wielkanoc - 15663 przepisów (strona:251/1045)

Imbir z gruszką w najprostszej formie 141

Przed Wielkanocą nabrałam ochoty na coś słodkiego. W związku z tym, że byłam naprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Leniwy wtorek, czyli okazja do świętowania 218

twarzy. Poszliśmy we trójkę na spacer, a później zjedliśmy niespieszne śniadanie, zakończone miseczką duńskich truskawek. Teraz czas na prezenty! Nie, nie, nic mi się nie pomyliło. Dobrze wiem, że Wielkanoc już dawno za nami. Dziś inna okazja do świętowania - C. ma urodziny! Robimy więc wszystko to, na co brakuje nam ostatnio czasu - wylegujemy się w łóżku po tym, jak słońce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 128

zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche migdałowe cudeńka. Skusicie się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 145

nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs for slikmunde . Bo przecież początek lutego to nie czas na pierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne ciasteczka miodowe z bakaliami - może ktoś z Was skusi się jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa nie tylko zimowa 158

odłożoną wcześniej ciecierzycą. Smacznego! Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję, że pogoda dopisze, i uda nam się zrobić wszystko, co planujemy. Wielkanoc w domu - cudownie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 181

czerwcowych truskawek są pyszne gruszki w lepkim karmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach... Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszką Składniki: (na 2-6 porcji) 6 kromek czerstwej chałki 3 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik czekoladowy z granatem 144

poprzednim poście pisałam, że czas zacząć myśleć o Wielkanocy. Nie wiem jeszcze, jak to dokładnie z nami będzie. Tydzień wcześniej bowiem jedziemy do Polski, i już rozmawiałam z Mamą na temat pieczenia. Co prawda stwierdziła, że paschy nie dam rady zrobić, bo twarogu z polskiego mleka się przygotować nie da. Hmm... Ja nie dam rady...?   No dobra, w sumie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 119

cudownie mięciutkie i puszyste, smakują wybornie. Pachną szafranem, i, jak napisałam wyżej, kolor mają śliczny. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, ręcznie zbierane nitki mają ogromną wartość. Myślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie. Przepis znalazłam - jakżeby inaczej - w ukochanej ostatnio przeze mnie Brød: 100 lækre opskrifter . Oj, ciężko będzie innej książce zająć jej miejsce... Bułeczki szafranowe Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 155

ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba...  Damy radę ( grunt to optymizm ). Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą. Przepis znalazłam w Br ø d: 100 l æ kre opskrifter , i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 172

Jeszcze zanim pojechaliśmy do Polski na Wielkanoc, umówiłam się z Karoliną na urodzinki jej córeczki. Co prawda były już niemal dwa tygodnie temu, ale spóźniona impreza była bardzo udana. Były prezenty (które do gustu przypadły bardziej chyba starszemu bratu jubilatki - nic nie szkodzi; ważne, że jakieś dziecko chce się nimi bawić), dużo śmiechu, dobre jedzonko i tort. Ten ostatni przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielki powrót, czyli najnowsza powieść Carrolla 120

porywa mnie ze sobą; opowiadania, jak dla mnie, są po prostu za krótkie.  Czekałam więc nadal.  Pod koniec zeszłego roku wydano w Polsce Kąpiąc lwa . Dopiero na Wielkanoc trafiła w moje ręce. Po powrocie do Danii zatopiłam się w lekturze, i po trzech dniach skończyłam ją z szerokim uśmiechem na twarzy. To jest Carroll, jakiego znam, na jakiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 205

przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolorowe tagliolini z cukrem fiołkowym 177

Pomysł na taki kolorowy makaron chodził za mną od dawna a że zbliża się Wielkanoc i czas kolorowania nadchodzi nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności :) Połączyłam go wersje bardzo kolorową i wiosenną. Listki pachnących fiołków w połączeniu z cukrem fiołkowym i ten kolorowy makaron ... mniam. Danie pełne pozytywnej energii dla oczu i ducha.Stworzenie kolorowego  makaronu to całkiem fajna zabawa

Basia w kuchni
Życzenia Wielkanocne 130

Serdeczne życzenia Wesołego Alleluja oraz dużo zdrowia i pogody ducha dla wszystkich odwiedzających mój blog. Niech radość Wielkanocy napełni nasze serca nadzieją i obfitością łask od Chrystusa Zmartwychwstałego. Dużo pysznych dań wam życzę

Basia w kuchni
Babka łaciata 364

Prosta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą

Oryginalny smak