wielkanoc - 15663 przepisów (strona:110/1045)

Ćwikła z chrzanem 133

Ćwikła z chrzanem to niezastąpiony dodatek na Wielkanoc i Boże Narodzenie, choć sprawdza się równie idealnie na co dzień, np. na kanapkach. Artykuł Ćwikła z chrzanem pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Faszerowane jajka - zbiór przepisów 153

Jajka na Wielkanoc muszą być! Do żurku, do sałatki, z majonezem, ale i z farszami. Poniżej spis pomysłów na farsze do jajek. Jajka faszerowane makrelą Jajka faszerowane oliwkami  Jajka faszerowane pieczarkami i porem   Jajka faszerowane pieczarkami, porem i serem w skorupce Jajka faszerowane chrzanem Jajka faszerowane szynką i marynowanymi pieczarkami. A więcej przepisów na Wielkanocne specjały znajdziecie TUTAJ

Lena Gotuje
Różowe jajka na Wielkanoc - jajka w zalewie buraczanej 168

Bardzo ciekawa i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Dzięki naturalnemu barwnikowi z buraków otrzymujemy zaskakujący efekt. Moje jajka były w zalewie 12 godzin, ale im dłużej tym bardziej będą one różowo - bordowe. Składniki: 6 jajek, 2 -3 łyżki octu jabłkowego, pół szklanki wody, pół szklanki koncentratu buraczkowego, 2-3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziarenek czarnego pieprzu, szczypta soli, szczypta

Lena Gotuje
Babka trio 150

Duża, miękka i wilgotna babka idealna na Wielkanoc. Łatwa w wykonaniu i zawsze wychodzi. Dla uzyskania bardziej różowego koloru w malinowym smaku można dodać niewielką ilość czerwonego barwnika spożywczego, ale i bez tego babka dobrze smakuje :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta

Lena Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną 127

rozgrzanym do 180 st. Resztę bazylii za szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oliwy zmiksować. Zapiekankę pokroić, nałożyć na talerze i polać sosem. Smacznego! *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z wołowiną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Jajka w cieście chlebowym 93

pieczenia, wierzch posmarować wodą i posypać otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Jajka w cieście chlebowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym 97

ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać resztą natki, podawać z ryżem lub kaszą. *źródło: Wielkanoc 110 najlepszych przepisów Artykuł Pulpeciki indycze w sosie żurawinowo-chrzanowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI 109

przeszkadzać. Idealne są te kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. No i zdecydowanie polecam formę silikonową-babka dużo łatwiej wychodzi z formy. To moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:) BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI BABKA 5 jajek 200 g masła lub margaryny 250 g mąki (1,5 szkl) 180 g szkl cukru

Pieguskowa Kuchnia
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 99

klik wreszcie doczekała się publikacji. Babka na białkach ma różne opinie. Jest dość sucha (mi to akurat nie przeszkadzało) i niezwykle „lekka”. Fajna propozycja na Wielkanoc. TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 7 białek 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mąki + 1 łyżeczka 3/4 szkl oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel

Pieguskowa Kuchnia
BABKA MARCHEWKOWA Z SEREM 134

bardzo smaczna, wilgotna, pachnąca cynamonem. Przyjemnie chrupią w środku orzechy. Oprócz uwielbianej przeze mnie babki z krówkami i ajerkoniakiem oraz babki gotowanej ta babka marchewkowa będzie świetnym ciastem na Wielkanoc. Marchewka nie jest wyczuwalna w smaku tego ciasta, ale nadaje cenioną przeze mnie wilgotność. Nie wiem jak Wy, ale ja nie znoszę suchych i zapychających ciast. Babka będzie jeszcze piękniejsza

Pieguskowa Kuchnia
Babka piaskowa 124

Babka kojarzy nam się Wielkanocą a przecież w inne dni smakuje tak samo :) Szybka , piaszczysta babka na popołudniowy odpoczynek przy pysznej kawce z mleczkiem :) Nie ma nic lepszego jak nic nie robienie i zajadanie się słodkościami ;) Foremka na babkę z tuleją Czas pieczenia: ok. 60 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej

Różne smaki w kuchni
Gotowana szynka wieprzowa 133

Lubisz zdrowe jedzenie bez szkodliwych dodatków i chemii? Jeżeli tak to musisz koniecznie sprawdzić przepis na domową szynkę, którą zrobisz bez żadnego problemu. Nie potrzeba wielkich

Programista w kuchni
DOMOWY SOS TATARSKI 131

tatarski jest idealnym dodatkiem do ryb,jajek,wędlin czy kanapek.Na Wielkanoc w sam raz pasuje do jajek :).Do sosu można dodać ogórki kiszone,grzybki marynowane,najważniejszy jednak jest dobry majonez. SKŁADNIKI 5 łyżek dobrego majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone kilka grzybków marynowanych lub pieczarek natka pietruszki mała cebulka czerwona 2 łyżeczki chrzanu łyżka musztardy sól,pieprz

Mała w garnku miesza
Sos tatarski 102

Dzisiaj mam dla Was klasyczny pomysł na Wielkanoc. Sos tatarski od lat króluje na moim świątecznym stole. Główną bazę sosu stanowią marynowane warzywa i majonez. W zależności od kraju można spotkać przepisy w których używa się samego żółtka, ale moim zdaniem dużo lepszy jest z całym jajkiem, no i co najważniejsze nic nam się nie marnuje. Bardzo często podstawowe składniki

PatiGotuje
Tradycyjny zakwas na żurek 136

ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra

PatiGotuje