Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak
SzczyptaSmaQW lesie nadal są grzyby :) Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk
SzczyptaSmaQPowitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania: 60 minut
SzczyptaSmaQDziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Życzę wszystkiego najlepszego fanom tego magicznego napoju :) . Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :) Czekoladowy, puszysty serniczek i słony
SzczyptaSmaQPyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie. Oczywiście
SzczyptaSmaQMinęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory
SzczyptaSmaQBakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje
SzczyptaSmaQSłońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. Na tę okoliczność
SzczyptaSmaQSzybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub
SzczyptaSmaQKrajowa egzotyka. Przerabiamy stare receptury i sięgamy po bezpłatne, dziko rosnące i zdrowe owoce, bez chemii, ulepszaczy i genetycznych modyfikacji. Oczywiście, mowa o tych zbieranych na
SzczyptaSmaQUrocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 8 Składniki: Masa serowa
SzczyptaSmaQWinogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki
SzczyptaSmaQCzas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym
SzczyptaSmaQKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak
SzczyptaSmaQJestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo
SzczyptaSmaQ