szklarniowych o tej porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna. Póki co, przy braku pomysłów, polecam posiać bardzo wartościową rzeżuchę. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko ale łatwiej nam będzie czekać na wiosnę w takich warzywnych kolorach
prawdziwe jedzeniezimne nóżki, galat lub galart . Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką ? Do galatu drobiowego , który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane na każde święta w dużych ilościach, niemal hurtowych. Ale to dlatego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiała kiełbasa ma u mnie poczesne miejsce w jadłospisie. Nie mówię o Wielkanocy której bez białej kiełbasy sobie nie wyobrażam, ale o dziesiątkach zup i innych potraw w których biała u mnie gości. Z reguły jest to transakcja ,, wiązana,, - wywar z parzenia kiełbasy na zupę , a kiełbaska na II Danie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnicieście. Samo ciasto powstało z dodatkiem gęstego jogurtu zamiast mleka - wyszło puszyste i delikatne, takie jak lubimy. Zobacz przepis na zwykłą Babkę drożdżową - można ją upiec nie tylko na Wielkanoc ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJedni biegną ze święconką, drudzy stoją nad świeżonką. U Norwegów Wielkanoc to czas pierwszych wiosennych BBQ. I my mieliśmy takie plany na Lany Poniedziałek. Niestety pogoda pamiętała o tradycji i skutecznie nam je pokrzyżowała. Ostatecznie skończyło się na ruszcie elektrycznym. A tu między innymi norweska "wielkaryba" w asyście szwabskiej kartoflanki i polskiego kiszonego. Grillowane kąski z wieloryba mięso
bastalenajajko jeśli lubimy je łączyć ze szparagami. A tak wyglądały przygotowania: Nadziewanie kiełbasek w cienkie baranie jelita to już trochę wyższa szkoła jazdy. Nadziewanie tradycyjnych kiełbas, które robiliśmy na Wielkanoc było łatwiejsze. Cienkie jelita na początku przerwały się gdy znalazło się w nich zbyt dużo mięsa. Pierwsze kiełbaski były zbyt grube, inne za cienkie, ale ostatecznie wypracowaliśmy idealną
OstryKęskoktajlowych. Dzieła dopełnił grillowany ser camembert z czosnkiem i ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek
OstryKęsnaszym stole klops gości dość często, chociaż w wersji z jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy mielone mięso. Muszę przyznać, że trochę brak mi odwagi, żeby kupić takie zmielone razem z budą i zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i mogę sobie wybrać
Gotuj z Misiemtypu ciasta, które z jednej strony są przepyszne, niczym nie ustępują tradycyjnym łakociom a z drugiej strony są od nich dużo bardziej wartościowe. Pierwszy raz przygotowałam to ciacho na Wielkanoc i zniknęło jako pierwsze, dużo szybciej niż babka czy seromak :) Wszystkim bardzo smakowało. Spróbujcie i Wy. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto: 140 g drobno mielonych orzechów laskowych
Ze smakiem i z pasjąWielkanoc już za nami, jednak dopiero teraz mam chwilę, by usiąść i spisać przepis, którym chciałam się z Wami podzielić. Długo się zastanawiałam, jakie ciasto upiec na tą wyjątkową okazję, a w końcu wybrałam ciacho, które nie jest typowo wielkanocne. Dlatego powtórzę je pewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero
Ratunku obiadpapier, estetyczne zdjęcia i takie tam - wszystko to, co książka mieć powinna, bo inaczej nam się nie spodoba. Ciekawy jest podział na rozdziały - jest ich osiem: WIOSNA WIELKANOC LATO GRILL JESIEŃ PRZETWORY ZIMA BOŻE NARODZENIE Brzmi rozsądnie, prawda? Każdy rozdział dopasowany jest do sezonowości składników, a co za tym idzie, szukając inspiracji nie musimy wertować całej książki;) Wprowadzono
Kraina Tysiąca Smakówglancem ze szpotu i legnickie bomby. Zaletą przepisów jest to, że są one "testowane" od pokoleń, czyli dopracowane . Znajdzie się coś zarówno na obiad, jak i na Wigilię czy Wielkanoc. I choć może tradycyjne, polskie nazwy potraw brzmią dziś egzotycznie, to nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby poradzić sobie z ich przyrządzeniem. Miodówkę wstawię jeszcze dziś, a w lecie
Kraina Tysiąca Smakówprosił o białe Święta? Przyznać się! Zakochałam się w babkach... od tej pory nie będzie na blogu innych wypieków ;) A tak poważnie, to myślę o serniku wiedeńskim na Wielkanoc... będziecie chcieli przepis? Tymczasem babka pomarańczowa... pyszna, wilgotna... z delikatną nutką pomarańczy. Jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny pomarańczowy aromat, wystarczy dodać więcej startej skórki. A do "kompletu" pomarańczowy lukier
Kraina Tysiąca Smakówbyło też z pomarańczami, ale ja przerobiłam je sobie na cytrynowe i upiekłam w formie do babki. Miękka i wilgotna, absolutnie pyszna, cytrynowa baba z makiem będzie idealna na Wielkanoc!! Muszę Wam się przyznać, że odwaliłam niezły numer piekąc to ciasto, bo wlałam sok z cytryn razem z pestkami :) Zorientowałam się, co zrobiłam, gdy zobaczyłam trzy pestki przyklejone
Kraina Tysiąca Smakówdość, że dziwne, gęste, to jeszcze właściwie bez smaku :) Nie pozostawało nic innego, jak poprosić o radę starszą siostrę i teraz gotuję barszcz według przepisu Agnieszki. Jest idealny na Wielkanoc, ale, ale... to jest też świetna zupa na szybki obiad w tygodniu. Pod warunkiem, że samą zupę przygotujemy dzień wcześniej, a na obiad ją tylko odgrzejemy. Wtedy zamiast wrzucać
Kraina Tysiąca Smaków