Mało mi nie zabrakło, żeby popróbować. Ale tak to z tym śledziami jest, albo się je kocha albo nienawidzi. Ja kocham, Przemek pokochał a Ty lubisz, czy nie? Na Wielkanoc będą jak znalazł, polecam. Śledzie z ogórkiem w zalewie curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewierzchu. Ważne,by nie przesuszyć jej zbytnio i nie upiec bezy;) Ma się tylko lekko zezłocić, inaczej bursztynowe kropelki się nie pojawią. Serniczek ten polecam Wam mocno na Wielkanoc:) Spód: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 małe jajko 2 żółtka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Sernik: 1,2 kg sera twarogowego
Smaki Na TalerzuWitam Kochani dziś chcę Wam pokazać część pierniczków, które zrobiłam w tym roku na Wielkanoc. Robiłam między innymi piernikowe miski wypełnione pierniczkami, jak również pojedyncze pierniczki-zajączki, kurczaczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoknami pierwsze oznaki wiosny a Święta wielkanocne już za pasem :) Czas pomyśleć o świątecznym menu, moje propozycje znajdziecie w zakładce WIELKANOC . Dzisiaj kolejna odsłona babki, tym razem tylko dla dorosłych:) Babka na czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Baaaaaardzo smaczna! Składniki: 6 jajek, 250g masła lub margaryny, 250g cukru, łyżka cukru waniliowego, 400g mąki pszennej
Z miłości do słodkościchcę tu robić spisu treści mojego bloga bo nie chodzi o ilość, ale o jakość więc przygotowałam Wam zestawienie tylko 32 przepisów, które mnie samej kojarzą się z Wielkanocą i są od zawsze obecne na świątecznym stole w moim domu rodzinnym Zachęcam zatem do przejrzenia zakładek z posiłkami i skomponowania własnego menu zgodnego z Waszymi preferencjami smakowymi i tradycjami
Ola la LCHFbiałkach, albo Pijaną Chmurkę . Albo tort bezowy z podwójnej porcji. Podsumowując, jeżeli jeszcze nigdy nie wyszła Ci babka cytrynowa, tak jak mi, a marzy Ci się na Wielkanoc, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Najłatwiejsza babka cytrynowa na żółtkach. szklanka = 250 ml Składniki na ciasto (keksówka 24 cm). 9 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
Poezja Smaków - blog kulinarnyJuż za kilka dni Wielkanoc. Na naszych świątecznych stołach po dczas śnia d ania, główną rolę o degrają jajka. Przyrzą d zamy je na wiele sposobów, a moim ulubionym jest połączenie smaku wę dzonego łososia posypanego szczypiorkiem. Skła dniki: 5 ugotowanych na twar do jajek 100g wę dzonego łososia pęczek szczypiorku łyżka jogurtu naturalnego pieprz do po dania: 2 garści
ChilliJemyMoja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym orzeźwiającą malinową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą białej czekolady. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka
Szalona Kuchnia EwelinyJajka faszerowane paluszkami krabowymi z nutą pomidora i ostrej papryki to ciekawy pomysł na jajeczną przekąskę imprezowego stołu. Ciekawie będą prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy. Składniki: 6 jajek 150g paluszków krabowych surimi 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego szczypta ostrej papryki koper sól morska świeżo mielony pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować
Szalona Kuchnia EwelinyMocno jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 14 jajek 1 cebula 80g zielonego groszku (może być mrożony) 80g ugotowanej marchewki 80g kukurydzy 80g żółtego sera 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki śmietany 12% 3 łyżki koperku 3 łyżki natki z pietruszki 1 łyżka roztopionego masła sól
Szalona Kuchnia Ewelinywielkanocnym stole zazwyczaj pojawia się biała kiełbasa. W mojej kuchni, poza Wielkanocą, używam jej raczej rzadko, ale wiosennych świąt bez niej sobie nie wyobrażam. Biała kiełbasa jest najczęściej dodatkiem do pysznego żurku, ale w tym roku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana
W mojej kuchniWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Zdajemy sobie sprawę, że są tacy, którzy mięsa nie jedzą, a chcieliby choć w symboliczny sposób jeść potrawy serwowane ogółowi. Tutaj na ratunek wychodzą nam substytuty mięsa, czyli soja. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, są one równie smaczne, równie podatne na obróbki termiczne, jak mięso. Polecamy wszystkim do wypróbowania. Smak Was zaskoczy. Składniki 200 g kiełbasek
R'n'G Kitchenjest ktoś kto nie lubi swojskiego pasztetu.My za nim przepadamy. Tym razem zrobiłam pasztet z indyka z dodatkiem podgardla wieprzowego . Mówię Wam pychota. Z pewnością będzie powtórka na Wielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka
Niespełnione zdolności kulinarneSałatka idealna na Wielkanoc ale nie tylko. Kolorowa i smaczna może być na śniadanie, kolację lub po prostu do podjadania gdy zgłodniejemy. Tego typu sałatki warto robić i kombinować ze składnikami. Ja dziś dodałam coś co jest dla mnie nowością. A jest to musztarda w proszku. Jeśli nie macie takiej musztardy a chcielibyście ją mieć to nic prostszego, kupcie
Ewa w kuchni