wielkanoc - 15663 przepisów (strona:249/1045)

Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem 244

Sylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć

Czerwień i błękit
Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 181

ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać kuchnię, w której wszędzie pełno drobnych ziarenek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas gryczany na żurek :) 172

Nieodzownym elementem Wielkanocy jest żurek. Bynajmniej u mnie tak jest :) W tym roku postanowiłam sama go przygotować, nie tradycyjny, ale wegetariański/wegański . Jest to głównie związane z  współpracą, którą nawiązałam kilka dni temu. Ale.... o tym w następnym poście :) Zakwas zrobiłam na bazie mąki gryczanej, czyli jest on również bezglutenowy. Aby proces zakwaszania nieco przyspieszyć dodałam do niego

Zdrowie na języku :P
Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :) 160

aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona końcowym efektem, podobnie jak w przypadku sernika z tofu, którego robiłam na Wielkanoc, o tutaj :) Serdecznie Wam polecam Serniczek jaglany, uwierzcie mi będziecie równo pozytywnie zaskoczeni co ja :) Składniki na ciacho: - 50 g migdałów bądź mąki migdałowej - 1 białko lub 1 łyżka mąki

Zdrowie na języku :P
Deser truskawkowy 106

naukowców najgorszy dzień w roku, zwany "Poniedziałkiem Melancholii". Przypada w trzeci poniedziałek stycznia. Zdążyliśmy zapomnieć o świętach, sylwestrze, wydaliśmy fortunę, a do wypłaty jeszcze trochę ;) do Wielkanocy i wiosny też ciągle daleko. I pogoda taka, że nic tylko kocyk i ciepła herbatka. Dla odmiany proponuję coś, co przypomina choć trochę smak lata :) Czytaj więcej

bistro mama
Ciasto marchewkowo-imbirowe 93

Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego. Jadłam jeden jedyny raz, w tym roku na Wielkanoc. Kupione przez mojego męża, specjalnie dla mnie, bo z myślą o matce karmiącej. Nasz synek miał wtedy dwa tygodnie, a ja w kuchni bywałam tylko myślami :) Nie żałowałam temu ciastu imbiru, dzięki temu jego smak ma zupełnie inny wymiar. Naprawdę polecam! Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżówki z budyniem waniliowym 166

dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej

bistro mama
Lepki piernik wg Nigelli 143

musiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj więcej

bistro mama
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 153

karpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci).  "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej

Pasja Smaku
PASZTET Z KASZĄ JAGLANĄ 160

lubi wędlin ze sklepu, to polecam mój przepyszny pasztet. Bez konserwantów, sztuczności, chudy i bardzo szybki w przygotowaniu. kto powiedział, że trzeba go robić na Wielkanoc, na Trzech Króli też można. Nic aby jeść :-)  Składniki: 700 g mięsa ( wieprzowo- drobiowego w proporcjach pół na pół) 4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej  100 g wątróbki drobiowej

pieprzny smaczek
Biała kiełbasa parzona i opiekana w pikantnej marynacie 235

mnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 141

zrobić dość dużo to i tak ucieka jako pierwszy. Jeszcze nigdy nikomu się nie znudził ani nie zbrzydł. No i gdy planujemy co robimy na święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc) i na Sylwestra to on zajmuje zawsze pierwsze miejsce. To już nasza tradycja. Podobnie jak to, że zawsze kroi go młodsza kucharka (czyli jego fanka nr 1). Oczywiście w tym roku

Wypisz Wymaluj
Biała kiełbasa domowa 171

macie jakieś wątapliwości – kupić, czy zrobić – mam nadzieję, że ten wpis je choć trochę rozwieje. Zrobienie kiełbasy, to naprawdę nic trudnego. Tym razem na Świeta Bożego Narodzenia, ale Wielkanoc mnie już nie zaskoczy. Gorąco polecam i życzę smacznego. :) Skorzystałam z przepisu ze strony Wielkie Żarcie , z moimi zmianami. Wydrukuj przepis The post Biała kiełbasa domowa appeared first on Moje

mojewypiekiinietylko
Konrad Gaca "Kuchnia Fit" - recenzja książki 239

też się ucieszyłam, że dieta może być słodka ;) ) oraz tzw. "odchudzone" propozycje dań świątecznych, zarówno tych na minione już Boże Narodzenia, jak  i tych na zbliżającą się Wielkanoc. Każdy przepis prezentowany w książce, opatrzony został dodatkowymi informacjami, dzięki którym wiemy, jaki wpływ na nasz organizm wywiera danie, np.:   "Tatar z łososia z awokado i limonką" * posiłek poprawia myślenie

kolorowotorcikowo
Pasta z przepiórczych jajeczek pachnąca wędzoną papryką 130

Wielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z jajkami, pewnie nie tylko mi, i jak tu przetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam wykorzystać te mniejszego gabarytu, prosto od przepiórki i przyrządzić z nich aromatyczną i kolorową pastę do pieczywa :) oto ona. Moja kolejna zaległość w publikacji. Święta mają to do siebie, że rozregulowują nie tylko pory

Dzieje kuchennej Wiewióry