wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:114/310)

jajka z galarety 1920

składniki: 6 jajek 250 ml wywaru z warzyw lub rosołu ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy z groszkiem

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki z żółtek 158

białek , zostały żółtka ..no i są babeczki z żółtek.Można zrobić małe babeczki lub jedną większą.Pomysł na nie znalazłam tutaj. Takie babeczki też idealnie nadadzą się na Święta Wielkanocne i nawet do koszyczka. 6 żółtek 130 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta 100 ml mleka 100 g cukru szczypta soli aromat waniliowy i cytrynowy Żółtka utrzeć mikserem

Moje domowe kucharzenie
Jajka z kremem chrzanowym i łososiem 576

wędzony łosoś to dobre połączenie. Żeby było ostrzej dodałam trochę chrzanu. Wyszło bardzo smacznie i z charakterem. Bez jajek w kilku postaciach nie odbędzie się u nas żadne wielkanocne śniadanie. Lubię kombinować i przygotowywać jaja na różne sposoby. Jajka faszerowane różnymi składnikami muszą być na stole. Lubię bawić się kolorami i teksturami. Lubię też czasami zaskakiwać rodzinę jakimś ciekawym połączeniem

Smaczna Pyza
Pieczona biodrówka na kanapki 147

delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować w domu kawałek dobrej wędliny, i, że wcale nie jest

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem 201

czas tak prędko leci. Jeszcze chwilę temu wchodziliśmy w Nowy Rok, a tu proszę już Wielkanoc. Być może jest ktoś, kto tak jak ja dopiero teraz zaczyna obmyślać wielkanocne menu i z chęcią wykorzysta jakieś moje propozycje.  Dziś szybki przepis na sufleciki/muffiny jajeczne, które można z powodzeniem podać na świąteczne śniadanie. To takie fajne i nieoczywiste danie na ciepło

Przysmaki Karolki
Mazurek cytrynowy 154

Święta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka lodowatej wody szczypta

Anielskie wypieki
Jajka z guacamole i szczypiorkiem 145

Dziś kolejna odsłona na wielkanocne jajka. Tym razem z salsą guacamole i szczypiorkiem. Szybko, prosto i smacznie/ Salsę guacamole kupicie w sklepie Kuchnie Świata Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jajka faszerowane po polsku 165

Jajka po polsku nazywane tez jajkami w skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi i świeżą zieleniną. Jajka można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie usmażyć tuz przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku Składniki: 9 jajek 50 g masła 30 g suszonych grzybów

Pyry na Gaz
Mazurek kakaowo- kokosowy 166

mazurek kakaowo- kokosowy, który mogliście zobaczyć już tydzień temu w wydaniu Chwili dla Ciebie. Zresztą robiłam go właśnie w tym celu, więc na zdjęciu nawet nie ma żadnej "oprawy" wielkanocnej ;)  Najważniejszy jest jednak smak, a ten broni się sam. Zwłaszcza jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami kokosu :) Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo czasu coś u mnie

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z kurczaka, z rodzynkami 354

Delikatny, domowy pasztet drobiowy . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasztet "chodził" za mną od dawna. Nie kupuję gotowych, bo nie mam zaufania co tam zmielili i wsadzili do środka. Albo upiekę sama, albo nie jem. No to musiałam upiec skoro miałam ochotę. Jest pyszny, delikatny w smaku i kremowy. Rodzynki dodają słodkiej nuty, a ja lubię

Smaczna Pyza
Migdałowa babka 135

Lekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania

Szalona Kuchnia Eweliny
Żurkowa tarta na Wielkanoc 146

Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta

Szalona Kuchnia Eweliny
Tartaletki - jajka sadzone na słodko 165

Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka tulipan 114

Babka tulipan    Na święta wielkanocne zawsze musi być babka, co roku jest inna. W tym roku będzie królować babka tulipan. SKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy

Kuchnia Danusi