Wielkanoc tuż za progiem. I jak co roku nie może na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu. W zeszłym roku podzieliłam się z wami przepisem na pasztet mięsny , a dzisiaj chcę żebyście spróbowali zrobić pasztet drobiowy z kurczaka. Pasztet najprostszy, idealny. Co wy na to? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwspaniałe i nad wyraz aromatyczne, świąteczne danie, przygotowywaliśmy na Warsztatach Wielkanocnych z firmą Sokołów. Autorką przepisu jest Sandra Kotowicz. Przepis świąteczny i pyszny. Na długo zapada w pamięci. Minimalizm w składnikach, fuzja smaku. W tym wypadku żaden składnik nie może zostać pominięty, szczególnie...siano! Od razu to mówię, gdyż przygotowałam jedno danie z użyciem siana, a drugie identyczne, ale już
Z Kuchni Do KuchniŚwiąteczne wypieki rządzą swoimi prawami i mazurek w formie jajka na Wielkanocnym stole być musi J Kruche maślane ciasto w połączeniu z cieniutkim nadzieniem z białej czekolady z dodatkiem herbaty matcha w pięknym wiosennym kolorze, zaskakuje i rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole. Tradycja z nutką nowoczesności, po to by zasmakować coś nowego i nieznanego ;) Polecam! Składniki: Ciasto kruche
Wanilia i Kardamonczerstwiały były pyszne maczane w mleku czy herbacie. Ja na te święta nie upiekę drożdżowych bab ale za to przygotuję Brioszki z przepisu Anny Włodarczyk znalezionego w "Retro Kuchni". Wielkanocne Brioszki Maślane 100 ml mleka 380 g przesianej maki pszennej 50 g cukeu 20 g świeżych drożdży szczypta soli 3 jajka + 2 żółtka 170 g miękkiego masła 75 g nienamoczonych
Dzieje kuchennej WiewióryBiała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub
Ola la LCHFbakaliami , nie wybijają się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta . Sałatkę okrasiłam sosem jogurtowo-majonezowym z wykorzystaniem pysznego Majonezu Kremowego od FOLWARK - mój wybór na nadchodzące Święta Wielkanocne :) Składniki na 1 średnią miskę: 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 bulwy fenkuła - dużej 1 ogórek świeży - długi 1 garść żurawiny suszonej 1 garść rodzynek 1 garść ziaren słonecznika - uprażyć
Grunt to przepis!Jeszcze kilka dni i Święta Wielkanocne ! Pyszne serniki, kolorowe mazurki, lukrowane baby i wiele wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka ulubionej klasycznej
Ostra na SłodkoJakimś cudem udało mi się przebrnąć przez niemal cały Wielki Post i kompletnie nie załapać, że już pora na wielkanocne porządki, słanie świątecznych kartek i malowanie pisanek. Może to pogoda, która wcale nie podpowiada, że już czas na zajączki, kurczaczki i inne palemki; może zwyczajnie mam sklerozę i nie wiem, co się wokół mnie dzieje… Nie… Czytaj dalej
brunetkawkuchniRóżowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować
Poezja smakuKolejna propozycja wielkanocna. Przepyszna, puszysta babka migdałowa z dodatkiem likieru Amaretto. Dzięki mielonym migdałom babka jest wilgotna, po prostu – Idealna! Została zjedzona w mgnieniu oka Jest jedną z moich ulubionych babek, którą piekę nie tylko w święta. Zdecydowanie polecam Składniki: Babka migdałowa: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych migdałów 1 szklanka cukru 250 g masła 5 jajek
Oryginalny smakwielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki. Dla kogo: dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym dla lubiących babki dla łasuchów czekających tylko na to, że z ciasta zostaną jakieś okrawki czy resztki. Składniki na ciasto brązowe: 150g mąki pszennej 30g kakao gorzkiego 180g masła 120g
Mania Wypiekaniapiękną, słoneczną niedzielę polecam przepis na pyszny żurek z jajkiem i wędliną. To doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 300g żeberek wieprzowych, 200g kiełbasy cienkiej np. śląskiej, 200g boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki. 2 ząbki czosnku, 400ml zakwasu na żurek, 2 litry wody, 3 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Żeberka przekładam do garnka
Tradycyjna kuchnia Kasikolorowania całego otoczenia. Także potraw, które podajemy w tym wyjątkowym okresie. Przed świętami nie tylko dobrze jest pomyśleć o tych wszystkich pysznościach, jakie w przyszłym tygodniu pojawią się na wielkanocnym stole, ale też o dobrym samopoczuciu. Żeby na święta pozwolić sobie na więcej pysznych kalorii, może warto urządzić sobie przedświąteczną dietę? Żeby zachować równowagę. Post poprzedzający święta ma sens, także
KulinarneImpresje.plTerrina ze szpinaku i groszku z jajkiem to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Gdy ją wypatrzyłam u Beaty z bloga Praktykulinarni , wiedziałam od razu, że również zagości w moim świątecznym menu. Terrina jest bardzo lekka, puszysta i delikatna. Dodałam do niej świeży i nieprzesmażony czosnek, bo w domu bardzo lubimy jego smak. Zielona terrina także przepięknie
Kulinarne przygody GatityŚwięta Wielkanocne niezmiennie kojarzą nam się ze śniadaniem na które bardzo często podawany jest żurek z białą kiełbasą lub jajkiem. Od pewnego czasu w moim domu na stałe zagościła zupa chrzanowa. Aromatyczna, pachnąca ziołami podawana z jajkiem na twardo oraz posypana szczypiorkiem. Najlepiej smakuje kiedy przygotujecie ją na bazie świeżego chrzanu, jednak jeśli zdecydujecie się chrzan ze słoiczka to zdecydowanie
Życie ze smakiem