jajka w wersji wegetariańskiej. Lista składników jest bardzo krótka, a samo wykonanie dziecinie proste. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i będzie dla Was inspiracją na nadchodzącą Wielkanoc. Faszerowane jajka z musztardą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 jaj wiejskich ugotowanych na twardo 1 łyżka majonezu 3 łyżki mielonego białego sera 1 łyżka musztardy miodowej Develey sól
Kulinarne przygody Gatitypascha" w koszyczku to do dziś nie wiem do końca co to było... słony twaróg, posmarowany żółtkiem i zapieczony w piekarniku. Nie lubiłam tego specjalnie, ale pojawiało się na Wielkanoc co roku... Ktoś jeszcze zna coś takiego? :) Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g masła 200 ml mleka 140 g cukru 80 g masła 50 g świeżych drożdży
bistro mamaDrożdżowa baba na Wielkanoc - to jest to! Bez niej nie wyobrażam sobie tych świąt. W ogóle u nas w domu bardzo lubimy ciasto drożdżowe. Piekę je w różnych formach, kształtach i wersjach smakowych; zarówno na wytrawnie, jaki na słodko. Przerobiłam już mnóstwo różnych przepisów, ale ten najbardziej mi przypadł do gustu. Ciasto jest przygotowane na sporej ilości żółtek
Kulinarne przygody GatityWino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy Willowglen, region Nowa Południowa
Kate's Kitchentego smaczna i pożywna. Gotowane warzywa strączkowe z rybą i szpinakiem (warzywo sezonowe). Niektórzy urozmaicają ją pokroijoną w kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby. Składniki (4 porcje) -300 g ciecierzycy -300 g dorsza bez skóry -250 g świeżego szpinaku -2 cebule -4 ząbki czosnku -2 jajka
Zielona KuchniaWielkanoc to czas wyjątkowy, jak również potrawy jakie podamy na świątecznym stole. Pojawią się jajka, pyszne wędliny, pieczone mięsa i słodkie ciasta. Jednym z nich jest tradycyjny niski słodki mazurek, który możemy przygotować na wiele sposobów. Mój jest wyjątkowy przygotowany z mąki orkiszowej z pyszną masą pomarańczową. Mazurek pomarańczowy z mąki orkiszowej Składniki Ciasto
Kulinarne pyszności Molkirazem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe. Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – jaja faszerowane mango i kozim serem – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka majonezowa – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – łosoś marynowany w whisky
nietylkopasta.pllubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości 2 marchewki z rosołu 4 jajka ugotowane
Swojskie jedzonkoPostanowiłam z niego skorzystać, babka okazała się wyśmienita w smaku. Babka marmurkowa dwukolorowa nie tylko wygląda pięknie na świątecznym stole, jest pyszna. Babkę przygotowuję raz w roku, tradycyjnie na Wielkanoc. Jest delikatna, z dodatkiem obu mąk: pszennej i ziemniaczanej, dwukolorowa z dodatkiem kakao i koniecznie lukrowana. Pyszna! Smacznego Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g drobnego
Zasmakuj KuchniSałatka warstwowa z szynką, jajkami i warzywami, polane pysznym sosem jogutrowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;)) Składniki: 5 dużych plastrów szynki konserwowej, 4 jajka, pół dużej papryki, duży pomidor, 3/4 puszki kukrydzy konserwowej, 2 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej, 5 łyżej jogurtu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta soli i białego pieprzu, mały pęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka
Lena Gotujeczyż nie? Do tego zupa właściwie robi się sama, można dzięki temu zaoszczędzony czas w kuchni poświęcić bliskim i przyjaciołom. Pokuszę się zatem i wrzucę ją również do zakładki Wielkanoc na moim blogu. Składniki: 2 duże bataty 4 duże marchewki puszka mleka kokosowego (400 ml) kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 szalotki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki chili
Garniec Magaliecytrusowa babka klasycznie wpasowuje się w klimat Wielkanocy. Bar dzo puszysta, aromatyczna i smaczna posmakuje każ demu kto jest fanem babek :) Pyszna jest polana lukrem, posypana cukrem pu drem lub oz dobiona czarna lub białą czekola dą :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 4 duże jaja w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru
ChilliJemymusiał spróbować wszystkiego, począwszy od jajka, a na tartym chrzanie skończywszy. Dodatkowym akcentem była kawa zbożowa. W sumie to od niej, a właściwie od gorącego "łyka" zaczynałam pierwszy dzień Wielkanocy. Jak to wygląda teraz? Próbuję nadal zachować tradycję wspólnego śniadania w ten dzień ;) Przy stole, a nie przed TV w pokoju obok. Czasem coś ugotuję, czasem upiekę kiełbaskę, ale zawsze
Kuchnia w czekoladzieWielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wszyscy kochamy ten czas, kiedy okres zimowy mamy już za sobą i z ogromną niecierpliwością czekamy na upragnioną wiosnę i zieleń za naszymi oknami. Z reguły przygotowania do świąt zaczynamy od obmyślania naszego menu na wielkanocny stół, a oczywiście niezbędnym elementem jego wystroju są jajka. Dziś zapraszam Was na wpis, w którym podpowiem
Kulinarne przygody Gatitytygodnie Wielkanoc! Pora więc na przepis na mazurek z migdałową bezą. Mazurek to takie nieskomplikowane kruche ciasto. Czym właściwie różni się mazurek od kruchego czy słodkiej tarty? Jak dla mnie ni czym…chyba że nazwą no tym, że spód jest może nieco grubszy. Mazurki są dekoracyjne ale ozdobienie go kolorową cukrową pastą to opcja nie dla mnie. Ja wolę
codojedzenia