Danie pyszne i aromatyczne mam dziś dla Was. Jedliśmy je pierwszy raz na Wielkanoc bo pomysł pochodzi z ulotki Biedronki i jest to pomysł mamy pani Elżbiety z wielkanocnych przepisów. Teraz często gości na naszym stole. Spodobał mi się ten pomysł i zrobiłam, jest przepyszne, spróbujcie. Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecebuli w naczyniu żaroodpornym. * Możecie wybrać inne przyprawy, np. oregano, paprykę słodką czy chilli. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Stwórzcie kompozycję, która będzie Wam najbardziej odpowiadać. #Przydatne info: Na Wielkanoc możecie przygotować wersję z białą kiełbasą. Wystarczy ją ponakłuwać przed pieczeniem. Podana ze świeżym pieczywem i chrzanem na pewno będzie wszystkim smakowała i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej parzonej kiełbasy
Cooking MonsterPrzepis zaczerpnięty z Moje wypieki i lekko uproszczony. W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite
Cooking MonsterWielkanoc kojarzy mi się z wiosną. Jak pewnie i większości z Was. Robiąc dekoracje na te święta, zwykle wybieram kolory wiosny - zielony, żółty, czerwony. Aby jednak nie przesadzać z kolorami, podstawa jest neutralna - biała, szara... Ale nie o tym miało być. Prezentuję wieniec na drzwi wyplatany moją ulubioną techniką:) Najpierw robię dwa okręgi z drutu - jeden mniejszy i drugi
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut
Kocham CzekoladęPrzepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz upiekłam ją na Wielkanoc a teraz często sobie taką babeczkę piekę bo jest niesamowita w smaku i wyglądzie, po prostu pycha. Polecam gorąco i na co dzień i od święta. Babka pomarańczowa. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieżurek przygotowałam córce na Wielkanoc, by mogła pogodzić tradycję z dietą i chorobą. Taki żurek z przyjemnością można sobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc nie wyobrażam sobie, żeby na naszym polsko-włoskim świątecznym stole nie było mazurka. Cala rodzina zajada si ę bardziej moim mazurkiem niż włoską colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę z kruchego ciasta, pokryt ą powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity
La grande e la piccola cuocacross buns to pachnące przyprawami korzennymi, pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej bułeczki tradycyjnie pieczone w Irlandii (podobnie jak w Anglii, Australii oraz kilku innych krajach) na Wielkanoc, a dokładnie w Wielki Piątek, chociaż dziś dostępne niemal w każdej piekarni czy stoisku z pieczywem przez cały rok. Charakterystyczny krzyżyk robi się na nich… Continue reading Hot cross
brunetkawkuchnimieliłam w tym roku wszystko dzielnie i samodzielnie, a robiliśmy z podwójnej porcji) pasztety robi się u mnie w domu tylko dwa razy do roku - na Boże Narodzenie i Wielkanoc (zazwyczaj przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego
W mojej kuchniŚwięta zbliżają się dużymi krokami, a więc zapraszam do wypróbowania przepisów związanych z Wielkanocą. Dziś proponuję łatwą do przygotowania babkę z bakaliami od irenab. Trafiłam na ten przepis już jakiś czas temu i przyznaję, że warto mieć go pod ręką w sytuacjach kryzysowych – gdy goście właśnie się zapowiedzieli, a my nie mamy w domu niczego słodkiego do kawy. Ciasto jest
W mojej kuchniznajdę czas na pozostałe (wcześniejsze) części tej skandynawskiej sagi. A może Wy też po nią sięgnięcie, chociażby podczas nadchodzących świąt? Polecam. Oprócz książki polecam Wam także na zbliżającą się Wielkanoc pyszny mazurek bakaliowy z kwestii smaku. Mazurki są stałym elementem kultury kulinarnej naszych wiosennych świąt. Różnie się je przygotowuje, ale kilka zasad jest stałych: cieniutki spód, masa lub pomada
W mojej kuchninadchodzące święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie
W mojej kuchniznakomicie nadaje się na wszelkiego typu przystawki na wykwintne przyjęcia, czy zwykłe spotkania w gronie najbliższych przyjaciół. Łosoś pod pierzynką to przystawka, która gości na naszym stole zarówno w Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Subtelny smak łososia świetnie komponuje się z delikatnym ciastem szpinakowym. Otulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie. Napisz
Wędrówki po kuchniprzeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity
Wędrówki po kuchni