wielkanoc - 15663 przepisów (strona:92/1045)

Faszerowane jajka na Wielkanoc (Uova ripiene pasquali) 150

zbliżającą się Wielkanoc przygotowałam cztery wersje farszu do jajek, cieszące nie tylko oko, ale i podniebienie.  Pierwsza wersja z dodatkiem buraka, aromatyzowana kuminem i czosnkiem; d ruga - ze szpinakiem i  czosnkiem; t rzecia - z suszonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi a ostatnia wersja najprostsza, bo z  kurkum ą i chili . Mam nadziej ę ,  ż e każdy

La grande e la piccola cuoca
30 słodkości na Wielkanoc (30 ricette di dolci per Pasqua) 142

posso quindi che consigliarVelo di cuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia)   Wielkanocna babka szampańska

La grande e la piccola cuoca
Świąteczny pasztet z pomarańczowej soczewicy na Wielkanoc 132

zwierzęcego. Sprawdzi się zatem w diecie bezglutenowej i roślinnej. Ma mnóstwo różnych dodatków w postaci intensywnie pachnących przypraw oraz bakalii. W końcu to pasztet świąteczny przygotowywany z myślą o Wielkanocy 😃 Składniki : 400 g pomarańczowej soczewicy 3 łyżki siemienia lnianego 100 ml oleju lnianego cebula jabłko szczypiorek z jednej dymki listki z jednej gałązki rozmarynu łyżka czarnuszki łyżeczka suszonego cząbru łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą. 188

Witam Was cieplutko :) Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę

Izabelawkuchni
Mazurek z kremem czekoladowym i solonym kajmakiem 128

atrakcji były wizyty na poczcie, naklejanie znaczków i wysyłanie świątecznych kartek. Taka żywa lekcja historii.  A mazurek z historią nie ma nic wspólnego, bo tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc nie znam. Mama piekła piernika :) Ten mazurek jednak to mój hit numer jeden. A hit numer dwa to mazurek z kremem kokosowym . O każdej innej porze roku te mazurki można

bistro mama
Biała, żurek, babka,... 152

Kilka propozycji, które można wykorzystać na Wielkanoc. biała-kiełbasa-domowa żurek-w-chlebie babka-waniliowo-czekoladowa domowe-wędliny-parzone kiełbasa-czosnkowa dwa-schaby-podsuszane

chleba naszego
Mazurek różany z białą czekoladą 109

okazji zbliżającej się Wielkanocy wyjątkowo mam dla Was przepis na nieodchudzone ciasto – a zatem z cukrem, na białej pszennej mące. Takie, jakiego nigdy u mnie na blogu nie było! Dlaczego? Dlatego, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie smakołyki. Tym Read More Artykuł Mazurek różany z białą czekoladą pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Przepisy na babki wielkanocne 386

Przepisy na babki wielkanocne . Za tydzień Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie babeczek, bab i babek wielkanocnych. Na świątecznym stole oprócz jajek przygotowanych na różne sposoby i pasztetów , nie może zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurki, serniki i pyszne baby, babeczki i babki wielkanocne. Nieudana babka wielkanocna to wedle tradycji kompromitacja gospodyni i dowód jej lichych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka w sosie tatarskim 139

Jajka w sosie tatarskim to pomysł na niebanalną przystawkę na Wielkanoc lub inną okazję. Jajka przygotowuje się bardzo szybko, a wyglądają bardzo efektownie i smakują wyśmienicie. Stanowią świetny dodatek do pieczonego mięsa, wędlin czy kanapek. [embed]https://youtu.be/-XTnea2uk5A[/embed] Składniki na jajka w sosie tatarskim: 6-8 jajek Sos tatarski: 2 średnie ogórki konserwowe około 200 g grzybków leśnych marynowanych

e-PrzepisyKulinarne
Różowe jajka faszerowane botwinką i kozim serem 211

barszczu, faszerowane botwinką i kozim serem. Pyszne i wyjątkowo proste do przygotowania. Jajka mają delikatny smak buraków, który idealnie współgra z farszem. Różowe jajka polecam przygotować na zbliżającą się Wielkanoc , na pewno będą zdobić świąteczny stół Składniki: koncentrat barszczu (około 350 ml) 6 jajek 3/4 pęczka botwinki 4 łyżki startego sera koziego (na małych oczkach) 2 łyżki majonezu 1 łyżka

Oryginalny smak
Wytrawne jajeczne muffiny z szynką podane na chrzanowym sosie! 162

Wielkanoc co raz bliżej, dlatego już dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne i nietuzinkowe śniadanie wielkanocne. Zapiekane na wytrawnie muffiny jajeczne na plastrach soczystej "Szynki Ojca"  z pieczarkami, kulkami mozzarelli, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Takie śniadanie na pewno zasmakuje każdemu, będzie też proste i szybkie do wykonania, a świąteczny charakter zapewni pyszny, gęsty sos chrzanowy z kaparami. Całość smakuje

SMYKWKUCHNI
Jak gotować białą kiełbasę? Ile minut? 1836

gotować białą kiełbasę? To pytanie ostatnio często się pojawia, gdyż Wielkanoc tuż tuż. Tradycyjnie podaje się ją na śniadanie wielkanocne . Przygotowuje się ją na kilka sposobów: smażoną, pieczoną w piekarniku, jako dodatek do żurku lub barszczu białego, a także najprościej jako gotowaną (a właściwie parzoną) w wodzie. Jak prawidłowo ugotować, a raczej parzyć surową biała kiełbasę , by była idealna

Kulinarne Przeboje
Śledzie korzenne rodem z PRL - u 160

pyszne śledzie królowały na stole u mojej babci bardzo często a ja je uwielbiałam. Teraz robię je na wigilię czy na Wielkanoc, są wyśmienite i przypominają mi moje młode lata. Lubicie śledzie? jadacie śledzie często czy tylko na święta? Na wielkanocny, świąteczny stół będą jak znalazł. Inne przepisy na śledzie znajdziecie pod linkiem . Korzenne śledziki mojej babci. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Babka drożdżowa z kruszonką 150

Babka drożdżowa z kruszonką – to dla mnie smak dzieciństwa. Moja babcia zawsze piekła babki drożdżowe z kruszonka na Wielkanoc, ale również na niedzielę, do kawy, do kakao, do herbaty. Do wypieku tej baby użyłam mąki orkiszowej jasnej, bo lubię w kuchni wykorzystywać orkiszowe produkty, ale możecie użyć też mąki pszennej. Babkę można wzbogacić garścią rodzynek albo innych ulubionych bakalii

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania