wielkanocne - 4748 przepisów (strona:139/317)

Alternatywa dla wielkanocnego żurku – krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą 239

Jeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się prawdziwą bombą wartości odżywczych bo szpinak to przecież cenne źródło witaminy K i beta karotenu, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku

Eat me! Fit me!
TIRAMISU WERSJA II - NAJLEPSZA 354

rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno się oprzeć. Jest wprost nieziemsko pyszny. Tak bardzo, że poważnie zastanawiam się nad tiramisu na wielkanocnym stole. Jesteśmy totalnie zauroczeni tą wersją. Polecam bardzo gorąco :-) Przygotowywałam w dwóch szklanych keksówkach o wym. 24x8cm i 26x8cm Składniki: - ok.250g podłużnych biszkoptów - 650g mascarpone - 4 jajka (osobno białka

Smaczne Zdrowe
Babka jogurtowa 204

Smaczna i szybka jogurtowa babka z posmakiem wanilii i cytryny. Świetna jako podwieczorek do kubka gorzkiej herbaty lub kawy albo na wielkanocny stół. Wiem z opinii internetowych, że z tym przepisem wiele z Was ma problem, bo wychodzi zakalec. Ja dowiedziałam się o tym dopiero po zrobieniu babki, korzystałam z przepisu książkowego ("Nigellissima") i już podczas przygotowywania ciasta dodałam proszek

Słodkie inspiracje
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 740

Smaczna przystawka, idealna zwłaszcza na Wielkanoc! Pięknie będzie prezentować się na wielkanocnym stole. Lekki i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego

Podróż w kulinaria
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 162

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH.   Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH.     SKŁADNIKI:   8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego

Gotowanie Patki
Babka wielkanocna - najszybsza! 148

już misek, mieszam w garnku". Gorzej, jeśli i garnki zajęte, bo a to zupa z wczoraj, a to mięso się marynuje, to znów jajka się gotują... A taka babka wielkanocna to tylko jedna brudna miska/garnek i umiejętność trzymania miksera :) Polecam przepis zabieganym ;) przypomnę tylko, że jest kaloryczna :D Przygotowując babkę z myślą o oblaniu jej czekoladą i udekorowaniu cukrową posypką

Kolorowy Przepisownik
Kotlety wielkanocne 145

Przepyszne, bezmięsne i jak na jaja przystało - wielkanocne danie. Kotleciki są puszyste, naturalnie żółciutkie, smaczne i delikatne. Ich panierkę wzbogaca smak  Przyprawy uniwersalnej Dietta  od  e-condimenta . Takie kotleciki bardzo dobrze smakują z   Mixem kasz z dynią  od  e-condimenta , który dodatkowo wzmocniłam smakiem tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni. Ja kaszy

MamaOskarka
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 137

Przepis na AROMATYCZNY ŻUREK NA WĘDZONCE pochodzi z zasobów kulinarnych mojej mamy. Doskonale pamiętam jego zapach unoszący się w całym domu...hmmm... Mama przygotowywała ten żurek tylko na Święta Wielkanocne - to była taka nasza rodzinna tradycja; ten świąteczny żurek zawsze gościł na naszym stole i bardzo kojarzy mi się z domem rodzinnym.  Wspaniałego smaku nadaje tej zupie długo gotowana

Moja Książka Kucharska
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 650

Aszkiewicz, które mocno polecam :) Moi Drodzy, podaję Wam oryginalne przepisy Pani Ewy - możecie je oczywiście modyfikować według własnych smaków. Mam nadzieję, że spodobają się Wam te pomysły na jajka Wielkanocne :) 1) JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU SKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony

Moja Książka Kucharska
Wiosenne ptysie wielkanocne 207

Kolejny raz podbijam smak potrawy wspaniałym bałkańskim serem z owczego mleka. Jego smak jest naprawdę wyrazisty, jednak spokojnie można zastąpić go serem feta. Do tego słodkawy groszek i bardzo wielkanocna rzeżucha - to wszystko w miękkim, maślanym ptysiu w towarzystwie chrupiącej rzodkiewki...mniam! :) Warto poświęcić im trochę czasu, żeby zaskoczyć gości, znajomych, a także siebie tymi przepysznymi, wiosennymi ptysiami! Wiosenne ptysie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
O tym, dlaczego nie warto sprawiać sobie szczeniaka. I pistacjowo-niebiański creme brulee 197

Przepis mam dla Was dzisiaj bardzo prosty, a tak pyszny, że C. stwierdził, że to jeden z najlepszych, jakie przygotowałam. Cudownie zieloniutki, idealnie wiosenny, może stanowić ciekawy akcent na wielkanocnym stole. Mowa oczywiście o creme brulee w wersji pistacjowej.  Krem pistacjowy kupiłam jeszcze w zeszłym roku z myślą o tym, że przygotuję z nim coś zielonego na Wielkanoc. Padło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hasło tygodnia - Wielkanoc dookoła świata. 174

wśród nich, oczywiście, będące przebojem wszechczasów ciasto z malinami i budyniową pianką ... Tak było! Tym razem zapraszam Marzenę na świąteczną wycieczkę, a raczej wyprawę - kulinarną podróż dookoła świata! :) Przyrządźmy wielkanocne potrawy, jakich jeszcze nie próbowaliśmy. Odnajdźmy elementy świątecznej tradycji z różnych, bardziej lub mniej odległych, zakątków globu. Przekonajmy się, czy mają szansę konkurować z rodzimymi klasykami i być może

zadanie-gotowanie
Sałatka z tuńczykiem 141

Przepis na tą sałatkę mam od Daniela i już wiem że z kilkoma zmianami na pewno pojawi się na moim stole Wielkanocnym. Polecam, bo jest genialnie prosta i przepyszna! Składniki : * makaron z 2 zupek chińskich  * puszka tuńczyka  * groszek, kukurydza i marchewka konserwowa * 1 cebula czerwona  * kilka pieczarek  * 1 zielony ogórek  * 2 jajka ugotowane na twardo

Magiczne Życie Marty
Jajka faszerowane pastą warzywną 215

Jajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Jajka faszerowane tuńczykiem 386

Jajka faszerowane stanową piękną dekoracje Wielkanocnego stołu oraz ciekawe śniadanie na co dzień. Moja propozycja na farsz do jajek jest tuńczyk i chrzan. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 duża łyżka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 2 – 3 łyżki posiekanej

KuchniaWeDwoje.pl