Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą – Dzisiaj w Małej Cukierence kolejny przepis na Wielkanoc. Zapraszam na pyszny mazurek z chałwą i czekoladą. Jest bardzo słodki, aromatyczny i ładnie, wiosennie wygląda. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole, łasuchy powinny być zadowolone :), polecam! (bardzo zmodyfikowany przepis z gazety „dobre rady”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała
Mała CukierenkaBabka drożdżowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Takie ciasto sprawdzi się również na co dzień, na deser, na śniadanie, do lunchboxu. Bardzo polecam Wam akurat ten przepis, bo babka jest prosta do przygotowania a wychodzi naprawdę pyszna. Oczywiście jeśli nie jesteście fanami rodzynek, możecie je pominąć w przygotowaniu ciasta lub zastąpić innymi bakaliami: suszoną żurawiną, skórką pomarańczową
Dorota Smakujeklasyczny kremowy ser na kruchym spodzie, a do tego wszystkiego dodałam lekką jak chmurka kokosową bezę. Wyszło niebiańsko pysznie i do tego cudnie, może Wy upieczecie go na Wielkanoc? Spód: 1/2 kostki masła (100g) 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu
Cynamonowe szczęścieKolejne ciasto idealne na Wielkanoc , tym razem babka marmurkowa puszysta długo zachowuje świeżości tak jak babka majonezowa i równie pyszna jak babka piaskowa Składniki: 160 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru 4 jaja (osobno żółtka i białka) 2łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek z białek ubić sztywną pianę
RAROSSAMazurek to zwykle bardzo słodki deser, nieodmiennie kojarzący się z Wielkanocą. Bardzo lubię mazurka z kajmakiem , ale ciężko zjeść go więcej niż mały kawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego
Smaczna PyzaChałwowy mazurek wielkanocny jest to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika chałwy. U mnie na Wielkanoc nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka z masą chałwową, gdyż wszyscy uwielbiamy mazurka w takiej właśnie odsłonie. Continue reading Mazurek chałwowy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plpolewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc ? Składniki: Babka orzechowa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oryginalny smaktatarski – to popularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tatarski – przepis domowy czy sos sklepowy? Sos tatarski można oczywiście kupić już gotowy
Kulinarne PrzebojeWitam Kochani Wielkanoc już niebawem, dlatego dziś chcę Wam pokazać przepis na słodkie bułeczki w kształcie zajączków. Są one z dodatkiem szynki :) Zajączki wyglądają uroczo i na pewno będą ozdobą wielkanocnego stołu lub zastąpią chlebek w koszyku wielkanocnym. Bardzo zachęcam do upieczenia, ponieważ są bardzo łatwe w przygotowaniu a wyglądają i smakują świetnie Składniki *z tych proporcji wyszło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujeszcze polewę z twarożku. Może to właśnie na ciasto marchewkowe skusicie się z okazji zbliżających się świąt :) Gdybyście szukali innych wielkanocnych inspiracji, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do zakładki Wielkanoc . Składniki na ciasto marchewkowe: 2 szklanka mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów/migdałów/rodzynek 4 szklanki startej marchewki
CiastkozercyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku staram się, aby były
Kulinarne przygody GatityMazurkiem pomarańczowym zajadaliśmy się poprzedniej Wielkanocy, niestety zdążyłam zrobić jedynie zdjęcia, a teraz mam okazję zaprezentować przepis. Mazurek jest bardzo smaczny, bo na wyjątkowo kruchym spodzie, z dodatkiem gotowanych żółtek. Jeśli nie tego znasz przepisu, to bardzo polecam. Jak raz go zrobisz, będziesz powtarzać ten przepis rok w rok. Cytrusowe nałożenie pomarańczowe jest orzeźwiające z lekką nutą szlachetnej goryczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jajka faszerowane awokado – to nasza kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie. Aczkolwiek ze względu na zdrowotne właściwości awokado, można się pokusić o takie śniadanie nie tylko na Wielkanoc :) Osoby dbające o linię lub chcące po prostu uniknąć nadmiaru kalorii mogą (o ile oczywiście smakowo im to odpowiada) zamienić majonez np. na gęsty jogurt naturalny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka faszerowane awokado
Kulinarne Przebojewiem dlaczego, ale ta sałatka kojarzy mi się zawsze z wiosną ... ze słońcem ... i z Wielkanocą (pewnie dlatego, że podstawą są jajka)🌞🌞🌞 Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, co jest jej dodatkową zaletą. Możemy zaserwować ją na wielkanocne śniadanie, ale jest też pyszna np. do grilla w okresie letnim. Nie wymaga długiego stania przy stole, bo potrzebujemy
Walijskie PichcenieWielkanoc już niebawem, pora wiec zacząć planowanie świątecznych dań. W tym roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem
Codzienna kuchnia niecodzienna