Jajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka 130 g twarogu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka
Oryginalny smakgoszczą na naszych stołach i nie wszędzie można je dostać, a szkoda… Dania przyrządzone z przepiórek wyglądają i smakują wykwintnie, idealnie pasują na przyjęcia lub udekorowane rzeżuchą na Wielkanoc Składniki: 4 przepiórki (tuszki) 8 cienkich plasterków surowego boczku 8 ziarenek jałowca 1 płaska łyżeczka rozmarynu 20 g masła oliwa 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz Przygotowanie: Tuszki przepiórek
Oryginalny smakWielkanoc tuż, tuż… Moją propozycją na świąteczne wypieki są tartaletki z kremem budyniowym, czekoladowym. Kruche, smaczne, udekorowane karmelowym gniazdkiem i jajeczkami z masy cukrowej. Składniki: Ciasto (na około 11 tartaletek): 1 szklanka mąki 120 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem budyniowy czekoladowy (kremu trochę zostanie): 2,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
Oryginalny smakTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis
Kuchnia Łukaszawypowiedziałyśmy to samo słowo, czytając sobie w myślach, to odwrotu nie było. Klimat świąteczny (w którym się ostatnio poruszamy, nie wiedzieć czemu) został zachowany, ale z Wigilii przeskoczyłyśmy na Wielkanoc. Przynajmniej nam właśnie tak kojarzy się Pascha. W sumie... czas leci tak szybko. Dzień po dniu mija... i nawet nie wiemy kiedy... Chwila, moment i będziemy ubierać choinkę, a całkiem
Wypisz WymalujWIELKANOC - JAN LECHOŃ Droga- wierzba sadzona wśród zielonej łąki Na której pierwsze jaskry żółcieją i mlecze, Pośród wierzb po kamieniach wąska struga ciecze, A pod niebem wysoko śpiewają skowronki. Wśród tej łąki wilgotnej od porannej rosy, Droga, którą co święto szli ludzie ze śpiewką, Idzie sobie Pan Jezus, wpółnagi i bosy Z wielkanocną w przebitej dłoni chorągiewką. Naprzeciw idzie chłopka
Walijskie Pichceniesmaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata - "TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki: 1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywno żółtka, cukier, miękki
W Mojej Kuchni Lubięmasy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni. Pasztet ostudź i włóż na kilka godzin do lodówki. Źródło "Wielkanoc przy rodzinnym stole
Anioły w kuchniChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej . Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem. Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny "Kasi
Salonik smakówpotrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też na święcenie koszyczka. To już niedługo :) A później testy. Nie ważne. Wróćmy do tego co jest tu i teraz. Dziś na obiad miały być
CzarnawisienkaŚwięta już za pasem. Czy prezenty są już kupione,pięknie opakowane i...dobrze schowane? Kiedyś tak dobrze schowałem prezencik dla żony ,że znalazła go dopiero na Wielkanoc, bo ja zapomniałem o kryjówce. Dzisiaj mam prezent -- opakowanie "Dla Niej" i "Dla Niego" .Wnętrze do wypełnienia wg upodobań. . Dla Wszystkich którzy zapomnieli przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki
Kulinarny karnet ChristopheraMazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego właśnie tak go polubiliśmy. Składniki: Spód: 270 g ciasteczek 75 g masła 75 g migdałów Nadzienie: 200 g czekolady z orzechami 500 g śmietanki 36% jajko łyżka cukru łyżeczka
Kuchnia ŁukaszaWiem, że po Wielkanocy pewnie już nie możecie patrzeć na jajka, ale zawieruszył mi się tu jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym domu już od ponad 25 lat, "zgapiony" gdzieś od jakichś znajomych. Składnik farszu zaskakują do tego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt
Kulinarne przygody Gatityokoło 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto dla mnie było trochę za suche, dlatego przełożyłam je dżemem truskawkowym. Najlepsze po dwóch dniach... Można spokojnie upiec w Wielki Piątek - na Wielkanoc będzie w sam raz :) Inspiracja "Słodkie Przyjemności
Proste PotrawyProsta sałatka z tego co w tym czasie tzn. w Wielkanoc jest pod ręką. Ilość składników najlepiej dostosować do własnych upodobań i smaków, zwłaszcza jeżeli chodzi o chrzan. Ja użyłam: ok. 20 dag szynki 5 jajek "na twardo" 5 rzodkiewek pół puszki kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku kawałek świeżego chrzanu 5 łyżek majonezu dekoracyjnego 3 łyżki jogurtu naturalnego Chrzan
Praktyczna pl