wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:103/310)

BABECZKI MEGA CZEKOLADOWE 107

roztopionej  czekolady, dodatkowo wypełnione jej  kawałkami, mogę śmiało Wam polecić.  Naturalnie można upiec je w zwykłych papilotkach, ale forma mini bab jest idealna, aby włożyć do wielkanocnego koszyczka. Polecam też mini mazurki  Mazurek czekoladowo - kajmakowy  SKŁADNIKI: tabliczka deserowej i białej czekolady 4 łyżki kakao szklanka cukru pudru 200 g. masła 150 ml. mleka

Upiecz sobie babeczkę
MAZUREK KAJMAKOWO - CZEKOLADOWY 80

naszych sklepach i cukierniach, ale wersja z kruchego ciasta, wypełnionego czekoladą i kajmakiem smacznie do mnie przemawia. Dzieląc ciasto na małe części uzyskamy zgrabne pisaneczki, którymi możemy ozdobić koszyczek wielkanocny, lub obdarować naszych bliskich. Spróbujcie też babeczek do koszyczka Babeczki mega czekoladowe SKŁADNIKI NA SPÓD: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka

Upiecz sobie babeczkę
SERNIK BEZCUKROWY, SŁODZONY MIODEM NA KAKAOWYM SPODZIE A'LA BROWNIE Z POLEWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY 110

wzór brownie, ale  troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym. Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym. Idealna propozycja na wielkanocny stół. SKŁADNIKI NA SPÓD: 4  łyżki oleju kokosowego 2 jajka 3/4 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao WYKONANIE: roztapiam olej kokosowy

Upiecz sobie babeczkę
Jaja zapiekane w awokado 127

Magda Podanie zapieczonych jajek w awokado to kolejna ciekawa propozycja do podania podczas wielkanocnego śniadania. Jest to też świetna propozycja na codzienne śniadanie, gdy mamy odrobinę czasu na przygotowanie. Na szczęście przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku – w tym czasie kawa i poranny relaks. Składniki (na 2 porcje): 1 awokado 2 małe jajka

Smaczna Strona
Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 113

tymi mocniejszymi, bardziej aromatycznymi. Win białych napijemy się więc przed czerwonymi a wytrawnych przed słodkimi i ciężkimi. Na co dzień raczej nie świętujemy w ten sposób, ale święta Wielkanocne to już dobra okazja, żeby się tak pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby

Ugotowane pozamiatane
sałatka z soczewicą i pieczarkami 193

Warto ją mieć w domu. Ja jej używam do sosu czosnkowego  tutaj a że często go robię, to zawsze mam ją na stanie :D Na zbliżające się święta Wielkanocne jeden pomysł już mam :D Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
pieczony boczek z majerankiem i cebulą 171

ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Na wielkanocnym stole jak znalazł! Smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
tarta cytrynowa 118

bezy....Trochę z bezą jestem na bakier :P Nie mam do niej ręki. Czasami wyjdzie piękna, czasami wstyd ...wstyd...:D Po tej próbie pieczenia, myślę, że na święta Wielkanocne już jedno ciasto w głowie mam :D Myślę, że będzie świetnie pasowało do atmosfery świąt :D A jak przy tym smakowało :D Życzę smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 205

razem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją . Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i wszelkie wariacje z nią związane. O pochodzeniu białej kiełbasy mówią jedynie legendy. Jedna z nich, ta najbardziej popularna, mówi, że przysmak ten został wymyślony w lutym 1857 roku w Monachium przez

mojewypiekiinietylko
Babka marmurkowa 92

temp. 160-170 C (średnio nagrzany piekarnik) grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Babka marmurkowa nie tylko od święta gotowa! (Przepis pochodzi z jednej z gazet w wydaniu wielkanocnym, niestety zanim zdążyłam zapisać oddałam

Zasmakuj Kuchni
Kokosowa babka Wielkanocna 140

stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri) 147

koszyka, do którego wkładało si ę  upieczone ciasteczka i pozostawiało do wystygnięcia. W przeszłości canestrelli były serwowane wyłącznie w okresie świąt wielkanocnych, obecnie  dostępne  przez cały rok podawane  są do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka maj ą  kształt margerytek z  dziurk ą w  środku

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z selerem naciowym,ananasem i kurczakiem 164

sałatkę robię często,bo bardzo lubię połączenie chrupiącego selera naciowego z ananasem.  Okazją do zrobienia sałatki były Święta Wielkanocne.                                          ugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa 151

pieczeń świetnie nadaje się do podania z sosem do obiadu na ciepło (np. z sosem pieczarkowym), jak i na zimno na kanapki. Może stać się również świetną propozycją na Wielkanocny stół. Przepis na blachę keksówkę o wymiarach okolo 30x10cm. Składniki (10 porcji) -12 jajek -300 g pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku

Zielona Kuchnia
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 217

razem zaległy przepis wielkanocny. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu przygotowałam specjalnie na Konkurs Wielkanoc 2018 zorganizowany na grupie Wędzenie z pasją . Przedmiotem konkursu była biała kiełbasa i wszelkie wariacje z nią związane. O pochodzeniu białej kiełbasy mówią jedynie legendy. Jedna z nich, ta najbardziej popularna, mówi, że przysmak ten został wymyślony w lutym 1857 roku w Monachium przez

mojewypiekiinietylko