rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno się oprzeć. Jest wprost nieziemsko pyszny. Tak bardzo, że poważnie zastanawiam się nad tiramisu na wielkanocnym stole. Jesteśmy totalnie zauroczeni tą wersją. Polecam bardzo gorąco :-) Przygotowywałam w dwóch szklanych keksówkach o wym. 24x8cm i 26x8cm Składniki: - ok.250g podłużnych biszkoptów - 650g mascarpone - 4 jajka (osobno białka
Smaczne ZdroweSmaczna i szybka jogurtowa babka z posmakiem wanilii i cytryny. Świetna jako podwieczorek do kubka gorzkiej herbaty lub kawy albo na wielkanocny stół. Wiem z opinii internetowych, że z tym przepisem wiele z Was ma problem, bo wychodzi zakalec. Ja dowiedziałam się o tym dopiero po zrobieniu babki, korzystałam z przepisu książkowego ("Nigellissima") i już podczas przygotowywania ciasta dodałam proszek
Słodkie inspiracjeSmaczna przystawka, idealna zwłaszcza na Wielkanoc! Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
Podróż w kulinariaŚwięta Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH. Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH. SKŁADNIKI: 8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego
Gotowanie Patkijuż misek, mieszam w garnku". Gorzej, jeśli i garnki zajęte, bo a to zupa z wczoraj, a to mięso się marynuje, to znów jajka się gotują... A taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową posypką
Kolorowy PrzepisownikPrzepyszne, bezmięsne i jak na jaja przystało - wielkanocne danie. Kotleciki są puszyste, naturalnie żółciutkie, smaczne i delikatne. Ich panierkę wzbogaca smak Przyprawy uniwersalnej Dietta od e-condimenta . Takie kotleciki bardzo dobrze smakują z Mixem kasz z dynią od e-condimenta , który dodatkowo wzmocniłam smakiem tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Ja kaszy
MamaOskarkaPrzepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek tylko na Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym. Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana
Moja Książka KucharskaAszkiewicz, które mocno polecam :) Moi Drodzy, podaję Wam oryginalne przepisy Pani Ewy - możecie je oczywiście modyfikować według własnych smaków. Mam nadzieję, że spodobają się Wam te pomysły na jajka Wielkanocne :) 1) JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU SKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony
Moja Książka KucharskaKolejny raz podbijam smak potrawy wspaniałym bałkańskim serem z owczego mleka. Jego smak jest naprawdę wyrazisty, jednak spokojnie można zastąpić go serem feta. Do tego słodkawy groszek i bardzo wielkanocna rzeżucha - to wszystko w miękkim, maślanym ptysiu w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki...mniam! :) Warto poświęcić im trochę czasu, żeby zaskoczyć gości, znajomych, a także siebie tymi przepysznymi, wiosennymi ptysiami! Wiosenne ptysie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepis mam dla Was dzisiaj bardzo prosty, a tak pyszny, że C. stwierdził, że to jeden z najlepszych, jakie przygotowałam. Cudownie zieloniutki, idealnie wiosenny, może stanowić ciekawy akcent na wielkanocnym stole. Mowa oczywiście o creme brulee w wersji pistacjowej. Krem pistacjowy kupiłam jeszcze w zeszłym roku z myślą o tym, że przygotuję z nim coś zielonego na Wielkanoc. Padło
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam! Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę) Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki
Nastoletnie Wypiekaniewśród nich, oczywiście, będące przebojem wszechczasów ciasto z malinami i budyniową pianką ... Tak było! Tym razem zapraszam Marzenę na świąteczną wycieczkę, a raczej wyprawę - kulinarną podróż dookoła świata! :) Przyrządźmy wielkanocne potrawy, jakich jeszcze nie próbowaliśmy. Odnajdźmy elementy świątecznej tradycji z różnych, bardziej lub mniej odległych, zakątków globu. Przekonajmy się, czy mają szansę konkurować z rodzimymi klasykami i być może
zadanie-gotowaniePrzepis na tą sałatkę mam od Daniela i już wiem że z kilkoma zmianami na pewno pojawi się na moim stole Wielkanocnym. Polecam, bo jest genialnie prosta i przepyszna! Składniki : * makaron z 2 zupek chińskich * puszka tuńczyka * groszek, kukurydza i marchewka konserwowa * 1 cebula czerwona * kilka pieczarek * 1 zielony ogórek * 2 jajka ugotowane na twardo
Magiczne Życie MartyJajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy
Bajeczna KuchniaJajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej
KuchniaWeDwoje.pl