pasztetową, którą pokazywałam TUTAJ . To była pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest wypasioną wersją swojej starszej siostry ;) Myślę, że z powodzeniem może pretendować do królowej Wielkanocnego śniadaniowego stołu. Ta wersja zawiera jabłko przysmażone z wątróbką i kabanosy. Te dodatki wzbogacone jeszcze dobrym rosołem (w żadnym wypadku nie chudziutkim-dietetycznym) sprawiają, że ta domowa wędlina jest naprawdę
Posadzone i zjedzonerazowej mąki żytniej. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Żurek ma charakterystyczny kwaśny smak. W Polsce żurek jest tradycyjnym daniem wielkanocnym. Polecam przyrządzać w specjalnych chlebkach, wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneobiecałam wrzucam kolejny przepis na Wielkanocne słodkości. Tradycyjnie u mnie w domu nie mogło zabraknąć babki wielkanocnej.Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Do dzieła ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaCiasto z galaretką w wersji wiosennej. Z pewnością będzie ozdobą na Wielkanocnym stole i zasmakuje każdemu miłośnikowi słodkości. Jest lekkie i proste w przygotowaniu. Do dzieła :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaMoje marzenie o podróżach wciąż się realizuje i spełnia I zaowocowało obejrzeniem większości miejsc, o których marzyłam – czy to Tikal, czy zapomnianych miast Majów w dżungli gwatemalskiej, czy Wyspy Wielkanocnej. Ale wciąż myślę, żeby za jakiś czas wrócić do Macchu Picchu, znowu poczuć ten spokój, może przejść tym razem Szlakiem Inków. Choć też zastanawiam się – czy można spełnić jeszcze
Krzywa ProstaEwie, a potem o sękaczu ;) Ewa Mitowska w swoim gospodarstwie agroturystycznym , prowadzi warsztaty plastyki obrzędowej (kwiaty z bibuły, wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki
królestwo garówPrzyznaję, że nie posiadam doświadczenia w przygotowywaniu wielkanocnych przyjęć, ale myślę, że poniższe propozycje mogą stanowić alternatywę dla tradycyjnej kuchni świątecznej (lub być wykorzystywane na co dzień ). SŁODKIE "JAJKA" :) Czytaj więcej
Kasia SarnaZazwyczaj naleśniki z pieczarkami robię na święta wielkanocne, są takim odpowiednikiem pierogów z kapustą i grzybami, które robimy na Boże Narodzenie. Ale ostatnio zostało mi trochę pieczarek więc upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu :) Usmażyłam więcej naleśników i przy okazji zrobiłam dla dzieci na podwieczorek naleśniki z dżemem i serkiem homogenizowanym. A wracają do naleśników z pieczarkami i cebulą
Kuchnia Vikiświąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 kulka
Kuchnia u KrysiWiem, że niektórym z Was błyszczą oczy na hasło "wielkanocne słodkości", więc specjalnie z myślą o tych osobach przygotowałam bezglutenowe mazurki. Nawet taki słodyczowy sceptyk jak ja ma swoich faworytów - marcepan i kajmak są na liście moich słabości (nie będę udawać, że jest inaczej) ;) Jakże mogłoby ich zabraknąć w tym przepisie? Natomiast kruchy spód jest absolutnie genialny i polecam
Quinoa Raz!wcześniej nie robiłam pieczeni rzymskiej, to mój debiut. U mnie w domu się jej po prostu nie robiło, ale wiem, że w wielu rodzinach jest to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Postanowiłam więc poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam
Quinoa Raz!wielkanocnych stołach królują baby. Zdetronizować je może tylko jakiś “chłop”;) Postanowiłam więc wymyślić takiego chłopaka. Elegancki, z zawodu advoccat i już po pierwszym spotkaniu nie daje o sobie zapomnieć. Jest po prostu.. do zjedzenia! 😉 Oto Pan Tort.. Chwilowo nie ma imienia, może ktoś podpowie? 🙂 Roboczo nazwałam go TuliPAN. Poznajcie się : […] Artykuł Świąteczny tort z Advoccatem pochodzi
Wiszniówkafinał mojej akcji EXTRAVielkanoc. Przez ostatnie trzy tygodnie starałam się pokazać Wam, jak można uatrakcyjnić świąteczny stół, stawiając na nim coś innego niż dotychczas, zarazem nie rezygnując z wyjątkowych, wielkanocnych smaków. Wszystkie zebrane przepisy możecie przejrzeć, klikając w banerek obok. Na deser przygotowałam coś wyjątkowego: […] Artykuł Chlebowe lale pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaroku w sezonie Wielkanocnym postanowiłam skupić się na babkach. Mam zamiar przetestować wiele przepisów i tymi trafionymi chcę się z Wami podzielić. Podejrzwam, że są wśród czytelników tacy, którzy nie mają czasu na takie testy, a babkę dobrą chcieliby jeść 🙂 Zatem – babko babko, udaj się! Ta babka powstała […] Artykuł Babka waniliowo-kakaowa pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPodgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa. Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food. SKŁADNIKI/2 porcje 2 bułki 2 jajka sadzone 4 plastry wędzonego łososia / użyłam takiego garść świeżych kiełków np. brokułu 2 łyżki śmietankowego twarożku
cool and minty