wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:115/310)

Migdałowa babka 127

Lekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania

Szalona Kuchnia Eweliny
Żurkowa tarta na Wielkanoc 140

Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania. Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 130g masła extra 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta

Szalona Kuchnia Eweliny
Tartaletki - jajka sadzone na słodko 157

Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej

Szalona Kuchnia Eweliny
Babka tulipan 106

Babka tulipan    Na święta wielkanocne zawsze musi być babka, co roku jest inna. W tym roku będzie królować babka tulipan. SKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy

Kuchnia Danusi
Przepis #129 Wielkanocne inspiracje: Czekoladowe jajeczka (wegańskie) 139

Witajcie, Wielkanocne czekoladowe jajeczka to chyba stały element większości świątecznych stołów i koszyczków - na moim są zawsze ! A jak jest u Was? Dzisiaj mam dla Was propozycję na przygotowanie takich jajeczek w domu -  z dosłownie czterech składników. Takie słodkości są wegańskie, bez laktozy i glutenu. A ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Musicie je koniecznie zrobić! Wartości odżywcze

Health-Fit-Life
Piaskowa babka cytrynowa 192

Piaskowa babka cytrynowa to zdecydowanie obowiązkowy wypiek wielkanocny w naszej rodzinie. Jej największym fanem jest mój Tato, który nie wyobraża sobie bez niej Świąt. To naprawdę pyszne ciasto, a cytrusowy smak sprawia, że jest przyjemnym orzeźwieniem. Oczywiście moim zdaniem najlepiej smakuje z cytrynowym lukrem, ale możecie podać ją posypaną tylko cukrem pudrem.     Składniki: 1 szkl. mąki pszennej

Pasja Smaku
Sałatka z tuńczyka na krakersach 749

białek wykładamy pokruszone żółtka *** *** Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem *** *** Sałatkę odkładamy do lodówki na około 2-3 godziny *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE

Blog z Apetytem
Jajka Wielkanocne z nadzieniem orzechowym 132

Jajka na śniadanie wielkanocne podane inaczej. Są smaczne i aromatyczne, warto je przygotować. Składniki: Majonez 3 łyżki Chrzan tarty Jajka 6 szt. Musztarda 2 łyżki Boczek 15 dag Orzechy włoskie 5 dag Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki Wykonanie: Jajka włożyć do zimnej wody i gotować przez 12 minut, po czym zdjąć z ognia i zalać zimną wodą. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Jajka faszerowane z tuńczykiem 194

Już za tydzień święta Wielkanocne. Czas zadumy, przemijania i refleksji nad śmiercią. Ale jest to także czas świąteczny, kiedy spotykamy się z najbliższymi i świętujemy. Na stole są babki, serniki, jajka i wiele innych pyszności. Dziś chciałabym Wam przedstawić prosty i szybki przepis na Jajka faszerowane z tuńczykiem. Wystarczy raptem 20-25 minut i danie gotowe :D POLECAM!  Jajka

Gotuję Testuję
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką. 129

Witajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów.  Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej uczty

Izabelawkuchni
Czekoladowy mazurek 116

Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 125g masła ¾  szklanki cukru pudru 3 łyżki śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: białka

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach 176

Rewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 5 jajek 120g żółtego sera 2 kiszone ogórki 9 łyżek majonezu 1 pęczek szczypiorku pieprz Wykonanie: 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowa babka na czerwonym winie 302

oknami pierwsze oznaki wiosny a Święta wielkanocne już za pasem :) Czas pomyśleć o świątecznym menu, moje propozycje znajdziecie w zakładce WIELKANOC . Dzisiaj kolejna odsłona babki, tym razem tylko dla dorosłych:) Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna!   Składniki: 6 jajek,  250g masła lub margaryny,  250g cukru,  łyżka cukru waniliowego,  400g mąki pszennej

Z miłości do słodkości
babka mięsna na bogato 1117

zajączkiem" (a w świecie pieczenią rzymską) często robiła moja Mama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka.  Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki z sałatą i ketchupem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet jajeczny z pieczarkami 136

był jeszcze ciepły był dość „luźny”. Kiedy jednak wystygł okazał się zwięzły i trwały. Smakuje wyśmienicie – podsmażone pieczarki, zrumieniona cebulka i do tego jajka. Idealny na wielkanocny stół! Składniki: 10 jajek ugotowanych jajek 2 surowe jajka 500 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 1 pęczek szczypiorku, posiekanego 1 pęczek pietruszki, posiekanej 2 łyżki majonezu

Życie ze smakiem