Kulinarne pyszności Molkiinne okazje Rejon Nantes do dziś jest głównym obszarem, na którym wypieka się to ciasto, stąd też jego nazwa. W smaku i fakturze przypomina naszą typową drożdżową babkę wielkanocną, ale o intensywnym pomarańczowym smaku i aromacie. A składają się na to sok i skórka z pomarańczy, i dodatkowo esencja pomarańczowa. Wpis znalazł się na liście Panissimo (#47) i BBBuddies . Składniki
Grahamka, weka i kajzerkaspotkaniach. Dziś jedna z moich ulubionych past jajecznych. Klasyczna z nutą chrzanu dla podkreślenia smaku. Przyznam, że właśnie ta pasta gości u nas w okresie Wielkanocnym i nią faszerujemy jajka bądź małe bułeczki. Pasta jajeczna z chrzanem Składniki : 3-4 jajka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżeczka chrzanu Luksusowego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWesołych Świąt. Edyta Guhl. Przerwa wielkanocna Z okazji zbliżającej się Wielkanocy nastapi około 2-tygodniowa przerwa na blogu. Wszystkim czytelnikom życzę dużo radości, spotkan z rodziną, zdrowia, siły i mądrości, a także głębokiej zadumy nad tajemnicą Zmartwychwstania. Wesołych Świąt! Wasza Edyta Wesołego Alleluja. Edyta
dolcevitainmykitchenchoćby na spacer, a sami zobaczycie, jak szybko wszystko wróci do normy Bez paniki więc, Kochani PS. Mówimy tutaj o 3 dniach Świąt Bożego Narodzenia, lub 2 dniach biesiadowania wielkanocnego. Jeśli jednak Wasze „święta” trwają od 23.12 do 3 Króli i w tym czasie objadacie się bez umiaru, a jedyną aktywnością fizyczną jest trening kciuka na pilocie
Kate's KitchenCzekałam na ten numer już od kilku tygodni, właściwie odkąd piekłam mazurki w połowie lutego:) Wreszcie jest - wiosenny do niemożności, pełen ciekawych artykułów, wielkanocnych przepisów i niezwykle pięknych zdjęć najnowszy numer Magazynu Aromat . Zaglądajcie, ściągajcie, czytajcie:) https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-wiosna-2016_4acf2c9a77c173
Obiad gotowyjest bez pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak
Obiad gotowyPisanie kulinarnego bloga to sama przyjemność. Powiedzcie, kto z Was w lutym piecze wielkanocne babki? Albo w marcu już dekoruje mazurki? Póki większość społeczeństwa tkwi w poście, a o świątecznych wypiekach nawet jeszcze nie śniła, blogerzy już obmyślają i - co ważne - wypróbowują nowe przepisy, żeby zdążyć podzielić się nimi przed Świętami i żeby Czytelnicy mieli w czym wybierać
Obiad gotowykoszyczku wielkanocnym do święcenia tradycyjnie powinien się znaleźć baranek jako symbol ofiary Chrystusa, który oddał swe życie za ludzi, a zmartwychwstając pokonał grzech i śmierć. Można kupić baranka z czekolady bądź cukrowego, można też upiec w specjalnej formie lub zrobić z masła. Moje baranki vel owieczki powstały z myślą o najmłodszych. Lepienie ich to fajna przygoda, przy okazji pozwala
Obiad gotowyPolecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku
KuchniaWeDwoje.plKeks, który robiłam na tegoroczne święta wielkanocne – pachnący, puszysty i pełen bakalii. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 12 x 20 cm) Składniki: 7 białek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ¾ szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, suszona
KuchniaWeDwoje.plwiem jak u Was ale u nas na każde święta czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocne przygotowuje się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w Boże narodzenie lub Szczepana, w Wigilię pomimo że post zniesiony jemy typowo postne potrawy. Taka galareta gotowana jest na golonce wieprzowej z dodatkiem warzyw, głownie marchewki, czosnku i zielonego groszku. Pisząc
Życie zaczyna się w kuchni