Dzień dobry! Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki majonezowej chyba nie muszę nikomu przedstawiać, w tym roku nawet występowała w reklamie majonezu w telewizji, więc chyba już każdy o niej słyszał. Czy jest się czego bać? Czy czuć w niej majonez? Babka
Pora coś zjeśćpascha ma kształt półkola z dwóch powodów. Po pierwsze nie mam specjalnej formy do jej przygotowywania. A po drugie nawet gdybym takową posiadała, to wydaje mi się, że to Wielkanoc jest odpowiednim czasem, aby deser był w takiej postaci. A to ze względu na symbolikę nawiązującą do Grobu Chrystusa. Istnieją dwie metody przyrządzania paschy, na zimno i na ciepło. Wybrałam
zadanie-gotowanienasze domy otulą przyjemne zapachy przygotowywanych potraw. To wspaniale! Wszyscy przecież lubimy świętować. W następnym tygodniu temat będzie dowolny. Naturalnie nasze propozycje mogą nawiązywać wprost lub całkiem naokoło do Wielkanocy. Jednak nie muszą. Może Maciek poszuka inspiracji na mazurka z dodatkiem lemon curd ? A może podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie
zadanie-gotowanieOKAZJI Wielkanocy mam dla Was babkę kakaową z polewą czekoladowo - kokosową. Składniki: 6 białek 100 g cukru brązowego 100 g masła 160 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mlecznej czekolady 50 g kokosowej czekolady Masło rozpuścić i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę
Panda i jej światwiem jak u Was ale u mnie w domu babka na Wielkanoc musi być. Zwykle co roku piekę inną. Tym razem wybór padł na babkę z dodatkiem masy kajmakowej. Wyszła pyszna, puszysta, doskonała :) Już prawie zjedzona ;) Ciasto: 5 jajek 3 łyżki domowego cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 300 g gotowej masy kajmakowej 100 g masła 180 g mąki pszennej
Smakołyki AsiWyszło jak dla wojska standardowo, będę ją jeść cały tydzień :) Nie powiem jest to element w jadłospisie u mnie uwielbiany w Wielkanoc. Ale co do tarcia to raz na rok wystarczy, obieranie cebuli przy tarciu chrzanu to pikuś. Oczywiście można to zrobić w belnderze ale ja chciałam zrobić swoją tak jak babcia kazała. Składniki 3 litry wody
Piekielna Kuchnia PatiDomowa biała kiełbasa Biała kiełbasa większości z nas kojarzy się głównie z Wielkanocą i słusznie, ale przecież nie jemy jej tylko raz w roku. W okresie letnim często ląduje na grillu przy boku innych grillowanych smakowitości. Z kolei zimą często jemy pieczoną białą kiełbasę z cebulą i innymi dodatkami, wtedy sprawdza się świetnie jako rozgrzewający, ale i sycący obiad. Dlaczego
NiePieprz.plkontrolę nad swoimi zachciankami. Od wtorku szybciutko wróć do dotychczasowych zdrowych nawyków i aktywności. Życzę Wam spokojnych, wesołych, rodzinnych i pysznych Świąt:) Iwona Iwona dietetyk Nowy post Jak przeżyć Wielkanoc? pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceWielkanoc jaja górą! Sztuka gotowania jaj na twardo - Rady & Porady Jaja przed włożeniem do garnka należy wyszorować pod bieżącą wodą - to mit i legenda, że wyjęte prosto z wytłaczanki są czyste Aby nie dopuścić do pękania, należy posolić wodę (1 łyżeczka soli) - solenie zapobiega pękaniu skorupki Jaja wkładać do ciepłej wody - nigdy do zimnej! Czas gotowania jaj liczy się
Grunt to przepis!dobry! Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie? Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę! A więc... Do dzieła! Składniki: 340 g mąki pszennej typ 500 230 g masła
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoCiasteczka na Wielkanoc? Oczywiście! Ten przepis warto zapisać jeżeli jeszcze nie macie swojego ulubionego przepisu na ciasto z którego łatwo i przyjemnie wycina się ciastka. Łatwo się wałkuje i nic się nie rwie. To mój zdecydowany numer jeden jeżeli chodzi o robienie ciasteczek z dziećmi. Już raczej nie będę zamieszczała żadnego wpisu przed Świętami. Życzę
Polska ZupaDziś bez długich wstępów, bo zaraz Wielkanoc i trzeba piec warzywne pasztety, gotować żurek, przygotowywać wegańskie pasty (bez)jajeczne i jajka, no i oczywiście mazurki. Ten nie jest za słodki, trochę w wersji fit. Burak gra główną rolę w masie, a spód nie jest z tej ''okropnej'' mąki pszennej tylko z gryczanej. Taki to mazurek, trochę fit, trochę z olejem
wegetalerzePyszna, lekko wilgotna babka i szybka - idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z pracy. Upiekła ją na "służbowe jajeczko" i dobrze, że przepis znała na pamięć, bo każda chciała - od razu musiała napisać i rzucić na ksero, by zrobić kilka kopii :) Od tego czasu piekę właśnie taką
Kolorowy Przepisowniksyrop z kwiatów czarnego bzu i suszone płatki chabrów bławatków , zebrane już latem. Przeciwwagą dla tych słodkości są soczyste truskawki w chrupiącej gorzkiej czekoladzie i chia. Zielony mazurek na Wielkanoc, który po Świętach może być podawany jako tarta ;) Jeśli nie pasuje Wam zielony mazurek polecamy różówy :). Porcje: 1 mazurek Czas przygotowania: Składniki: Ciasto 100 g mąki pszennej
SzczyptaSmaQnadzieniem jogurtowym Jajka na słodko to wielkanocna propozycja dla najmłodszych :) Puste, czekoladowe jajka nadziane jogurtem naturalnym, z dżemem brzoskwiniowym udającym żółtko – które dziecko oprze się takiej słodkiej Wielkanocy ;) Składniki na czekoladowe jajka: 2 puste jajka czekoladowe mały jogurt naturalny dżem brzoskwiniowy łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie jajeczek: Czekoladowe jajka ścinamy na czubku. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym. Nakładamy
NiePieprz.pl