jajek nie ma dla nas Świąt Wielkiej Nocy, ale często jemy je poza świętami. Jajecznice, omlety, jajka zapiekane to najczęściej nasze weekendowe śniadania. Zobacz inne przepisy na jajka, wielkanocne i nie tylko ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTradycyjny wielkanocny żurek w moim rodzinnym domu zawsze gotowany jest na wędzonych żeberkach. Uwielbiam ten zapach i smak. Jest wyjątkowy tylko podczas świątecznego obiadu. Składniki kawałek wędzonego żeberka 2 l wody 1- 1,5 szkl zakwasu na żurek 1-2 łyżeczki chrzanu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu (likieru
Pasja SmakuDziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju
karmelowykiedy ukroiłam sobie kawałeczek. Przy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga
Cakes By KejtSoczysta karkówka na moim wielkanocnym stole w tym roku wylądowała. Karkówka tak pieczona jest aromatyczna i bardzo soczysta a kremowy sos pomidorowo - miodowy nadaje mięsu charakteru. Bardzo serdecznie polecam. Soczysta karkówka duszona w miodzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBabka z dodatkiem kajmaku, który najczęściej jest kojarzony ze smakami Wielkanocnymi. Miękka, wilgotna, polana czekoladowym kajmakiem. Każdy ją lubi, od najmłodszych w rodzinie :) Polecam, nie tylko na święta. 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 jajka szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 300 g masy kajmakowej
https:KKuchniaMniamPomyślałem sobie, że po prostu chciała być miła, a to, że kiedyś coś podeślą, to będzie na świętego Dygdy… Jakie było moje zdziwienie, gdy w środę po świętach wielkanocnych (rozmowa miała miejsce w piątek przed świętami) zastałem w skrzynce awizo od kuriera. Pierwsza myśl? Na pewno pomylił skrzynki. Po kontakcie z firmą kurierską okazało się, że paczka jest
BlendmanZobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam, i szukałam. Grunt, że znalazłam!!! Receptura pochodzi z blog I Adore Cynamon i jest tradycyjnym wypiekiem rumuńskim. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszny sernik po środku czyli połączenie idealne
Dzieje kuchennej WiewióryZanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam bardzo długo w rękawie. Była tak mięciutka, że nie wiele brakło, a połykał by człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych
Kuchnia w czekoladziedużo ukrywać, także wysokokaloryczne. Z tradycji kresowej wywodzi się wiele potraw obecnych na naszych wigilijnych stołach, chociażby kutia, czy wspominane wcześniej pierogi. Z kolei pascha jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym dlaczego przyrządzamy takie a nie inne posiłki, skąd pochodzą, jaka jest ich historia. Może podróżując z zadaniem - gotowanie, wspólnie odkryjemy kuchnię pogranicza
zadanie-gotowanieeksperymentów. Te cytrynowe tartaletki wyszły świetnie i sprawiły, że sam do siebie się uśmiechałem. Moja blogowa kompanka (tak to było? ;)) i żona też mnie pochwaliły! Hura :) Niedługo nadejdzie czas wielkanocny z całą paletą mazurków wszystkich smaków. Rozważyłbym wykorzystanie tego przepisu i wymyślenie typowo świątecznego wzoru na wierzchu tartaletek - mazurków. Oczywiście takie w wersji malinkowej wydają mi się najlepsze :) Składniki: ciasto
zadanie-gotowaniemogłam sprawdzić tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł. W każdym razie ja tak zrobię :) P.S. Na koniec słowa uznania dla Maćka za jego lemon curd. Był przepyszny. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki
zadanie-gotowaniehasło związane ze zbliżającymi się świętami. Odpowiedziałam. że raczej tak. Wtedy zasugerowała, abym przygotowała białą kiełbasę w piwie. Kupiłam Guinness'a i danie gotowe :) Z pogranicza tematu irlandzkiego i wielkanocnego. U mnie w domu biała kiełbasa była raczej gotowana i podawało się ją z chrzanem. Wersja pieczona jest bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Może przekonać tych nieprzekonanych ;) A dodatek
zadanie-gotowanieSkorzystałam dzisiaj z przepisu Maćka i ugotowałam jego zupę chrzanowo-cytrynową. Bardzo dobra. Przyłączam się do opinii, że z powodzeniem może zastąpić tradycyjny żurek wielkanocny. Mój plan na dzisiaj była taki: ogarnąć mieszkanie i upiec mazurka. Pierwsza część w trakcie realizacji, a efekt drugiej widoczny na zdjęciu. Dotąd nie piekłam mazurków. Raczej kupowałam możliwie najmniejszy, ponieważ przerażała mnie ich słodycz
zadanie-gotowanie