Przed Wielkanocą nabrałam ochoty na coś słodkiego. W związku z tym, że byłam naprawdę zajęta, nie miałam czasu ani siły na żadne skomplikowane wypieki. Sięgnęłam więc po najlepszą książkę o muffinach, jaką mam: 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Szybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzetwarzy. Poszliśmy we trójkę na spacer, a później zjedliśmy niespieszne śniadanie, zakończone miseczką duńskich truskawek. Teraz czas na prezenty! Nie, nie, nic mi się nie pomyliło. Dobrze wiem, że Wielkanoc już dawno za nami. Dziś inna okazja do świętowania - C. ma urodziny! Robimy więc wszystko to, na co brakuje nam ostatnio czasu - wylegujemy się w łóżku po tym, jak słońce
Pożeraczka, czyli raz adobrzezastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Nie miałam w domu pistacji, więc udekorowałam je cukrową posypką. I tak sobie myślę, że w takiej wersji idealnie sprawdzą się na Wielkanoc - delikatne, leciutkie, lekko cytrynowe, wbrew pozorom nie za słodkie. Kruche migdałowe cudeńka. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzenazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs for slikmunde . Bo przecież początek lutego to nie czas na pierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne ciasteczka miodowe z bakaliami - może ktoś z Was skusi się jeszcze przed tegorocznym Bożym Narodzeniem...? Miodowe ciasteczka z bakaliami i lukrem Składniki: (na 25-30 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodłożoną wcześniej ciecierzycą. Smacznego! Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję, że pogoda dopisze, i uda nam się zrobić wszystko, co planujemy. Wielkanoc w domu - cudownie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwcowych truskawek są pyszne gruszki w lepkim karmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach... Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszką Składniki: (na 2-6 porcji) 6 kromek czerstwej chałki 3 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoprzednim poście pisałam, że czas zacząć myśleć o Wielkanocy. Nie wiem jeszcze, jak to dokładnie z nami będzie. Tydzień wcześniej bowiem jedziemy do Polski, i już rozmawiałam z Mamą na temat pieczenia. Co prawda stwierdziła, że paschy nie dam rady zrobić, bo twarogu z polskiego mleka się przygotować nie da. Hmm... Ja nie dam rady...? No dobra, w sumie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecudownie mięciutkie i puszyste, smakują wybornie. Pachną szafranem, i, jak napisałam wyżej, kolor mają śliczny. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie, ręcznie zbierane nitki mają ogromną wartość. Myślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie. Przepis znalazłam - jakżeby inaczej - w ukochanej ostatnio przeze mnie Brød: 100 lækre opskrifter . Oj, ciężko będzie innej książce zająć jej miejsce... Bułeczki szafranowe Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba... Damy radę ( grunt to optymizm ). Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą. Przepis znalazłam w Br ø d: 100 l æ kre opskrifter , i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze zanim pojechaliśmy do Polski na Wielkanoc, umówiłam się z Karoliną na urodzinki jej córeczki. Co prawda były już niemal dwa tygodnie temu, ale spóźniona impreza była bardzo udana. Były prezenty (które do gustu przypadły bardziej chyba starszemu bratu jubilatki - nic nie szkodzi; ważne, że jakieś dziecko chce się nimi bawić), dużo śmiechu, dobre jedzonko i tort. Ten ostatni przygotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporywa mnie ze sobą; opowiadania, jak dla mnie, są po prostu za krótkie. Czekałam więc nadal. Pod koniec zeszłego roku wydano w Polsce Kąpiąc lwa . Dopiero na Wielkanoc trafiła w moje ręce. Po powrocie do Danii zatopiłam się w lekturze, i po trzech dniach skończyłam ją z szerokim uśmiechem na twarzy. To jest Carroll, jakiego znam, na jakiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc poza domem, opóźniły nam się wiosenne porządki. Czas zakasać rękawy, i zabrać się do roboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na taki kolorowy makaron chodził za mną od dawna a że zbliża się Wielkanoc i czas kolorowania nadchodzi nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności :) Połączyłam go wersje bardzo kolorową i wiosenną. Listki pachnących fiołków w połączeniu z cukrem fiołkowym i ten kolorowy makaron ... mniam. Danie pełne pozytywnej energii dla oczu i ducha.Stworzenie kolorowego makaronu to całkiem fajna zabawa
Basia w kuchniSerdeczne życzenia Wesołego Alleluja oraz dużo zdrowia i pogody ducha dla wszystkich odwiedzających mój blog. Niech radość Wielkanocy napełni nasze serca nadzieją i obfitością łask od Chrystusa Zmartwychwstałego. Dużo pysznych dań wam życzę
Basia w kuchniProsta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemnego) kilka kropli aromatu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą
Oryginalny smak