wielkanoc - 15663 przepisów (strona:126/1045)

SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI 142

miesiąc już Wielkanoc, u mnie na Wielkanocnym stole zawsze gości chociaż jeden rodzaj sernika. Uwielbiam nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie.    SKŁADNIKI Spód: 200g ciasteczek orzechowych, ½ szkl. orzechów laskowych, ok. 100 g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 700 g sera twarogowego na sernik, 4 jajka, ½ szkl. cukru, 1budyń waniliowy, 150 g nutelli, olejek waniliowy, 2 łyżki oleju

słodki bratek
SERNIK Z PIANĄ I KOKOSEM 209

stole w moim domu rodzinnym zawsze gości ten sernik. Sprawdzony przepis z zeszytu mamy. Delikatny, wilgotny, rozpływający się w ustach, a piana kokosowa dopełnia smaku. Polecam nie tylko na Wielkanoc.       SKŁADNIKI Kruche ciasto: blaszka o wym. 24x38 cm 2 szkl. mąki,  2 żółtka,  125 g margaryny,  ½ szkl. cukru,  1 łyżeczka proszku do pieczenia

słodki bratek
PASZTET DROBIOWY Z MALAKSERA 179

maszynki do mielenia mięsa więc postanowiłam przyrządzić pasztet z użyciem malaksera. Wyszedł puszysty, wilgotny i łatwo rozsmarowuje się na chlebie, polecam na Wielkanoc. SKŁADNIKI 3 udka z kurczaka, 1 noga z kaczki, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2 jajka, 1 kajzerka, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do dań z mięsa mielonego, 2 ziela angielskie, olej, bułka tarta

słodki bratek
PASTA JAJECZNA Z CHRZANEM 180

Podczas Wielkanocy jemy jajka w różnej postaci. Na Wielkanocne śniadanie proponuję przygotować prostą pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu, która świetnie się komponuje ze swojską wędliną.   SKŁADNIKI 4 jajka, 1 łyżeczka chrzanu, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz, pęczek szczypiorku WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Wystudzone jajka drobno kroimy, dodajemy chrzan, majonez, sól i pieprz, wierzch posypujemy obficie szczypiorkiem

słodki bratek
Święta, Święta i po Świętach - fotorelacja z Wielkanocy 167

Święta i to co dobre i miłe niestety szybko się kończy :( Dzi ś z amieszczam Wam krótką fotorelację z Wielkanocy . Jakie są u Was tradycje? Jakie świąteczne dania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką

Ana Mari's world
Piankowy sernik na zimno z truskawkami 143

sprawą mascarpone był bardzo delikatny, a że Pan Mąż uwielbia truskawki to kilka wpadło w galaretkę. Polecam ten sernik na letnie przyjęcia. U mnie idealnie sprawdził się podczas tegorocznej Wielkanocy. Składniki : * 300g twarogu na sernik * 250g mascarpone  * 2 galaretki truskawkowe * szklanka pokrojonych truskawek * galaretka truskawkowa * kilka truskawek do ozdoby Przygotowanie : Dwie galaretki rozpuścić w 0,5l wrzątku . Odstawić

Magiczne Życie Marty
Babka majonezowa 159

Dzień dobry! Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał. Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka

Pora coś zjeść
Pascha. 132

pascha ma kształt półkola z dwóch powodów. Po pierwsze nie mam specjalnej formy do jej przygotowywania. A po drugie nawet gdybym takową posiadała, to wydaje mi się, że to Wielkanoc jest odpowiednim czasem, aby deser był w takiej postaci. A to ze względu na symbolikę nawiązującą do Grobu Chrystusa. Istnieją dwie metody przyrządzania paschy, na zimno i na ciepło. Wybrałam

zadanie-gotowanie
Okołoświąteczne różności - Wielkanoc. 116

nasze domy otulą przyjemne zapachy przygotowywanych potraw. To wspaniale! Wszyscy przecież lubimy świętować. W następnym tygodniu temat będzie dowolny. Naturalnie nasze propozycje mogą nawiązywać wprost lub całkiem naokoło do Wielkanocy. Jednak nie muszą. Może Maciek poszuka inspiracji na mazurka z dodatkiem lemon curd ? A może podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie

zadanie-gotowanie
Babka biało - czarna 195

OKAZJI Wielkanocy mam dla Was babkę kakaową z polewą czekoladowo - kokosową. Składniki: 6 białek 100 g cukru brązowego 100 g masła 160 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g mlecznej czekolady 50 g kokosowej czekolady Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę

Panda i jej świat
Babka kajmakowa 177

wiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała :) Już prawie zjedzona ;) Ciasto: 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 300 g gotowej masy kajmakowej 100 g masła 180 g mąki pszennej

Smakołyki Asi
Zupa chrzanowa 216

Wyszło jak dla wojska standardowo, będę ją jeść cały tydzień :) Nie powiem jest to element w jadłospisie u mnie uwielbiany w Wielkanoc. Ale co do tarcia to raz na rok wystarczy, obieranie cebuli przy tarciu chrzanu to pikuś. Oczywiście można to zrobić w belnderze ale ja chciałam zrobić swoją tak jak babcia kazała. Składniki 3 litry wody

Piekielna Kuchnia Pati
Domowa biała kiełbasa 167

Domowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, ale przecież nie jemy jej tylko raz w roku. W okresie letnim często ląduje na grillu przy boku innych grillowanych smakowitości. Z kolei zimą często jemy pieczoną białą kiełbasę z cebulą i innymi dodatkami, wtedy sprawdza się świetnie jako rozgrzewający, ale i sycący obiad. Dlaczego

NiePieprz.pl
Jak przeżyć Wielkanoc? 220

kontrolę nad swoimi zachciankami. Od wtorku szybciutko wróć do dotychczasowych zdrowych nawyków i aktywności. Życzę Wam spokojnych, wesołych, rodzinnych i pysznych Świąt:) Iwona Iwona dietetyk Nowy post Jak przeżyć Wielkanoc? pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Faszerowane jaja ze szpinakiem i sosem chrzanowym 214

Wielkanoc jaja górą! Sztuka gotowania jaj na twardo - Rady & Porady Jaja przed włożeniem do garnka należy wyszorować pod bieżącą wodą - to mit i legenda, że wyjęte prosto z wytłaczanki są czyste Aby nie dopuścić do pękania, należy posolić wodę (1 łyżeczka soli) - solenie zapobiega pękaniu skorupki Jaja wkładać do ciepłej wody - nigdy do zimnej! Czas gotowania jaj liczy się

Grunt to przepis!