zwykle po prostu nie mam czasu. Dzisiejsza propozycja pojawiła się u mnie właśnie jako danie śniadaniowe, ale czyż nie może być częścią pysznego obiadu, albo ciekawym elementem Wielkanocnego stołu? Spróbujcie, ja uważa, że jest to super pomysł do podania gościom z przeróżnych okazji. Składniki na 6 sztuk: 6 grzybów portobello (dużych pieczarek) 6 niedużych jajek 150 g boczku mała cebulka
Pichceniomaniaśrodek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. Znalazła zastosowanie jako naturalny barwnik potraw i tkanin, a w Polsce, bardzo często wykorzystujemy ją do barwienia jaj w czasie wielkanocnego świętowania. Kurkuma wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze . Wykorzystuje się te właściwości w celu leczenia trudno gojących się ran, w schorzeniach górnych dróg oddechowych, głównie przy uporczywym kaszlu, w zakażeniach
Moja Mama Gotujeograniczonych ilościach. A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu! Pierwszy z nich zachwycił nas swoim eleganckim smakiem. Będzie zapewne atrakcją każdego świątecznego stołu. To nasze wielkanocne odkrycie! Drugi, to tradycyjny dodatek, który jest w naszym domu od wielu lat. Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki
Moja Mama Gotujewitryn sklepów zniknęły już kolorowe choinki, mikołaje, girlandy. Za niedługo (a w sumie to już) ich miejsce zajmą króliczki, jajeczka, zielona trawka i towarzyszące tym symbolom zakupy wielkanocne. Pomiędzy wymianą wystaw sklepowych z wystroju świąt zimowych na wystrój świąt wiosennych pojawia się na chwilę jeszcze jeden symbol. Niektórzy uważają, że to obok halloween najbardziej przereklamowane, komercyjne i „nie nasze” święto
Moja Mama Gotujekuchnia łagodzi obyczaje, jest lekiem na zło, które spotyka Cię codziennie, wreszcie może inicjować kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego
Moja Mama Gotujekanapek na śniadanie lub fajna przekąska na imprezę dla Twoich gości. Dzisiaj sałatka z pora, jajek, szynki, sera i pieczarek :) To doskonała kompozycja składników ... polecam również na stół Wielkanocny! Składniki na ok. 6 porcji: 1 mały por 3 jajka 10 pieczarek 15 dag kruchej szynki 25 dag żółtego sera (twardego) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka masła sól, pieprz kiełki
Alutka-GotujeTęsknicie za wiosną? Ja bardzo. Najbardziej za świeżymi młodymi warzywami, szczypiorkiem na gorącym pieczywie z masełkiem, za Świętami Wielkanocnymi, za tulipanami i wszelką zielenią. Dzisiaj przygotowałam wegetariański pasztet, który w kolorach i smakach przypomina Wiosnę i Święta. Jest tani, szybki w przygotowaniu i pięknie się prezentuje, zresztą sami zobaczcie ;) Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek
coolinarnypieczarek z jajkami, selerem, białą fasolą, mięskiem i szczypiorkiem sprawia, że sałatka jest tak pyszna, że można ją jeść i się nie nudzi. Według mnie jest idealna na święta Wielkanocne, ale również na wszelkiego rodzaju imprezy. ;) Składniki podwójna pierś z kurczaka 2 słoiczki marynowanych pieczarek 2 słoiczki selera konserwowego 2 puszki białej fasoli
Gotuj z AgnesŚwięta, Święta :) Postaram się pokazać, co się tutaj świątecznego ostatnio działo :) W sobotę święconka, zakupy, wypieki :) Mazurki, makowce i baba wielkanocna. Przygotowań było co nie miara i wreszcie nadeszły Święta :) Stół gotowy, ale prawie wszyscy w kościele :) No i po mszy, wrócili... Alleluja! Jeszcze ostatnie poprawki :) Święconka jest, żurek jest... wszystko jest :) Rodzinnie, domowo, wesoło
chleba naszegoJednym ze składników używanym podczas gotowania jest majonez lub musztarda. Dzięki tym dodatkom schab gotowany, dzięki nim mięso jest bardzo soczyste, kruche i miękkie. W zeszłym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się schab ze śliwką. , który był peklowany, a następnie parzony. Polecam ten przepis. Schab z żurawiną doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziela angielskiego i pieprzu łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) umyty i wyparzony słoik gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka Jak przygotować domowy zakwas na żurek lub żur wielkanocny? Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy gazą, którą mocujemy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na blat kuchenny, gdzie nie będzie wystawiony na słońce. Przez 3 dni codziennie
Ugotowane pozamiataneŚwiąt wielkanocnych pozostało jeszcze trochę, ale udało mi się dostać wspaniały wędzony biały ser od dobrego gospodarza. Wykorzystałam go do faszerowanych jajek. Taka kombinacja smakowa naprawdę wyszła. Składniki: 3 jajka 3 -4 plastry sera wędzonego białego 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Wykonanie. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół, jak ostygną. Wyjmujemy do miseczki żółtka, dodajemy pokrojony
tojestpyszne.blogspot.compowiedział, że babkę należy jeść, serwować jedynie w święta wielkanocne? Ja mówię Wam – zawsze Bo to bardzo proste ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, czyli coś dla mnie! Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna (250g) 2 łyżki kakao cukier puder
MojaQchnia.plInternet z jakieś 2 lata temu obiegł bardzo sympatyczny, prosty wzorek wielkanocnych zajączków. Ja też się skusiłam i wydziergałam takie pisaneczki: I ponownie wykorzystałam sznurek, rafię, tasiemki i koraliki
Nie tylko w kuchniWielkanoc to czas pysznych słodkości, które najlepiej smakują w tym okresie. Wielkanocne mazurki, serniki i baby są wyjątkowe, piękne świąteczne cieszą oko jest uzupełnieniem dekoracji świątecznego stołu. U nas najczęściej jest pyszna puszysta babka cytrynowa, która rozpływa się w ustach.Sięgając po kawałek babki często tracimy poczucie ilości. Najczęściej kończy się na kilku kawałkach
Kulinarne pyszności Molki