wegetarianskiego - 1765 przepisów (strona:40/118)

Winogrona marynowane w papryce 249

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów. Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 138

Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek?  Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 165

Kolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie.  Uwielbiam dynie i jak

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 200

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 158

Jesień zagościła na dobre. Przecudne kolory, dojrzałe owoce i warzywa prosto z pola i sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada

SzczyptaSmaQ
Ocet Goji 198

Czy jagody goji są w ogóle  zdrowe? Przed laty sprawdzał to Simon Parry, dziennikarz "South China Morning", próbując dotrzeć do źródła w Tybecie

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 191

Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool,  na szybkie śniadanie 

SzczyptaSmaQ
Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą 187

Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 203

Wodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 183

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego

SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 196

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 182

Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 175

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4     Składniki

SzczyptaSmaQ
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 201

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach. Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem. W wersji dla

SzczyptaSmaQ
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 174

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania