prawda Wielkanoc już za nami, ale czemu nie przygotować pysznej przystawki w dowolny weekend roku. Pyszne i szybkie. Na pewno zasmakuje każdemu. Pyszne jajka faszerowane z rzeżuchą to doskonały sposób na szybką przekąskę dla niespodziewanych gości. Polecam
Gotuję TestujęJakie przyprawy kojarzą się Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną przyprawą jest chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne
Szybko Tanio Smacznielaktozy – 3 czubate łyżeczki curry – 3 łyżki konfitury z żurawiny Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i schłodzić. Sos będzie idealny do mięs, pasztetów, które przygotujecie na Wielkanoc (i nie tylko
Szybko Tanio SmacznieUlubiona potrawa mojego małża z dzieciństwa. Świetna propozycja również na Wielkanoc! Do przygotowania jajek na groszku potrzebujemy: – groszek (najlepiej ze słoika lub mrożony) – majonez lub 1/2 jogurtu – jajka – sól, pieprz Groszek odsączyć na sitku z zalewy lub ugotować mrożony. Wymieszać z majonezem i przyprawami. Na wierzchu układać ugotowane na twardo jajka. Voila, gotowe
Szybko Tanio SmacznieOdwiedzającym mojego bloga życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa
Codziennik Kuchennyosób :) Dziś każdy ma swój sposób na najlepszą paschę. Wiele smaków i dodatków sprawia, że każdy odnajdzie swoją ulubioną postać tego deseru, który obecnie bywa podawany nie tylko w Wielkanoc, ale również w dni powszednie. Pascha, którą zrobiłam, jest moją pierwszą paschą w ogóle i myślę, że nie ostatnią! Lekka, delikatna z cytrynową nutą i łagodnością migdałów. Koniecznie spróbujcie! Jest
Kuchnia w Słońcu Skąpanamojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym, które pozostało mi z innej potrawy. Zrobiłam, uszczknęłam kawałeczek, coby zobaczyć, czy poradziłam sobie z tradycyjnym wypiekiem wielkanocnym wywodzącym się z Polski, czy jednak mnie przerósł. Nie chwaląc się...oniemiałam! To, jak wspaniale komponują się
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitam Kochani Za tydzień Wielkanoc, więc na blogu w tym tygodniu będzie trochę świątecznie :-) Wczoraj byłam na Wielkanocnych targach w Krakowie, relacja niebawem:-) Dziś chciałabym pokazać moje tegoroczne pierniczki wielkanocne :-) Robione są według przepisu, który zawsze polecam, przepis znajduje się tu : KLIK minimalni go zmodyfikowałam, i teraz jest perfect :-) polecam zawsze przygotowuję sobie wcześniej papierowe szablony
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna, a do tego wilgotna w środku. To przepis mojej kochanej Babci, zawsze w Wielkanoc pojawia się na naszym stole. Przyznam szczerze, że to jest jedna z ulubionych babek , zaraz po drożdżowej :) Babka cytrynowa Składniki: - 30 dkg mąki pszennej - 10 dkg mąki ziemniaczanej
Aromatyczne Podróżedomu na każde święta obowiązkowo musi być pasztet. Czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc. Taki tradycyjny mięsny pasztet robię tylko wtedy, bo lubię mieć takie wyjątkowe potrawy jedzone tylko od święta. Pasztet z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny i nie zdominowany wątróbką. Taki jak lubimy najbardziej. Smak z gotowanego mięsa na pasztet przelałam do trzech pojemników i zamroziłam. Mam bazę
Posadzone i zjedzonesuszone grzyby, to aromaty świąt Bożego Narodzenia. Jest ich dużo, dużo więcej, lecz mnie właśnie te najbardziej kojarzą się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy
Posadzone i zjedzoneliściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi? Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 3 jajka ½ ogórka szklarniowego ½ pęczka rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 3 garście młodego szpinaku 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 łyżka natki
Posadzone i zjedzoneTegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki
Posadzone i zjedzoneWielkanocy zostało równo trzy tygodnie. To najlepsza pora na to, by zacząć moją extrawagancką akcję wielkanocną 🙂 EXTRAVielkanoc to wiszniówkowa kolekcja subiektywnie dobranych przepisów na wielkanocne przysmaki. Będą ciasta i jajka w nietypowym, może czasem dziwacznym, ale bardzo efektownym stylu. Krótko mówiąc, będzie Francja-elegancja-extravagancja 🙂 Osobiście jestem już lekko znudzona co roku tymi […] Artykuł EXTRAVielkanoc czas zacząć! pochodzi
WiszniówkaDelikatny, aromatyczny, mięsny. Do smarowania na kanapki. Idealne śniadanie czy kolacja z dodatkiem ogórka czy pomidora. Można podać go na Wielkanoc. Składniki: 1 kg zmielonej łopatki lub karkówki 300 g wątróbki indyczej główka czosnku 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe 2 średnie cebule przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka i ostra łyżka vegety natur
Zasmakuj Kuchni