wielkanocne - 4748 przepisów (strona:138/317)

Kwiecień - plecień i sernik z musem pistacjowym 222

zwrócił na to uwagi. Nasłuchałam się komplementów, goście byli zachwyceni, a sernik zniknął cały już następnego dnia. To jak - skusicie się...? W wiosennie zielonym kolorze będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Sernik z musem pistacjowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 90 g ciastek digestive 40 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 g serka mascarpone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jajka faszerowane szynką i koperkiem 128

Jajka faszerowane nieodzownie kojarzą mi się ze Świętami Wielkanocnymi. W ciągu roku niewiele jest takich dni kiedy przygotowujemy jajka w takiej postaci. Może dlatego tak bardzo nam wtedy smakują. Te jajka faszerowane szynką, z dużą ilością świeżego koperku i sosem musztardowym to ulubione danie męża. Nic dziwnego, bo kto mógłby oprzeć się dobrej szynce?  10 jajek kilka plastrów dobrej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim 166

Wiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko

Monia miesza i gotuje
Babka śmietankowa – kuchnia podkarpacka 155

około 40 minut (do suchego patyczka). Jeśli w trakcie pieczenia brzegi babki za bardzo zaczną się rumienić wystarczy przykryć ją lekko folią aluminiową. Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwosz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Koła Gospodyń Wiejskich Jodłowa Górna. Babka śmietankowa - kuchnia podkarpacka Alfabetyczny spis potraw podkarpackich na blogu Trzeci Talerz

Trzeci talerz
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO 282

Niebanalna, pożywna propozycja na miłe śniadanie, nie tylko to wielkanocne J Awokado wyróżnia duża zawartość tłuszczów, ale tych dobrych, bo jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Poza tym to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych - zawiera m.in. witaminy E, C i K, kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, czy cynk. Jedzmy więc

Calzonella.com
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 158

krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie.     Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 10 min   Dla 4 osób Krewetki mimoza: ● 4 jajka ● 200 g gotowanych krewetek koktajlowych* ● ½ pęczka szczypiorku Majonez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Fale dunaju z jagodami 188

Kolejną propozycją wielkanocną jest ciasto fale dunaju z jagodami. Lekko kwaskowaty smak jagód fajnie przełamuje słodycz ciasta. Składniki: ciasto - 250 g margaryny - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 6 jajek - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem - 1/2 litra mleka - 4 żółtka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego

Zainspirowana w kuchni
Sałatka jarzynowa z serem żółtym, porem i rzodkiewką 185

którym znudziła się tradycyjna jarzynówka, szczególnie, że dodałam do niej tarty ser żółty oraz pokrojone w kostkę rzodkiewki i czerwoną paprykę :) Smak sałatki zaostrzyłam porem i szczypiorkiem. Polecam na wielkanocne śniadanie i na spotkania rodzinne, szczególnie dla osób, które kochają tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek rzodkiewki 1 łyżeczka musztardy 200 g żółtego sera

Czerwień i błękit
Sałatka z roquefort i radicchio 183

Sałatka z roquefort, radicchio, gruszką i winogronami to super wielkanocna sałatka…Idealna na nadchodzący sezon. Musiałam wymienić wszystkie składniki, ponieważ razem tworzą one niepowtarzalny smak sałatki. Oczywiście ser roquefort jest kluczem do popularności tej sałatki . Nadaje jej smak wraz ze słodką gruszką i winogronami. Bardzo lubię radicchio. Ma ona charakterystyczny gorzki smak i piękny kolor. Mieszam ją z zielonymi

codojedzenia
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 317

Dziś zapraszam Was na bardzo smaczny tort z nutą cytrynową i kremem maślanym, w wiosennym wydaniu... Możecie go podać swoim bliskim np. na nadchodzące Święta Wielkanocne - będzie się on na pewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie

Słodko-Słony Świat Ilony
Jajka faszerowane pieczoną papryką z serkiem 95

Pyszna propozycja na wielkanocny stół. Pieczona zielona i czerwona papryka pozbawiona skórki, drobno posiekana, wymieszana z kremowym serkiem i żółtkami. Będzie Wam smakowało!  Składniki (na 5 jaj): 5 jaj  1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej  1 łyżka oleju rzepakowego  szczypta papryki wędzonej  2-3 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego  1 łodyga selera

Mango Papaja
Domowy majonez wielkanocny. 108

dłużej niż 6-7 dni. Lepiej jest go zrobić mniej, a gdy będzie nam znów potrzebny to lepiej jest zrobić świeży.    T aki majonez jest doskonały na wielkanocny stół, ale możemy go oczywiście robić przez cały rok. :))  O lej rzepakowy tłoczony na zimno, jego właściwości zdrowotne : Olej rzepakowy

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z kratką 104

innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół , ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia . Składniki ( okrągła blaszka o średnicy 26 cm): ciasto kruche 25 dag mąki 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka skórka

Pobite gary Barbary
Jajka z awokado 206

Wiosna nadchodzi to i w kuchni zaczyna się robić kolorowo. Dzisiaj mam propozycję na jajka z farszem z odżywczym awokado. Można takie jajka podać również na śniadanie wielkanocne. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 awokado 1 łyżka majonezu sól pieprz kiełki rzodkiewki red purple rzodkiewki Przygotowanie: Z jajek wyjąć żółtka dodać pół awokado, majonez i całość rozgnieść widelcem

Ala piecze i gotuje
Wielkanocna sałatka z przepiórczymi jajkami, czarną quinoą, szynka szwarcwaldzką i olejem rzepakowym 137

lżejszym, bardziej nowoczesnym wydaniu. Nie żebym miała coś przeciwko klasycznej sałatce jajeczno-warzywnej z majonezem, ale mimo wszytko dla mnie jest ona w porządku przez jeden dzień ;) W Poniedziałek Wielkanocny zaczynam się już rozglądać za czymś świeżym i chrupiącym, ale żeby tradycji stało się za dość jest oczywiście tradycyjna wędlina i jajka.  Zastosowałam też dwa rodzaje oleju rzepakowego, ponieważ

Quinoa Raz!