roku Wielkanoc upłynie nam pod znakiem awokado. Zasmakowaliśmy w nim bardzo i właśnie złapałam się na tym, że jemy awokado często i pod różnymi postaciami. Zapiekane awokado z jajkiem cieszy się na blogu dużą popularnością, podobnie jak tartaletki wiosenne z nadzieniem z sera feta i awokado . Pomijając walory smakowe i wizualne, awokado to wspaniałe źródło witamin i mikroelementów. Warto
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze musi być wciąż tak samo i nie zawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś zapraszam na propozycję raczej śniadaniową, bardzo smaczną i do wykorzystania nie tylko na Wielkanoc ;) Terrina z jajkiem i warzywami oraz drobiową wędliną porcja na keksówkę o wymiarach ok. 9x17 cm Potrzebujemy: kilka plastrów drobiowej wędliny 400 g gładkiego twarożku rzodkiewkowego 150 ml płynnej śmietanki
Ratunku obiadPasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną Pasztet nie tylko na Wielkanoc, choć zapewne w wielu domach właśnie na te święta wyrabia się domowe pasztety. Dziś zapraszam do wypróbowania pasztetu wegetariańskiego (wiem, wiem, znajdzie się wielu oponentów takiego nazewnictwa!) - składającego się z kaszy gryczanej i dużej ilości warzyw! Jest delikatny w smaku, lekko słodki dzięki dużej ilości selera i przepyszny! Jakiś
Moje Qulinariakroi się tak, jak lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy w roku i mam swoje wobec niej wymagania, co sprowadza się do tego, że nie każdą sałatkę
bistro mamaBardzo apetyczna babka z dodatkiem kaszy manny poleca się na Wielkanoc. Dzięki mące firmy Lubella jest naprawdę puszysta i delikatna. Składniki 1 jajko 50 g masła 120 g kaszy manny 120 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki Puszystej Tortowej firmy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPolska Wielkanoc babą stoi, i nie ma co do tego wątpliwości. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec
Smakowity Blog KulinarnyJajka nadziewane gravad łososiem z koperkiem, obficie posypane świeżo utartym chrzanem. Pyszna propozycja na jajka nadziewane, nie tylko na Wielkanoc. Uwielbiam jajka! Mogę je jeść codziennie. Na moim wielkanocnym stole nie zabraknie jajek z całą pewnością. Przygotuję również jajka faszerowane boczkiem i awokado . Specjalnie dla mojego męża jajka faszerowane pieczarkami . Będzie bardzo jajecznie! Jajka nadziewane Składniki: 4 porcje 4 duże
codojedzeniaWielkanoc nie może zabraknąć do białej kiełbasy czy jaj pysznych sosów. Wśród nich jest również sos tatarski. Szybko się robi i warto go wykonać aby cieszyć się pysznym smakiem wzbogacającym smak kiełbas czy mięs. Sos tatarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWielkanoc we Włoszech rozbudza podniebienie dopiero przy obiedzie. Śniadanie jada się zazwyczaj klasyczne, na słodko, a dopiero główny posiłek dnia ma w każdym z regionów swoją odrębną tradycję. Daniem najbardziej popularnym, dość spójnym dla całego Półwyspu wydaje się jedynie baranina, choć i w tym przypadku jak Włochy długie i szerokie użyte dodatki różnią się od siebie. Oto jeden z przepisów
Bon Ton ItaliaDzień dobry! Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora pomyśleć jak pięknie udekorować wielkanocny stół. Zapewne obowiązkowym elementem u każdego z nas są świeże kwiaty, bazie i rzeżucha. Co powiecie na pewne urozmaicenie? Naturalne, pięknie i świeże, wiosenne dekoracje, które możecie przygotować samodzielnie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćefektowne jajka w szynkowych kubeczkach. Do galaretki dodałam marchewkę oraz groszek, dzięki którym poniższa przekąska na zimno jest jeszcze bardziej syta. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować na Wielkanoc to zachęcam do przyrządzenia terriny z serków wiejskich lub szynki z serkiem chrzanowym w galarecie . Składniki na 4 galaretki: 4 jajka ugotowane na twardo 6 plasterków szynki konserwowej 1/2 szklanki
Ugotowaćjest z tą babką. Zrobiłam na próbę, została pochłonięta w jeden wieczór (dobrze, że zdążyłam jej zrobić wcześniej sesję zdjęciową), a moi bliscy orzekli, że chcą taką samą na Wielkanoc. Przepis pochodzi z opakowania cukru waniliowego, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym go odrobinę nie zmodyfikowała ;) Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 kostki masła
Cynamonowe szczęścieprzygotowania sałatka, która bardzo przypadła nam do gustu i na stałe wejdzie nie tylko na imprezy, ale też ot tak - na przykład na kolację :) Przygotuję ją ponownie na Wielkanoc i Wam też polecam, najlepiej od razu z podwójnej porcji (albo i potrójnej!:)) Przepis podsunęła mi Kasia z bloga Czarrna od kuchni (klik) i bardzo za to dziękuję! :) w oryginale
Kolorowy Przepisownikkilka dni Wielkanoc, więc mam dla Was pyszną propozycję: czekoladowa babka z wiśniami sprawdzi się idealnie na świątecznym stole! Jest wilgotna, bardzo czekoladowa (z kawałkami czekolady) i owocowa. Jednym słowem: ma bardzo bogate wnętrze. Babkę polecam piec w formie z kominem, ponieważ u mnie, dopiekanie środka trwało trochę dłużej. Ciasto udekorowałam czekoladową polewą i kolorowymi posypkami. Tutaj oczywiście możliwość dekoracji
Pasja Smakuprzesiać, wymieszać z ajerkoniakiem i wrzątkiem na gładki lukier. Polać babkę, udekorować jajeczkami. Smacznego! I tak, wiem; zanudzę Was tymi babkami. Ale nic nie poradzę na to, że tegoroczna Wielkanoc stoi u nas pod znakiem babki właśnie. I nadal mam pomysły na nowe... Na szczęście nawet po Świętach piec babki można, i mam zamiar z tej możliwości skwapliwie skorzystać
Pożeraczka, czyli raz adobrze