Wielu z was na Wielkanoc przygotowuje swoją własną białą kiełbasę. My również robimy to od kilku lat. W niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabka piaskowa - klasyczny i łatwy przepis na najlepszą babkę piaskową z budyniem cytrynowym, w polewie czekoladowej. Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Moja Książka Kucharskawiecie, że w Wielkanoc należy jeść jajka, by zapewnić sobie dostatek i odrodzić siły witalne? A zatem kolejny pomysł na faszerowane jajka. Tym razem coś dla wielbicieli wędzonego łososia. Przystawka dobra na wielkanocnym stole, ale i podczas innych okoliczności – smaczna, prosta i świetnie się prezentuje Składniki na 10 sztuk: 5 jajek 80 g łososia wędzonego 75 g (3 łyżki
Ola la LCHFWielkanoc to czas serników... Też tak macie, że na Waszym świątecznym stole muszą się pojawić choćby dwa rodzaje sernika? U nas jeden zawsze jest pieczony, drugi to pascha, ale w tym roku będzie jeszcze trzeci, czyli sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami. A ponieważ jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami, znajdziecie w serniku także cynamon i kardamon. Ciasto jest
Kulinarne przygody GatityWesołego Alleluja! Wielkanoc to radość! Radość to przyjemność! Przyjemność to kruche ciasteczka! Bardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku
To co kochamktóre przyrządzamy raz do roku. Intensywnie serowa, koniecznie bardzo słodka i z dodatkami, które symbolizują odrodzenie oraz nadejście wiosny. W wielu regionach świata wierzy się, że przygotowanie paschy na Wielkanoc zwiastuje luksus i dobrobyt. Ja paschę zawszę przygotowuje na lnianej ściereczce, lub gazie umieszczonej w pucharkach. Dzięki temu wychodzą mi nieduże równe porcje, które nakładam na talerzyk. Jeszcze lepiej, jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnywegetariański i poznaj nowe smaki! Pasztet mięsny jest spoko, ale w kuchni warto eksperymentować. Dlatego dziś przepisy na domowy pasztet wegetariański... The post Domowy Pasztet Wegetariański – pasztet na Wielkanoc i nie tylko appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comOstatnio polubiłam awokado, nie dość że jest dobre to jeszcze bardzo zdrowe. Idealnym połączeniem jest awokado z jajkiem. Na Wielkanoc często faszerowałam jajka awokado. Dziś na blogu zapiekę awokado z jajkiem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldŚwiąt Wielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka
Anielskie wypiekipewno wiecie, że szczęśliwe kurki znoszą dobre jajka ;) A te były przeszczęśliwe! Bo przecież wiosna już prawie w drzwiach stoi, Wielkanoc to takie radosne święta i w głowie zielono od tej trawy, co nieśmiało wychyla swoje świeże listki spod ziemi :D Zmówiły się dwie takie rozradowane kurki i przyniosły dziś pomysł na pyszne wielkanocne ciastka jajeczka. Od brązowej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKochani, Wielkanoc to czas, który spędzamy z Najbliższymi przy świątecznym stole. Nie może na nim zabraknąć pasztetu, który obok jajek, babki, mazurka oraz białego barszczu jest dla mnie i myślę, że dla Was również symbolem, którego w tym apetycznym czasie nie może zabraknąć. Pasztet nie musi być jednak jedynie mięsny. Mam dla Was dzisiaj niesamowicie aromatyczną i rozpływającą się
ChilliJemyDoskonały dodatek do jajek na twardo,wędlin,pasztetów i dań mięsnych. Na Wielkanoc z dodatkiem czerwonego wina. Składniki: 1kg buraków czerwonych 1/2 szklanki czerwonego wina chrzan ( u mnie 5 łyżek swojskiego chrzanu) sól,pieprz sok z cytryny Buraczki oczyścić,ugotować ze skórką.Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. ( Chrzan,jeśli jest korzenny - oczyścić,zetrzeć drobno
Niespełnione zdolności kulinarneKiedy zapytałam Was na Instagramie , co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny rekonesans, i nikt, dosłownie NIKT u mnie nie kojarzył takiego cudu. Ale olabogarety! Dziewczyny, jak ja Wam dziękuję, że mnie uświadomiłyście! Zaczęłam testowanie, Karolina i Natalia przysłały mi swoje przepisy (dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety
Ciastkozercymożecie dostać dodatkowy prezent na Zajączka ;) Szczegóły zostawiam Wam w regulaminie . Czas trwania konkursu: 25.03 – rozpoczęcie konkursu 07.04 – zakończenie konkursu (sobota) 08.04 – ogłoszenie wyników konkursów (niedziela, tydzień po Wielkanocy) Jeśli potrzebujecie inspiracji, poniżej znajdziecie zdjęcia wielkanocnych wypieków. Wystarczy na nie kliknąć, żeby zobaczyć przepis :) i jeszcze garść inspiracji. Żeby przejść do przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie. Powodzenia! ciastkożercy
CiastkozercyPyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie w Wielkanoc. Pięknie mi się przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta
Gotuję Testuję