wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:110/310)

Jajka faszerowane z chrupiącym bekonem 342

Jajka są nieodzownym elementem wielkanocnego menu. Jemy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy przepis na pyszne jajka z dodatkiem chrupiącego bekonu i pachnące rzeżuchą. Nam bardzo przypadły do gustu i mam nadzieję, że Wam również posmakują. 6 jajek 2 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz 100 g bekonu parzonego w plasterkach 2 łyżki rzeżuchy Bekon pokroić

Smakołyki Asi
Jak zrobić lukier cytrynowy 287

babek czy serników oraz pączków i drożdżówek. Mój prosty przepis na lukier cytrynowy jest bardzo uniwersalny i łatwy do zapamiętania. Taki lukier jest niezastąpiony! Lukrem cytrynowym pokrywam najczęściej wypieki wielkanocne. Idealnie sprawdza się do babek cytrynowych oraz babek drożdżowych. Lukier cytrynowy świetnie wygląda i smakuje na babeczkach śmietankowych z owocami

AniaGotuje.pl
CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA 138

przygotować idealne ciasto drożdżowe ? Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna. A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości. Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się

Moja Książka Kucharska
Drożdżowe z serem i polską borówką. 155

Ciasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto;    4 0 dag maki pszennej   1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka  5 dag masła

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini chlebki do koszyczka 154

moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki

PatiGotuje
Pasta jajeczna z makrelą 122

Dziś na blogu kolejny przepis wielkanocny, więc oczywiście musi być z jajkami  w roli głównej, ale tym razem postanowiłam je przygotować trochę inaczej, niż tak klasycznie. Będzie to pewna odmiana dla typowych jajek faszerowanych. Oto pasta jajeczna z makrelą, która może być typowym smarowidłem do domowych kanapek, lub po prostu przekąską, którą można podać jako dodatek do różnego rodzaju

Kulinarne przygody Gatity
Mini babki jaglane z kawą i żurawiną 111

wilgotne, o kawowo-czekoladowym posmaku. Nie przesłodzone i w sam raz "na raz". Te maleństwa mogą stanowić miłą odskocznię dla tradycyjnych ciast świątecznych. Dodatkowo będą się pięknie prezentować w wielkanocnym koszyczku! Składniki: na 12-14 babeczek 100 g płatków jaglanych 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki jaglanej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 filiżanka espresso 2 łyżki naturalnego

Kuchnia Ellie
Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) 135

philadelphia z dodatkiem wędzonego łososia i koperku s ą  moj ą  ulubion ą  propozycj ą  wytrawnego sernika, który często pojawia sie na naszym wielkanocnym stole w formie przystawki.  Serniczki s ą kremowe, delikatne w smaku, a jednocześnie  bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam Wam serdecznie ;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 150 g serka

La grande e la piccola cuoca
WEGAŃSKI HUMUS Z CIECIORKI I RZODKIEWKI 116

wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie: 1 godz. Dla 6 osób: ● 1 puszka ciecierzycy (240 g)* ● 1 mały pęczek rzodkiewki ● 1 nieduża cytryna ● 1 ząbek czosnku ● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Drożdżowa babka wielkanocna 128

Świąt Wielkanocnych  bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka

Anielskie wypieki
Jajka faszerowane w smakach kilku 185

Faszerowane jajka to obowiązkowe danie na Wielkanocnym stole. Podając je  w przeróżnych kompozycjach smakowych możemy być pewni że nigdy nam się nie znudzą. Faszerowane jajka to również świetna przekąska na domowe przyjęcia. Gotowanie jaj   Jajka najlepiej gotować tylko w 1 warstwie w garnku w osolonej wodzie. Wybierając świeże jajka to żółtko w ugotowanym jajku będzie ładnie

Mechanik w kuchni
menu na wielkanocne śniadanie 157

kminku i babki panettone, a mąż "coś wędzonego". Jako że staram się wprowadzać jakiś podział obowiązków, to każde z nas zostało odpowiedzialne za zapewnienie obecności wybranego dania na wielkanocnym stole. Mi przypadło zapeklowanie mięsa do wędzenia oraz wyjazd do sklepu po babkę, bo jeszcze nie jestem emocjonalnie gotowa wyrabiać to ciasto przez 6 godzin. Ale oprócz tego na naszym stole

Eksperyment sobotni
Cytrynowa babka piaskowa 433

obra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem

Food Square
Barszcz biały na zakwasie 143

obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba

Kuchnia w czekoladzie