wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:126/310)

Nalewka pomarańczowa z miodem 159

Fanie rozgrzewa, pachnie obłędnie, jest idealna do ciasta. Szybko jest gotowa, więc zróbcie sobie ją na święta, będzie znakomita przy wielkanocnym cieście. Polecam na zdrowie! Nalewka pomarańczowa z miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 117

Niedługo święta Wielkanocne. Ja co roku szukam pomysłów na urozmaicenie świątecznego pasztetu. Coś dodaję, coś zmieniam w wypróbowanych już przepisach, by powstało coś innego w smaku.Tak też było w przypadku tego drobiowego pasztetu. Tradycyjny przepis, który od lat sprawdzony w mojej rodzinie, urozmaiciłam dodatkiem całych pieczarek. Pychota! Składniki: 1 kg udek z kurczaka  30 dag piersi z kurczaka

Z Majeczką w kuchni
Placuszki brokułowe 157

początku marca trwa seria Wielkanocnych przepisów, ale ale żeby nie zrobiło się zbyt monotematycznie jako przerywniki będą pojawiać się również inne przekąski i dania.  Chociaż prawda jest taka że z tych placuszków również może powstać bardziej wykwintne danie niż zaserwowane z sosem koperkowym. Możemy dołożyć do nich na wierzch wędzonego łososia a placuszki usmażyć w takie mini porcyjki

Życie zaczyna się w kuchni
Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 393

Babka jest tak wilgotna i delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :) Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową !!" Składniki: 3 jajka 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 1 szkl jogurtu greckiego (250g) 3/4 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna wymyta i spażona Polewa mleczna z nutką

Gotowanie...to proste !
ROLADKI SEROWE 127

Roladki te odkąd pamiętam gościły na naszym Wielkanocnym stole, wypiekane przez moją mamę według jej „sekretnej” receptury J Lekko słodkie ciasto posmarowane zazwyczaj konfiturą z pomarańczy, zwinięte w roladki posypane orzechami laskowymi ! SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g twarogu Skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżek oleju słonecznikowego 6 łyżek mleka 120 g cukru 300 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia

Marcepanowa kuchnia
Buñuelos - czyli wielkanocne kulki hiszpańskie 132

Dziś po raz kolejny zapraszam Was po Wielkanocną inspirację nie tylko z regionu Hiszpanii. Buñuelos są serwowane w wielu krajach świata. To nic innego, jak kulki z ciasta smażone na głębokim oleju. Tutaj w Hiszpanii podawane są obtoczone w cukrze zmieszanym z cynamonem. Składniki (ok. 24 sztuki) -500 g mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g cukru

Zielona Kuchnia
Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 138

Pieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych ,,cudów”, zachwyci Was naturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka

Kierunekuchnia
Sałatka warstwowa z selerem, kurczakiem i ananasem. 167

Jest to właściwie połączenie dwóch sałatek.  Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu

DominikaDolci
Brioche Satine w różach. 121

Zrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :) Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :) Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże z lukru

DominikaDolci
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 119

Wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w rodzinnym gronie! :) Z tej okazji przedstawiam Wam mój świąteczny tort. Jest on również treningiem po ostatnim szkoleniu. Tak posmakowały mi masy i blaty, których się nauczyłam, że musiałam je wykorzystać ponownie. Kwiatki na wierzchu wykonane są z gum paste. :) Składniki: I. Biszkopt kakaowy (obręcz 20 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki

DominikaDolci
Sałatka świąteczna 381

Wyborne i smaczne jajka na stół wielkanocny. Składniki: Brokuł 1 szt. Pomidor 2 szt. Jajka ugotowane na twardo 4 szt. Koperek świeży 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Sok z cytryny do smaku Mleko ½ szklanki Majonez Wykonanie: Brokuł obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i soku z cytryny. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na obrzeżu talerza

Tradycyjna Kuchnia
Twarożek z jajkiem na twardo 207

bobu z białym serem serowe ciasteczka z pastą łososiową serowe słone paluszki z kminkiem pierogi z bobem i serem ruskie krokiety i na słodko: kluski leniwe pączki serowe pascha wielkanocna oponki serowe krucha tarta ze śliwkami i kremem  cytrynowy sernik z truskawkami sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami sernik czarno-biały sernik dyniowy sernik z żurawiną kolorowy

Kulinarne przygody Gatity
JAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM 136

JAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jedną z głównych potraw na wielkanocnym stole są jaja faszerowane. Farsz to już kwestia gustu. U nas tym razem postawiłam na kolor zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni.  PRZEPIS jaja ugotowane na twardo 6 szt.  brokuł

Kuchnia Paulettes
Mazurek z kajmakiem i masą 175

Wielkanoc już za niecałe 4 tygodnie A w tym roku mam dla Was kilka pysznych świątecznych przepisów. Zaczynamy na słodko od króla wielkanocnego stołu, czyli mazurka. Większość przepisów na ten świąteczny wypiek zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis

PatiGotuje
Marynowane jajka. 149

Zachwycające jajka, marynowane w soku buraczkowym, z pewnością sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole, ale uświetnią każdy półmisek. Można ich użyć typowo do ozdoby, lub przekroić na pół i nadziać pyszną mieszaniną z żółtek, majonezu i musztardy. W każdej postaci przykuwają wzrok, lecz co najważniejsze smakują wyśmienicie. Należy je zamarynować na 48 godzin przed podaniem, więc

Rozpustne gotowanie