wielkanoc - 15663 przepisów (strona:94/1045)

Ćwikła 222

Ćwikła to jeden z dodatków, który zawsze pojawiał się u mnie w domu na świątecznym stole. Ćwikła była szczególnie popularna podczas Wielkanocy, ponieważ świetnie komponuje się z jajkami i domowymi wędlinami. Jako dziecko raczej za nią nie przepadałam i mama dla mnie i mojej siostry przygotowywała zwykłe buraczki bez chrzanu. Jednak smaki się zmieniają i obecnie ja i siostra bardzo

Codzienne Gotowanie
Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym 206

naprawdę chodzi. Dziś skupmy się nadchodzącym świętach i na pysznych wiejskich jaja,  które są niezbędnym elementem na każdym wielkanocnym stole. Jajko od lat nieodzownie łączy się z Wielkanocą i jest wpisane w tradycję tych świąt. Symbolizuje ono początek, wstęp do życia i odrodzenie. Kurczak wykluwający się z jajka to dla chrześcijan znak triumfu życia, znak Chrystusowego

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 130

Mazurek kajmakowy – to chyba jeden z najczęściej wyszukiwanych mazurków na Wielkanoc . Tym razem na blogu wersja podstawowa z samym nadzieniem kajmakowym – czyli coś dla fanów bardzo słodkich wypieków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mazurek kajmakowy w 15 minut Do przygotowania mazurka kajmakowego można wykorzystać domową masę kajmakową lub użyć gotowej masy krówkowej z puszki. Dla przełamania słodkiego smaku masy kajmakowej

Kulinarne Przeboje
Pasta z buraków i ogórka 136

Szybka, pyszna i idealna na Wielkanoc pasta z buraków. Jeśli do buraków dodamy ogórka konserwowego i chrzanu to pasta jest znakomita, polecam. Pasta, ogórek i buraki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto „Jajko sadzone” 268

ciasto, mające wyglądem przypominać sadzone jajko, gdzie masa serowa to „białko”, a „żółtko” imituje zatopiona w niej morela, widziałam już na wielu blogach. Wielkanoc to dobry czas, by je przygotować, bo przecież żaden inny czas nie kojarzy się tak z jajkami jak właśnie te święta. Przygotowałam je więc na próbę troszkę wcześniej i…. totalnie mnie

Smaki Na Talerzu
Jajka faszerowane awokado i czosnkiem 388

Wielkanoc przede wszystkim kojarzy mi się z faszerowanymi jajkami. Uwielbiam pasty z dodatkiem szczypiorku, wędzonego łososia czy najprostszą formę gotowanych jajek podanych z kleksem majonezu. Dzisiaj zachęcam Was do nadziania jajek zielonym farszem - przygotowanym na bazie miękkiego awokado i czosnku. Jajka przed podaniem ozdobiłam szczypiorkiem i rzeżuchą. Poniższy farsz najlepiej przygotować krótko przed podaniem jajek, ponieważ awokado z czasem może

Ugotować
Wielkanocne potrawy z jajem- ciekawe inspiracje 179

Wielkanocy pozostało już niewiele czasu, dlatego najwyższa pora na przygotowanie świątecznego menu. U mnie dziś zbiór najlepszych przepisów na jajo w roli głównej. Czy zastanawiałaś się skąd się wzięło wielkanocne jajo? Co symbolizuje i dlaczego jest podstawą świątecznego menu? Jajko jest symbolem nowego życia i odrodzenia. Już w łacinie mówiono "ab ovo", co znaczyło: od jaja, czyli od początku

Tradycyjna Kuchnia
Tort marchewkowy z masą budyniową 108

dziś coś niesamowicie pysznego!  Jest to tort marchewkowy z masą budyniową, Idealny na Wielkanoc i każdy inny wiosenny dzień! Mocno cynamonowy, zdrowy, z kremowym budyniem... Składniki: Ciasto : 300 g mąki orkiszowej 300 g startej marchewki 4 jajka 50 g drobno posiekanych orzechów 150 ml oleju rzepakowego 1/2 szkl. ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa

Czarnawisienka
Wielkanocny tort kokosowo- ananasowy! 217

Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami, dlatego już dzisiaj mam dla Was przepyszną i nietuzinkową propozycję na świąteczny stół. Przepisy  na babki są już na moim blogu, chciałam stworzyć dla Was coś extra, coś przepysznego, coś co Wasi goście zjedzą z wielkim apetytem, deser, który zachwyci smakiem ale i wyglądem. I tak powstał ten tort. To połączenie trzech moich

SMYKWKUCHNI
Szybki rustykalny sernik z ricotty 137

Nie każde ciasto musi być perfekcyjne, równe i z namaszczeniem udekorowane. Ten sernik jest koślawy: rośnie dramatycznie tylko po to, żeby już chwilkę po wyjęciu z

Karo in the Kitchen
Babeczki do koszyczka 159

koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami i mają lekko migdałowy smak. Wyglądają przepięknie, są maciupkie, takie na jednego, albo dwa zęby. Bardzo szybko znikają i to nie tylko na Wielkanoc. Pomarańczowe babeczki zawsze wszystkim smakują. Na blogu był już przepis na podobny wypiek: babeczki z krążkami owoców na wierzchu zobacz tutaj. A dzisiaj pomarańczowe

dolcevitainmykitchen
Mazurek kajmakowy 184

Mazurki wywodzą się z kuchni polskiej i przygotowuje się je w okresie Wielkanocy. Mazurki wielkanocne są to niskie ciasta, najczęściej kruche, wypełnione masą, wykończone dużą ilością lukru lub polewą. Continue reading Mazurek kajmakowy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Przyprawa do sernika 131

przyprawa do sernika. Użyjcie do ciasta około jednej lub półtorej łyżeczki gotowej przyprawy. Przyprawa ta będzie też idealnie nadawała się do ciasta drożdżowego. A ponieważ wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszym stole królują serniki, mam nadzieję, ze ten przepis okaże się Wam przydatny 😍. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na przyprawy do dań słodkich: Przyprawa do piernika

Kulinarne przygody Gatity
Mocno kakaowa babka marmurkowa 126

Mocno kakaowa babka marmurkowa 😋 idealna na zbliżającą się coraz większymi krokami Wielkanoc. Jest mocno kakaowa, z delikatną nutą pomarańczy. Do jej zrobienia możecie użyć również dowolnej mąki.  Składniki : 4 jajka 380g mąki orkiszowej 150 ml oleju rzepakowego 3/4 szkl. ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Aromat pomarańczowy 230 g jogurtu naturalnego 5 łyżek kakao  Przygotowanie: Jajka ubijamy. Dodajemy

Czarnawisienka
Wytrawne ptysie z pastą jajeczną 294

Ptysie zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami - wypełnione bitą śmietaną lub kremem budyniowym, a ja mam dziś dla Was wersję wytrawną z jajkiem! To świetna propozycja przekąski na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne czy ze znajomymi ;) Składniki: (na 4 średniej wielkości sztuki) ciasto: 30 g masła ok 1/2 szklanki wody 3 czybate łyżki mąki 1 jajko szczypta soli na farsz

Lena Gotuje