wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:119/310)

Mazurek chałwowy 145

Kolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie ;) Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa - idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta

CookYourself
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 657

kostkę, szczypiorek posiekać. 4.  Na talerzu rozłożyć roszponkę, posypać papryką i ułożyć plasterki rzodkiewki, jajek i kielbasy. 5. Polać sosem chrzanowym i posypać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
Zajączki truflowe 101

ajączki drożdżowe do koszyczka wielkanocnego i nie tylko. Dzieci będą zachwycone. Są proste do zrobienia, i możemy razem z naszymi pociechami takie wyczarować. Radość pieczenia jest ogromna i potem jedzenia. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie

wesoła kuchnia
Bezglutenowe babeczki owsiane z jagodami i różą 124

Wielkanocne babeczki dla dbających o linię ;) Oczywiście nie mówię, że wypiek jest najzdrowszy na świecie, ale na pewno bardziej fit, niż tradycyjne babki. Babeczki z mąki owsianej bez glutenu, wychodzą delikatne i puszyste, a dodatek jagód i pachnącej róży dodaje im ciekawego urozmaicenia. 200 g mąki owsianej bezglutenowej 2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego lub innego, którego używacie łyżeczka sody

Mienta blog
Jajeczno-sojowa sałatka 147

Jajko to król wielkanocnego stołu, niezaprzeczalnie. Faszerowane, z majonezem, panierowane, czy w sałatkach- zawsze sprawdza się świetnie i szybko znika z półmisków. Dzisiaj sałatka zaledwie z kilku składników, ale dobrze doprawiona i pyszna, myślę, że ciekawa i warta wypróbowania, choćby na Wielkanoc Czytaj więcej

Pichceniomania
Tradycyjny Wielkanocny Żurek 416

Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku

Szalona Kuchnia Eweliny
Orzechowo - kawowy tort Wielkanocny 146

Kolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy.  Tortownica 25 cm  Składniki:  ciasto  1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej  16 łyżeczek żelatyny

Niezły Młynek
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 152

lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”). Buraczki to tanie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jajka w skorupkach 90

Jajka w skorupkach nie są nowym pomysłem na Wielkanocny stół ale w kolorowych skorupkach prezentują się cudnie. Ja do jajek dodałam szpinak - taka wersja nadaje się także dla osób będących na adaptacji- ale oczywiście możecie użyć swoich ulubionych składników i przypraw. Są proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zabiera to dużo czasu (mam namyśli krojenie skorupek). Składniki : • jajka 5szt

Keto Przepisy
Królik w sosie musztardowym 169

sprawdzone, eleganckie i przede wszystkim smaczne. Królik w musztardzie to właśnie takie moje sztandarowe danie, które robiłam już wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się Wam na świąteczny obiad i wejdzie i do Waszego żelaznego kanonu. To danie z kuchni francuskiej

Cooking for Emily
mazurek z masłem orzechowym 114

Święta za pasem, pora zacząć ogarniać Wielkanocne przepisy. Na pierwszy rzut idzie mazurek, rodzaj ciasta do którego przekonałam się nie dawno i teraz nie wyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu.  Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 120

nikogo nie zmyli ta aura - warsztaty poświęcone były nadchodzącym świętom Wielkiej Nocy. Na początku mieliśmy okazję przenieść się w czasie i posłuchać opowieści dra Michała Choptiany o dawnych zwyczajach wielkanocnych. Szczególna uwaga zwrócona została na sposób wyznaczania daty Wielkanocy oraz różnicę między kalendarzem gregoriańskim a juliańskim. Ponieważ były to warsztaty kulinarne, nie mogło zabraknąć również ciekawostek związanych ze specyfiką postu

Obiad gotowy
Żółte jajka – jajka w kurkumie 153

Kilka dni temu pokazywałam Wam już przepis na jajka w buraczkach , piękne i różowe jaja zamarynowane podobnie jak te. Aby Wasz wielkanocny stół był jeszcze bardziej kolorowy, mam dla Was kolejny przepis, tym razem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe. Zapraszam Was także

nietylkopasta.pl