rzygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową
Food SquareWielkanocą kojarzy nam się stół zastawiony suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna i inaczej smakuje), wędlinami i sałatkami. Ze słodkości
Szybko Tanio Smaczniebardziej oficjalnych okazjach, a niektóre z trunków kupiłam ja. Żeby pić...? Ale gdzie tam! Do ciast! Szczególną słabość mam do ajerkoniaku. Ten gęsty likier kojarzy mi się głównie z Wielkanocą, pewnie przez swój uroczo kurczaczkowy kolor. Skąd wzięło mi się połączenie z czaną porzeczką...? Nie wiem, ale chodziło za mną od dawna, i niecierpliwie czekałam, aż nadejdzie odpowiednia chwila
Pożeraczka, czyli raz adobrzeazurek ekspresowy . W tym roku postanowiłam coś dodać do ubogiego repertuaru mazurkowego i... jest to naprawdę bardzo smaczna propozycja :) Pyszny mazurek serowy z chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :) Składniki: Kruchy spód: 300 g mąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół
Domowa Cookierenka AgiWielkanoc kojarzy mi się z pięknymi wiosennymi kolorami ;) Ma być różnorodnie i pięknie ;) Proponuję mniejsze porcje, a różne warianty dań, np.talerz jajek z różnymi kolorowymi farszami?:) Przepisy znajdziecie tutaj. Na wielkanocnym stole warto postawić też takie potrawy w wersji light, są równie pyszne, lekkie i mają dużo mniej kalorii niż przygotowywane tradycyjnie. Takie małe zmiany, a naprawdę warto ;) Składniki
Czerwona PorzeczkaWielkanoc za kilka dni więc to już najwyższa pora pomyśleć o pysznościach na wielkanocny stół. Już dawno miałam ochotę zrobić taką babkę gotowaną. Niestety, nie miałam specjalnej, zamykanej foremki. Udało mi się ją kupić niedawno, przypadkiem, i to w osiedlowym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Wam radzę poszukać takiej formy w sklepach internetowych - są dostępne chyba w trzech różnych rozmiarach
Smaczna Pyzaktórą można oczywiście zastąpić mlekiem. Z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Podobna do tej , ale mąka jest zaparzana wrzącą wodą. Bardzo smaczna, aromatyczna, pomarańczowa... Kolejna nasza propozycja na Wielkanoc. Polecamy! 4 i 1/2 szklanki mąki tortowej 125 g. margaryny bezmlecznej 1 szklanka cukru 6 żółtek 5 dag. drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli garść rodzynek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJeżeli nie macie jeszcze pomysłu, co słodkiego przyrządzić na Wielkanoc to zachęcam do przygotowania poniższych słodkości. Większość jest prostych i łatwych do przygotowania, a niektóre wymagają lekkiej wprawy bądź są czasochłonne :) Najbardziej polecam przygotować tęczowe jajeczka , ponieważ pięknie prezentują się na wielkanocnym stole. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) 1. Czekoladowe jajka z masą twarogową
Ugotowaćrzymską bardzo lubię,często robię ją na obiad ,ale tym razem zrobiłam ją całkiem inaczej-nadziałam ją sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek, czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu, 100g
Swojskie jedzonkozawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam brzoskwinie,gdyż teraz ich niewiele.Polecam bo Nam bardzo posmakowała i z pewnością będziemy do niej wracać,nie tylko na Wielkanoc. Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag margaryny bądź masła 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki likieru adwokat 5 jajek 2 łyżeczki proszku
Niespełnione zdolności kulinarnePyszny deser dla dzieci nie tylko na Wielkanoc. Biszkopty, serek mascarpone oraz słodkie brzoskwinie to idealne połączenie. Składniki 1 serek mascarpone ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów 2-3 połówki brzoskwiń z puszki 1 łyżka cukru pudru kolorowa masa cukrowa 1 łyżeczka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmakołyk, który każdy smakosz domowych trunków powinien mieć w swojej lodówce. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić go w domu, to może zbliżająca się Wielkanoc będzie dobrą ku temu okazją. Poza oczywistym przeznaczeniem, można go także wykorzystać jako polewę do lodów, do nasączenia biszkoptów do tiramisu czy przygotowania kremów do ciast. Z całą pewnością się
Smakowity Blog KulinarnyWielkanoc w tym roku wypada trochę wcześniej warto, więc już zacząć planować świąteczne menu. W święta zwykle stawia się na tradycyjne dania i wypieki , dlatego nie może zabraknąć babki. Najlepsze (według mnie) są oczywiście te drożdżowe, ale smakują też te w szybszej wersji czyli ucierane, a te można robić w różnych smakach. W zeszłym roku piekłam babkę pomarańczową ( przepis
Bon appetit mon amieWielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne
Stare GaryZbliża się Wielkanoc, więc nie może zabraknąć białej kiełbasy. Polecam przepis na pyszną białą kiełbasę pieczoną w piekarniku z cebulą w słodko-ostrej marynacie. Składniki: 5-6 białych kiełbas surowych 3 średnie cebule łyżka musztardy francuskiej łyżka miodu łyżka oleju tymianek, majeranek sól, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Miód mieszamy z musztardą, olejem i przyprawami. Kiełbasy przekładamy
e-PrzepisyKulinarne